1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Maak kennis met Ester!

Maak kennis met Ester!

De ECB introduceert de “Euro Short-Term Rate”, afgekort €STR, een nieuwe rentebenchmark.
Leestijd 
Auteur artikel Daniël van Essen
Gepubliceerd 15 augustus 2019
Laatst gewijzigd 21 augustus 2019

De titelrol van deze blog is niet weggelegd voor een dame genaamd Ester, maar voor een nieuwe referentierente/rentebenchmark waar we kennis mee mogen maken. In een eerdere blog schreven wij al dat LIBOR, EURIBOR en EONIA mogelijk (in hun huidige vormen) op termijn zullen verdwijnen. Eén van de rentebenchmarks die als mogelijk alternatief wordt aangedragen is de “Euro Short-Term Rate”, afgekort €STR (ofwel Ester). Op woensdag 2 oktober aanstaande zal de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst de €STR publiceren.

Hoe wordt de €STR berekend?

De €STR geeft de “euro unsecured overnight interest rate” weer, oftewel de rente waartegen banken elkaar (zonder verbonden zekerheden) euro’s uitlenen, waarbij het geleende bedrag (inclusief rente) de volgende dag al moet worden terugbetaald (vandaar “overnight”). €STR is volledig gebaseerd op de werkelijke eurotransacties in de markt. Deze eurotransacties worden door banken gerapporteerd aan de ECB. Op basis van de gerapporteerde eurotransacties berekent en publiceert de ECB een dag later de €STR. Elke door de ECB gepubliceerde €STR geeft dus de eurotransacties weer van de handelsdag ervoor. Het rentetarief is daardoor nog wel steeds afhankelijk van de input van banken zelf.

Wat is de pre-€STR?

Uit consultaties van de ECB bleek dat marktpartijen behoefte hebben aan een indicatie van de hoogte van de €STR. Daarom publiceert de ECB reeds de pre-€STR, zodat marktpartijen reeds kunnen wennen aan de nieuwe rentebenchmark.

Welke mogelijke gevolgen heeft €STR?

Vanaf maandag 2 oktober aanstaande is het de bedoeling dat het “European Money Market Institute” (EMMI) de berekening van de EONIA verandert. De EONIA zal vanaf dan bestaan uit de €STR vermeerderd met een opslag van 8.5 basispunten (dus 0.085%). De vraag is nog of en in hoeverre deze rentebenchmark toegepast gaat worden in de commerciële financieringsmarkt of dat toch een ander alternatief gebruikt gaat worden. Mogelijk zal de toepassing van een nieuwe rentebenchmarkstandaard zorgen voor “re-papering” van bestaande financieringsdocumentatie. Met vragen over de juridische aspecten van uw financieringsdocumentatie kunt u altijd een van onze specialisten raadplegen.