1. Home
 2. Kennis
 3. Artikelen
 4. Wat is factoring?

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van financiering en/of debiteurenadministratie. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?
Leestijd 
Auteur artikel Daniël van Essen
Gepubliceerd 21 mei 2019
Laatst gewijzigd 21 mei 2019

Stel, een bedrijf levert producten of diensten aan veel verschillende afnemers en consumenten. Deze partijen krijgen een betalingstermijn van 30 dagen (of soms zelfs langer). Het bedrijf krijgt pas later betaald en loopt hierdoor mogelijk een risico. Ook kan de veelvoud aan debiteurs leiden tot een grote administratieve last voor het bedrijf. Om de administratieve lasten te verlichten en het kredietrisico te verminderen, maken veel bedrijven gebruik van factoring. Wat is factoring?

Taken van de factor(maatschappij)

Er bestaan veel verschillende soorten factoring. Factoring houdt kort gezegd in dat een externe partij facturen/vorderingen incasseert voor een bedrijf. De incasserende externe partij wordt de factor(maatschappij) genoemd.

Meestal doet de factor ook de debiteurenadministratie. Vaak zal de factor de facturen van het bedrijf ‘bevoorschotten’.Hiermee wordt bedoeld dat de factor de facturen al vooruitbetaalt aan het bedrijf. Vanwege de bevoorschotting neemt de factor vaak de vorderingen over. Dit gebeurt door cessie/koop van vorderingen of door verkrijging van een pandrecht op de vorderingen. Soms spelen verpandings- en/of cessieverboden in deze situatie. Daarover kunt u hier meer lezen.

Het takenpakket van de factor kan bestaan uit:

 • debiteurenadministratie;
 • kredietmanagement;
 • overname van het kredietrisico (hierdoor kan de factor zich niet meer verhalen op het bedrijf); en/of
 • bevoorschotting.

De factoringovereenkomst

Een factoringovereenkomst bevat elementen uit verschillende (benoemde) overeenkomsten. Benoemde overeenkomsten hebben een bijzondere regeling in de wet, vaak ook bijzondere overeenkomsten genoemd. De factoringovereenkomst is niet slechts een enkel soort (benoemde) overeenkomst. Vaak sprake van een gemengde overeenkomst met zowel goederenrechtelijke en verbintenisrechtelijke elementen.

Soorten factoring

Let op dat factoringovereenkomsten niet altijd alle bovenstaande taken voor een factor bevatten. Welke taken de factor heeft hangt af van de soort factoring. De volgende soorten factoring komen vaak voor:

 • Old line factoring/non-recourse factoring: hierbij verricht de factor het volledige takenpakket. De factor neemt meestal alle (goedgekeurde) vorderingen over van het bedrijf en heeft geen aanspraak meer op het bedrijf als de facturen onbetaald blijven;
 • Recourse factoring: de factor neemt hierbij niet het kredietrisico over en daardoor kan de bevoorschotting alsnog worden verhaald op het bedrijf indien de facturen onbetaald blijven;
 • Advance factoring: kan zowel een non-recourse of recourse factoring zijn. De bevoorschotting zal hierbij (voor een deel) op voorhand zijn;
 • Maturity factoring: de facturen worden bij deze vorm overgedragen aan de factor, maar de factor zal deze pas (voor een deel) betalen nadat de betalingstermijn van de factuur is versteken. De factor voert dus debiteurenadministratie, kredietmanagement en overdracht van kredietrisico, maar geen bevoorschotting.
 • Service factoring: hierbij voert de factor meestal enkel de debiteurenadministratie en het kredietmanagement, maar de factor neemt niet het kredietrisico over en bevoorschot niet;
 • Bulk factoring: de factor neemt enkel het kredietrisico over en bevoorschot het bedrijf. Het bedrijf voert zelf nog de administratie en het kredietmanagement. Deze vorm is dus risicovol voor de factor. Bulk factoring wordt geregeld gezien als een belegging; en/of
 • Confidential factoring: is enkel bevoorschotting met (stille) pandrechten. Lijkt op een normale financiering die specifiek is gericht op bevoorschotting van facturen. Deze vorm wordt niet altijd gezien als “echte” factoring.

Tot slot

Naast de hiervoor genoemde soort zijn er uiteraard nog veel meer variaties van factoring. Het takenpakket van de factor kan ook taken bevatten die niet in deze blog zijn omschreven. Heeft u (juridische) vragen over factoring of een factoringovereenkomst, neem dan contact op met een van onze specialisten.