
Kwartaalupdate Q2 aanbestedingsrecht (1)
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De tweede Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2022 vindt plaats op 30 juni.
In mijn werk als arbeidsrecht advocaat hanteer ik een nuchtere en realistische aanpak. Naast de juridische vraagstukken kijk ik ook naar oplossingen die werkbaar zijn voor mijn cliënten. Ik kenmerk mijzelf dan ook als doortastend en flexibel, met een praktische insteek.
Binnen het arbeidsrecht werk ik voor werkgevers in de non-profit sector en het (internationale) bedrijfsleven. Daar richt ik mij op het arbeidsrecht in de breedste zin des woords. Mijn interesse is met name het (collectieve) ontslagrecht, waarbij ik ruime ervaring heb met alle zaken die komen kijken bij een reorganisatie en meer in het bijzonder het opstellen en uitleggen van een Sociaal Plan. Daarnaast heb ik mij verdiept in de Wet Normering Topinkomens en adviseer ik vaak over arbeidsovereenkomsten en beëindigingsregelingen in lijn met deze wet.
Sinds november 2015 ben ik werkzaam als advocaat op de sectie Arbeidsrecht in Arnhem. Daarvoor heb ik Nederlands recht gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waarbij ik de afstudeerrichtingen Burgerlijk recht en Ondernemingsrecht heb afgerond. Tevens heb ik een tweejarig Honoursprogramma ‘Law Extra’ afgerond. Vanwege deze achtergrond, ben ik ook goed thuis in zaken op het grensvlak van arbeidsrecht en ondernemingsrecht.
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De tweede Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2022 vindt plaats op 30 juni.
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De derde Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2022 vindt plaats op 20 september.
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De vierde Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2022 vindt plaats op 15 december.
Op 12 oktober 2021 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen waarin is geregeld dat ouders recht hebben op (deels) betaald ouderschapsverlof voor (kortgezegd) 9 weken. Deze wet zal ingaan per 2 augustus 2022. In dit artikel ga ik in op de voorwaarden en hoogte van de betaling.
Gaat u uw werknemer één of meerdere jaren naar het buitenland uitzenden? Of bent u werknemer en wordt u uitgezonden? Ga dan altijd na hoe de belastingplicht en sociale zekerheidsplicht verloopt tijdens en na de uitzending. Hieronder leest u op welke zaken u kunt letten.
Een topfunctionaris van een WNT-instelling heeft op grond van de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag (“WML”) recht op 8% vakantiegeld. In de praktijk wordt deze vakantietoeslag, net als bij andere ‘reguliere’ werknemers maandelijks gereserveerd en éénmaal per jaar in de maand juni uitgekeerd. Bij een topfunctionaris zou dit (bij een einde van het dienstverband) kunnen leiden tot problemen. Dit artikel gaat hierop nader in.
Bij een WNT-instelling krijg je te maken met vele beperkingen in het geval van de bezoldiging van een topfunctionaris. Zo geldt er een maximaal bezoldigingsmaximum, welke in 2020 is vastgesteld op € 201.000,- bruto. Vraag is of variabele beloningen, zoals bonusbetalingen, bij de beloning van een topfunctionaris is toegestaan. Op die vraag gaat dit artikel in.
Op grond van de WNT is de instelling verplicht de gegevens omtrent de bezoldiging van de topfunctionaris te publiceren en openbaar te maken. Dit geldt ook voor niet-topfunctionarissen, voor zover de bezoldiging de maximale norm uit artikel 2.3 WNT overschrijdt. Op grond van artikel 5b Uitvoeringsregeling WNT geldt er voor deze openbaarmakingsverplichting een vrijstellingsregeling, welke de instelling kan toepassen indien aan de vereisten van deze regeling is voldaan. Dit artikel gaat in op de vereisten voor de vrijstellingsregeling.
Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden, is in de praktijk een veelvoorkomende afspraak dat er juridische kosten worden vergoed. Op die manier kan de werknemer zich juridisch laten voorlichten over de inhoud en het gevolg van de vaststellingsovereenkomst, waarvoor de werkgever de kosten vergoed. Een andere afspraak is dat de werkgever kosten voor outplacement op zich neemt, zodat de werknemer gericht een nieuwe baan kan vinden. Vraag is of deze regelingen ook bij een topfunctionaris in het kader van de WNT kunnen worden opgenomen. Dit artikel behandelt deze vraag.
In 2017 berichtte ik u al over de vrijstelling van werk onder de WNT. Uit de jurisprudentie volgde dat vrijstelling van werk mogelijk was, indien dit eenzijdig door de WNT-instelling was opgelegd en de topfunctionaris hiertegen in bezwaar ging. In dit artikel ga ik in op de hiervoor vastgelegde regelgeving.
De eerste besmettingen van het coronavirus zijn deze week ook in Nederland vastgesteld. In dit blog zet ik voor u uiteen welke gevolgen het coronavirus vanuit arbeidsrechtelijk perspectief voor uw bedrijf kan hebben en wat u hieraan kunt doen.
De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) treedt op 1 januari 2020 in werking. Eén van de wijzigingen is de WW-premiedifferentiatie op basis van de aard van het contract.
In eerdere artikelen hebben mijn collega Henk Hoving en ik u al bericht over de beëindigingsvergoeding op grond van de WNT en de cumulatie met de transitievergoeding, naar aanleiding van recente rechtspraak. In dit artikel zal ik huidige stand van zaken naar aanleiding van het juridisch kader en de rechtspraak uiteenzetten.
Bij het einde van een dienstverband heeft de werknemer veelal nog vakantiedagen openstaan. Op grond van artikel 7:641 BW geldt dat een werknemer bij het einde van zijn dienstverband aanspraak heeft op een uitkering in geld ten hoogte van het aantal vakantiedagen. Vraag is of dit bij een topfunctionaris in het kader van de WNT hetzelfde is. Op deze vraag ga ik in dit artikel in.
Indien de onderneming besluit arbeidskrachten aan te stellen, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Ik zal allereerst ingaan op de reguliere arbeidsovereenkomst, met daarbij verschillende opties. Daarnaast ga ik in op arbeidskrachten zonder een reguliere arbeidsovereenkomst.