1. Home
  2. Cases
  3. Coldenhove Papier
  4. Overname Coldenhove Papier

Overname Coldenhove Papier

Gepubliceerd 30 november 2017

Begin november 2017 is Coldenhove Papier uit Eerbeek overgenomen door het Amerikaanse, beursgenoteerde Neenah Paper. De families achter de Nederlandse papierfabriek stelden een aantal bijzondere eisen aan de overname.

Bijzondere dynamiek bij overname Coldenhove Papier

Coldenhove Papier heeft een sterke historische binding met het Veluwse ‘papierdorp’ Eerbeek. Al in 1661 werd op het hoogste punt langs de beek van dit dorp een papiermolen gebouwd. De papierfabriek die hieruit voortkwam, is sinds 1924 in handen van de families Sanders en Van Vreeswijk. “We hebben van oudsher al een stevige positie in karton, kantoorartikelen en enveloppen, zo produceerden wij bijvoorbeeld de blauwe belastingenvelop,” vertelt algemeen directeur Jeroen Alkemade. “Eind jaren negentig brachten we Jetcol op de markt en daarmee werden we marktleider in sublimatiepapier, dat onder andere voor het digitaal bedrukken van textiel wordt gebruikt.”

Springplank

Alkemade is sinds vijf jaar algemeen directeur van de papierfabriek die inmiddels 120 werknemers telt en meer dan 40 miljoen omzet draait. “Het bedrijf groeit en is financieel gezond, maar zo’n vier, vijf jaar geleden kwam er vanuit de Raad van Commissarissen het geluid dat een overname verstandig zou zijn. Coldenhove was een van de laatste zelfstandige Nederlandse papierfabrieken. De laatste jaren zijn er veel papierfabrieken overgenomen – veelal uit nood. Voor Coldenhove betekende een overname juist de springplank voor verdere groei. Sublimatiepapier was technisch volwassen geworden en zou volgens analisten hard groeien. Maar liefst 95 procent van onze handel bestond uit export en de markt voor het bedrukken van textiel was sterk aan het veranderen, waardoor we een strategisch sterke partner nodig hadden om verder te specialiseren.”

Historische binding

De papierfabriek uit Eerbeek besloot de overname in gang te zetten en de eisen daartoe op papier te zetten. Alkemade: “Zo moest een overnamepartner onze miljoeneninvestering in innovatie overnemen, zodat we de omslag van traditioneel papier naar specialistische producten zouden kunnen voltooien. We wilden daarnaast het voltallige personeel behouden, maar ook de werkgelegenheid in de regio. De families Sanders en Van Vreeswijk hebben een sterke historische binding met deze omgeving. Zij wilden de garantie dat de fabriek ook na de overname hier middenin de Veluwse bossen gevestigd zou blijven.” Neenah Paper uit Georgia met fabrieken in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland was volgens Alkemade vanaf het begin af aan een van de favorieten voor de overname: “Deze Amerikaanse papierfabriek richt zich op zo’n zes specialismen als fijn papier en technisch papier en wil in die segmenten marktleider zijn. Coldenhove is voor hen een zeer interessante partner omdat we met Jetcol al marktleider zijn. We konden in ieder geval vanuit een sterke positie de onderhandelingen in.”

Externe experts

Dirkzwager werd als extern expert in de arm genomen voor notariële ondersteuning en juridische begeleiding. “De papierfabriek werkt al sinds 1995 samen met Dirkzwager; we weten notaris Ton Lekkerkerker als algemeen adviseur geregeld te vinden,” zegt Alkemade. “Ton verzorgde samen met Marèl Baak de notariële zaken voor de overname. Het is bijzonder dat een notaris van de verkoperszijde deze rol op zich neemt, maar we hebben volop vertrouwen in zijn onafhankelijkheid.” Advocaten ondernemingsrecht Claudia van der Most en Karin Harmsen begeleidden de transactie en arbeidsrechtadvocaat Eric Boerma bood ondersteuning bij prangende vragen vanuit de Ondernemingsraad. “Ik ben algemeen directeur en aandeelhouder, maar ook mens en ik heb er bewondering voor dat Eric, los van de belangen van zijn collega’s, de ondersteuning heeft gegeven waar ik echt behoefte aan had. Al met al hebben we het alle betrokkenen niet gemakkelijk gemaakt”, lacht Alkemade. “Er waren veel verschillende meningen en principiële standpunten. Het was voor de externe experts een kunst om hier tussendoor te laveren”.

Niet terugdeinzen

Ton Lekkerkerker: “De overname van dit familiebedrijf door een beursgenoteerde, Amerikaanse speler had een bijzondere dynamiek. De families hebben 80 procent van de aandelen in handen en zijn hecht bij de zaken betrokken. Daarom hebben we samen met het fusie- en overnamebureau Rembrandt diverse projectteams opgesteld tussen families en vennootschap. Dirkzwager was betrokken bij het opstellen van de eisen, zijdelings ook bij het selecteren van de juiste overnamepartner en heeft uiteindelijk kantoorbreed haar kennis ingezet tijdens de daadwerkelijke overname.” Karin Harmsen: “Naast notariaat en ondernemingsrecht hebben we hiervoor ook specialismen als arbeidsrecht, overheid, onroerend goed of bodemvervuiling ingezet. Het team van Neenah zat strak in elkaar, zij werden vertegenwoordigd door een hele batterij juristen uit Duitsland en Amsterdam. Een mooie gelegenheid om te laten zien dat wij er niet voor terugdeinzen om met alle kennis die we in huis hebben rond te tafel te gaan.”

Vol vertrouwen

“Het was een mooi samenspel van verschillende disciplines,” zegt Alkemade “Gelukkig waren er geen grote struikelblokken; als de kopers iets te berde brachten konden Claudia en Karin dat snel pareren. Een enkele keer besloten zij ook om helemaal niets te doen of om te zeggen dat we alles hadden aangedragen en het tijd was om de tegenpartij even in zijn sop gaar te laten koken. De professionals van Dirkzwager zijn prettige persoonlijkheden die op de juiste manier overzicht hielden. Ze hielden af en toe ook de oplopende emoties onder controle door de angel eruit te halen. Deze manier van samenwerken past helemaal bij de stijl van Coldenhove. We kunnen als kleiner bedrijf nu eenmaal niet alles zelf doen. We zijn zeer kritisch met welke experts we in zee gaan maar als we een goede partner hebben, dan delegeren we de zaken ook vol vertrouwen.”

Bommetjes

De overname moest op 1 november beklonken worden omdat het traject anders naar 2018 werd verplaatst. Alkemade: “Enkele dagen voor de deadline toverde Neenah Paper nog twee forse konijnen uit de hoed waarover de deal zou kunnen struikelen. Dat ging over de organisatiestructuur en de manier van financieren, waarbij ik ons financieel gezonde bedrijf resoluut niet wilde belasten met leningen. De bommetjes die de Amerikaanse papierfabriek op het laatst onder de deal legde, waren voor hen heel normaal maar voor ons was het echt even schrikken. Claudia en Karin signaleerden ook dat dit absoluut niet vooraf was afgesproken en hebben alle zeilen bijgezet om deze ‘hiccups’ glad te strijken. Ik was verbaasd over de creativiteit die Neenah aanboorde om aan onze wensen tegemoet te komen. Er is letterlijk tot aan het laatste uur onderhandeld en uiteindelijk is de overname helemaal naar tevredenheid verlopen.”

Voor Alkemade was het de eerste overname die hij meemaakte. “En hopelijk ook de laatste. Alle ontwikkelingen kwamen in de laatste weken in een stoompan samen, alles werd uitonderhandeld, de emoties liepen hoog op en we draaiden dagen tot tien, elf uur ‘s avonds. Als we het niet zo goed hadden kunnen vinden met onze adviseurs, dan was de boel al snel ontploft… Nu, enkele weken na de overname, blijken alle puzzelstukjes van Neenah Paper en Coldenhove Papier perfect in elkaar te passen en kunnen we vol gas vooruit op de weg die onze papierfabriek al was ingeslagen.” 

Ook kennismaken met Dirkzwager?

Door de focus op multidisciplinaire teams houden de specialisten van Dirkzwager een actuele totaalvisie op hun vak. Zo verzekeren wij onze cliënten van doeltreffende en efficiënte dienstverlening.

Neem direct contact op
Sector Ondernemingen
Expertises Arbeidsrecht

Gerelateerde cases