1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Aansprakelijkheid & Verzekering

Expertise Aansprakelijkheid & Verzekering

De sectie Aansprakelijkheid en Verzekering opereert op nationaal niveau en mag zich tot de top drie van Nederland rekenen. Die positie bekleden we dankzij de inbreng van een deskundige groep gespecialiseerde advocaten met een resultaatgerichte aanpak.

De schadesectie adviseert en procedeert met name voor verzekeringsmaatschappijen en bedrijven. In opdracht van aansprakelijkheidsverzekeraars verlenen wij ook diensten aan hun verzekerden, dat wil zeggen aan bedrijven, overheden en particulieren.

Wij zijn actief op onder meer de volgende gebieden:

  • Aansprakelijkheidsrecht: bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid, overheidsaansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid, verkeers- en productaansprakelijkheid, medische aansprakelijkheid en aansprakelijkheid in de bouw
  • Schadevergoedingsrecht: begroting van de schade (o.a bij letsel en overlijden), bedrijfsschade en schade van zelfstandigen
  • Verzekeringsrecht: beoordeling van polisvoorwaarden en dekkingsvragen

Overige diensten van onze advocaten

Heeft uw bedrijf of (non-profit)organisatie te maken met een claim waarvoor u niet verzekerd bent, of waarvoor u een te hoog risico hebt? Of wenst u advies bij de beoordeling van een verzekeringsportefeuille? Dan behartigen wij graag uw belangen. Ook werken wij mee aan legal audits in het kader van fusies en overnames en verstrekken wij adviezen over verzekeringsrechtelijke vraagstukken als risicobeheer.

Pragmatische aanpak verzekeringsrecht 

Voor een optimaal resultaat koppelen wij onze deskundigheid aan een pragmatische aanpak. Daarbij hoort een goede bereikbaarheid van onze advocaten, maar ook een snelle terugkoppeling met de opdrachtgever. Wij handelen steeds in nauw overleg met de cliënt, geven vooraf een inschatting van de slaagkans en een kosten-batenanalyse. Procederen hoeft niet altijd de meest geschikte oplossing te zijn.

Onbegrensd advies van onze advocaten

Voor zaken die ons vakgebied overstijgen, maken wij gebruik van de expertise van andere specialisten binnen Dirkzwager. Een grensoverschrijdende zaak? Ook in het buitenland kunnen wij u van dienst zijn. Dirkzwager is aangesloten bij TELFA, een Europees samenwerkingsverband van middelgrote, hoog gekwalificeerde kantoren. En dankzij de verbinding met het Amerikaanse netwerk USLAW hebben wij directe contacten met collega’s in de VS.

In alle gevallen blijft uw contactpersoon bij Dirkzwager natuurlijk uw vaste, vertrouwde aanspreekpunt.

Onze kennis is uw kennis

Wij houden onze specialistische vakkennis op peil. Met lidmaatschappen van (internationale) verenigingen, opleidingen en door vakliteratuur bij te houden. Op onze beurt dragen we onze kennis over aan derden. Onder meer met publicaties over ons vakgebied en cursussen voor cliënten. Zo kunt u delen in onze specialistische kennis en bent u – ook zonder tussenkomst van een advocaat – op de hoogte van bepaalde juridische zaken.

Chambers Guide Europe 

Dirkzwager is trots om geranked te zijn in de Chambers Guide Europe 2022 in de categorie 'Insurance' (Tier 2). Enkele quotes van cliënten:" the team works together and with co-counsel seamlessly to provide pragmatic solutions for the client," en " thoroughly explained any legal and cultural factors which might impact our case." Bekijk de website van Chambers voor alle details.

The Legal 500 

In de rankings van The Legal 500 (Tier 2) van 2021 worden wij getypeerd als "Multi-disciplinary team, with in-house knowledge in multiple areas, both in regard to liability and insurance law." The Legal 500 wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste gidsen op het gebied van juridische dienstverlening wereldwijd. De jaarlijkse rankings worden gebaseerd op uitgebreid onafhankelijk onderzoek in de markt, feedback van cliënten, juridische adviseurs en inzendingen van advocatenkantoren. 

Advocaat aansprakelijkheidsrecht & verzekeringsrecht nodig?

Wilt u een advocaat verzekeringsrecht en aansprakelijkheidsrecht inschakelen? Dirkzwager advocaten staat voor u klaar. Neem gerust contact op met één van onze advocaten. Zij helpen u graag met de rechtsgebieden verzekeringsrecht en aansprakelijkheidsrecht.

 

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 708

Bewijslast voor een werkgever bij grensoverschrijdend gedrag in een ontslagprocedure

Samen met mijn sectiegenoot Anuschka van Zanten schreef ik deze blog over de bewijslast van een werkgever in een ontslagprocedure bij grensoverschrijdend gedrag. Is het ter ore komen van grensoverschrijdend gedrag - vergezeld van schriftelijke verklaringen hierover - voldoende voor het beëindigen van een dienstverband?

Geen ‘Arbeid’? Geen artikel 7:658 BW

Een werkgever is op grond van artikel 7:658 BW verplicht om de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Maar ten opzichte van welke personen geldt deze zorgplicht ook alweer?

Trampolinehal niet aansprakelijk voor ongelukkige val door toegestaan gebruik van trampolines

Aansprakelijkheid van exploitant voor schade door val in trampolinehal blijft ondanks geschonden instructieverplichting (zorgvuldigheidsnorm), omdat de schade ook was ontstaan indien de instructieverplichting wél was nagekomen (causaal verband ontbreekt). Eveneens kwalificeert een product niet als ‘gebrekkig’, indien het voldoet aan de functie die het behoort te hebben. Dat volgt uit de beschikking van de Rechtbank Rotterdam van 24 januari 2023.

Rechtbank Noord-Nederland acht automobilist aansprakelijk, maar niet schadevergoedingsplichtig

Het vonnis van de rechtbank Noord-Holland heeft betrekking op een ongeval dat in de middag van 4 augustus 2020 plaatsvindt tussen een automobilist en een (elektrische) fietser. De rechtbank oordeelt dat de automobilist aansprakelijk is op grond van artikel 185 lid 1 WVW jegens Menzis (zorgverzekeraar fietser). Voorts volgt uit het vonnis dat een verzekeraar jegens de aansprakelijke partij (in het kader van de causaliteitsverdeling) geen beroep kan doen op de zogenoemde 50%- of de 100%-regel en wordt geen toepassing gegeven aan de billijkheidscorrectie. In de in deze uitspraak aan de orde zijnde kwestie leidt dit ertoe dat de automobilist weliswaar aansprakelijk is voor de schade van Menzis, maar jegens haar niet schadeplichtig is.

Regresnemer kan bij verkeersongevallen geen beroep doen op gestandaardiseerde 50%-regel

In een recent vonnis van de Rechtbank Overijssel van 30 november 2022 wordt nog eens bevestigd dat de zogenoemde 50%-regel (anders dan de billijkheidscorrectie) niet doorwerkt in de regresverhouding tussen verzekeraars. In de in deze uitspraak aan de orde zijnde kwestie leidt dit ertoe dat het verkeersslachtoffer uiteindelijk (door de toepasselijkheid van de 50%-regel en een billijkheidscorrectie) een vergoeding ontvangt voor 75% van haar schade, terwijl haar ziektekostenverzekeraar (doordat zij zich wel op de billijkheidscorrectie, maar niet op de 50%-regel kan beroepen) aanspraak kan maken op ‘slechts’ 50% van de door haar gemaakte kosten.

Hoge Raad geeft helderheid over vrije artsenkeuze

In een drietal arresten van 9 december 2022 heeft de Hoge Raad helderheid geboden over het hinderpaalcriterium dat centraal staat bij de aanhoudende discussie over de vrije artsenkeuze.

Picnic maakt inbreuk op portretrecht (oud-)werknemer

De kantonrechter van de rechtbank Amsterdam heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat Picnic inbreuk heeft gemaakt op het portretrecht van een oud-werknemer. Door op grote schaal gebruik te maken van haar portret zonder dat de oud-werknemer daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven, heeft Picnic naar het oordeel van de kantonrechter onrechtmatig gehandeld. Picnic dient de oud-werknemer € 10.000,-- te betalen aan immateriële schadevergoeding.

AI-regelgeving vanuit de Europese Unie: waar staan we nu?

De afgelopen jaren werkt de Europese Unie (EU) aan wet- en regelgeving om de ontwikkeling van artificial intelligence (AI) in goede banen te leiden. AI-systemen kunnen namelijk de nodige risico’s opleveren, maar bieden ook mooie mogelijkheden voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg, vervoer en automatisering. In dit blog bespreek ik twee recente voorstellen van de EU: de AI Act en de Richtlijn AI-aansprakelijkheid.

De terhandstelling van algemene voorwaarden is bij bekendheid wederpartij niet altijd verplicht

Bij het sluiten van een overeenkomst spelen vaak ook de algemene voorwaarden een belangrijke rol. Om een geldig beroep te kunnen doen op een beding uit de algemene voorwaarden moet echter wel aan een aantal vereisten zijn voldaan. Zo moeten de algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing zijn verklaard én ter hand zijn gesteld. In een recent arrest van de Hoge Raad ging het om de vraag of de gebruiker van algemene voorwaarden een beroep kon doen op de zogenaamde bekendheidsuitzondering op de terhandstellingsplicht (ECLI:NL:HR:2022:1599).

1 2 3 4 5 6
...
59
Terug naar alle expertises en sectoren