1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Banking & Finance

Sector Banking & Finance

Het financieel recht maakt een stormachtige ontwikkeling door als gevolg van jurisprudentie, Europese richtlijnen en nationale toezicht- en effectenwetgeving. Banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen zien zich geconfronteerd met steeds strengere kapitaalvereisten en gedragsregels. Kredietcrises, debacles met financiële producten en in nood verkerende banken veroorzaken voortdurend veranderingen. Dat alles geeft behoefte aan houvast en vooral aan actuele kennis en kunde op het gebied van Banking & Finance.

Dirkzwager adviseert nationale en internationale (financiële) ondernemingen zoals Banken, Pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, private equity en hedgefondsen maar ook (middel) grote ondernemingen en (semi) publieke instellingen op het gebied van banking & finance. Binnen het Banking & Finance team is een breed pallet aan gespecialiseerde kennis op de diverse onderdelen van het financiële recht. Wij zijn resultaat- en oplossingsgericht. En met multidisciplinaire teams bieden wij u expertise op maat. Onze advocaten en notarissen hebben sectorspecifieke kennis, onder meer op het gebied van financieringstransacties, derivaten, zorgplicht, alternatieve financiering, zorg, energy, verzekeringen en vastgoed.

Binnen Banking & Finance onderscheiden wij drie subspecialisaties:


Internationale samenwerking

Voor grensoverschrijdende kwesties is Dirkzwager aangesloten bij TELFA (Trans European Law Firms Alliance), een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren die elkaar over de grens bijstand verlenen. TELFA is gelieerd aan andere internationale netwerken, zoals het Amerikaanse USLAW.

Events


30 maart 2023

Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht Q1 2023

Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De eerste Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2023 vindt plaats op 30 maart.


Bekijk alle events over Banking & Finance

Gerelateerde artikelen

4 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 146

De aansprakelijkheid van de feitelijk beleidsbepaler

Een feitelijk beleidsbepaler kan onder omstandigheden op grond van art. 2:248 BW door de curator aansprakelijk worden gesteld voor het tekort in het faillissement. Maar wanneer kwalificeert iemand als ‘feitelijk beleidsbepaler’? In deze bijdrage gaan wij – aan de hand van het arrest van de Hoge Raad van 24 maart 2023 – nader op dit begrip in.

Vermogensverschuivingen binnen een groep? Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid!

Als u bestuurder van een groep vennootschappen bent, kan het voor u persoonlijk van belang zijn hoe bepaalde transacties in de administratie worden verantwoord. Is de administratie niet goed bijgehouden en ontbreekt een bedrijfseconomische of juridische verklaring, dan dreigt uw persoonlijke aansprakelijkheid.

Checklist voor IT-contracten onder DORA

Onlangs berichtten we al over de komst van DORA. DORA stelt allerlei eisen aan financiële entiteiten op het gebied digitale operationele weerbaarheid, cyberrisico’s en uitbestedingsrisico’s. Ook IT-contracten moeten straks dankzij DORA aan strenge eisen voldoen. Zowel op financiële entiteiten als IT-bedrijven die daar diensten aan verlenen komt veel af. In deze blog staan we hier alvast bij stil.

Verrekening in concernverband? Let goed op bij het boeken in rekening-courant!

Uitgangspunt is dat binnen een concern vorderingen en schulden over en weer verrekend mogen worden. Vaak gebeurt dit door transacties in rekening-courant te boeken. Indien één van de groepsvennootschappen in de financiële problemen raakt, kan dat echter goed fout gaan. In deze bijdrage enkele tips om schade te voorkomen of te beperken.

WHOA: wettelijke grondslag beleid UWV in WHOA-zaken ontbreekt

Er is geen wettelijke grondslag voor het beleid van UWV om de NOW-subsidieregeling te beëindigen als een van haar vorderingen in een WHOA-akkoord wordt betrokken. Dit oordeelde de rechtbank Amsterdam in een recent gepubliceerde uitspraak.

Pauliana, faillissement en benadeling van schuldeisers

De curator kan bepaalde rechtshandelingen vernietigen die de gefailleerde schuldenaar heeft verricht in de periode vóórdat deze failliet werd verklaard, wanneer schuldeisers door die rechtshandeling zijn benadeeld. Dit heet de faillissementspauliana, ook wel de actio pauliana genoemd. In dit artikel wordt besproken wat de faillissementspauliana precies inhoudt, in welke gevallen deze kan worden toegepast en hoe deze werkt in de praktijk.

Verordening Digitale operationele veerkracht (DORA) aangenomen

De Europese Commissie (EC) heeft op 24 september 2020 een voorstel gepubliceerd voor de verordening digitale operationele veerkracht, in het Engels: Digital Operational Resilience Act ofwel DORA. DORA is na aanpassing van de initiële tekst op 28 november 2022 door de Raad van Europa aangenomen en getekend op 14 december 2022. DORA is gepubliceerd op 27 december 2022 onder het kenmerk EU 2022/2554 en is op 16 januari 2023 in werking getreden. DORA is per 17 januari 2025 van toepassing.

Onderzoeksplicht bij verkoop aandelen?

Schending van de onderzoeksplicht kan onder omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid van de verkopende aandeelhouder-bestuurder. Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt?

Consultatie van gewijzigde Beleidsregel geschiktheid

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) en de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn voornemens de Beleidsregel geschiktheid 2012 (de Beleidsregel) te wijzigen. Hiertoe is een consultatie van de Beleidsregel gestart. Marktpartijen kunnen tot en met 15 september 2022 reageren op de beoogde wijzigingen.

1 2 3 4 5 6
...
13
Terug naar alle expertises en sectoren