In sneltreinvaart schakelt Nederland over op duurzame energie. Onder andere gemeenten, energieleveranciers, netbeheerders, banken en (internationale) projectontwikkelaars dragen daaraan bij met honderden – kleine en grote - projecten. Het gaat dan om projecten voor de aanleg van windparken en van zonneparken, op daken, land én water. Daarnaast gaat het om warmtenetten en warmte-koudeopslag als alternatief voor gas en het laadpalennet dat wordt uitgerold om een groeiende vloot aan elektrische auto’s onderweg van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien. Op hun beurt kunnen de batterijen in elektrische auto’s als tijdelijke elektriciteitsopslag worden gebruikt.
Uiteenlopende vraagstukken bij duurzame energie
Aan zulke projecten kleven uiteenlopende juridische en fiscale vraagstukken die in een sterk gereguleerde markt nauw met elkaar samenhangen. Neem een windpark. Welke rechtsvorm is het meest geschikt? Welke zakelijke rechten moeten er worden gevestigd? Welke vergunningen heb je nodig? Hoe regel je de financiering optimaal? Welke contractvorm kies je voor de verkoop van de energie en welke afspraken leg je vast met partijen die het park aanleggen en onderhouden?
Samen optrekken van advocaten, notarissen en fiscalisten
Voor elk van die vragen is een juridisch specialist nodig. Maar deze alleen is niet voldoende. Want, hoe bekwaam ook, één expert hoeft niet volledig zicht te hebben op wat er speelt in andere vakgebieden en wat voor impact dat heeft op het totaal.
De vakgroep Energie van Dirkzwager heeft dat overzicht wél. De vakgroep bestaat al meer dan tien jaar en telt circa twintig advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten. Zij zijn thuis in de energiebranche en uiterst deskundig in hun vakgebied, zoals energierecht, ondernemingsrecht, bestuursrecht, omgevingsrecht, vastgoedrecht, fiscaal recht en banking & finance. Maar misschien nog het belangrijkste is dat ze samen optrekken om duurzame energieprojecten tot stand te brengen.

Handleiding Energieprojecten
De vakgroep Energie van Dirkzwager is al vanaf het vroege begin betrokken bij de totstandkoming van zonne- en windparken. Omdat wij onze kennis hierover graag delen, is de Handleiding Energieprojecten uitgebracht. Twaalf hoofdstukken schetsen de keuzes die een initiatiefnemer van een duurzaam energieproject moet maken om een project succesvol tot stand te brengen. De Handleiding Energieprojecten is hier gratis te downloaden als e-book.
Verdere toekomst en juridische gevolgen
Sommige ontwikkelingen in duurzame energie en de juridische gevolgen ervan spelen in de verdere toekomst. Neem bijvoorbeeld waterstof voor energieopslag, vervoer en verwarmen van gebouwen. Waarschijnlijk kan ‘straks’ het transport van waterstof verlopen via gasleidingen die hun originele functie hebben verloren. Dat roept allerlei juridische vragen op. Zo is waterstof geen gas in de zin van de Gaswet. Hoe ga je het transport van waterstof reguleren? De vakgroep Energie van Dirkzwager volgt alle ontwikkelingen op de voet.
Meer informatie over de vakgroep Energie?
U kunt contact opnemen met Maarten Kole, telefoon (026) 353 83 71 of kole@dirkzwager.nl.