1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Energierecht

Expertise Energierecht

Ons land werkt aan een gigantische energietransitie. In 2050 moet de gehele energievoorziening 100% duurzaam zijn. Om dat te bereiken kan onder andere gebruik worden gemaakt van wind, van zon en van aardwarmte. Al deze duurzame energiesystemen hebben gemeen dat ze juridisch maatwerk vereisen. Om maatwerk te kunnen leveren heb je een ervaren team nodig met veelzijdige juridische specialisten die intensief samenwerken. Dat biedt de vakgroep Energie van Dirkzwager.

In sneltreinvaart schakelt Nederland over op duurzame energie. Onder andere gemeenten, energieleveranciers, netbeheerders, banken en (internationale) projectontwikkelaars dragen daaraan bij met honderden – kleine en grote - projecten. Het gaat dan om projecten voor de aanleg van windparken en van zonneparken, op daken, land én water. Daarnaast gaat het om warmtenetten en warmte-koudeopslag als alternatief voor gas en het laadpalennet dat wordt uitgerold om een groeiende vloot aan elektrische auto’s onderweg van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien. Op hun beurt kunnen de batterijen in elektrische auto’s als tijdelijke elektriciteitsopslag worden gebruikt.

Uiteenlopende vraagstukken bij duurzame energie 

Aan zulke projecten kleven uiteenlopende juridische en fiscale vraagstukken die in een sterk gereguleerde markt nauw met elkaar samenhangen. Neem een windpark. Welke rechtsvorm is het meest geschikt? Welke zakelijke rechten moeten er worden gevestigd? Welke vergunningen heb je nodig? Hoe regel je de financiering optimaal? Welke contractvorm kies je voor de verkoop van de energie en welke afspraken leg je vast met partijen die het park aanleggen en onderhouden?

Samen optrekken van advocaten, notarissen en fiscalisten 

Voor elk van die vragen is een juridisch specialist nodig. Maar deze alleen is niet voldoende. Want, hoe bekwaam ook, één expert hoeft niet volledig zicht te hebben op wat er speelt in andere vakgebieden en wat voor impact dat heeft op het totaal.

De vakgroep Energie van Dirkzwager heeft dat overzicht wél. De vakgroep bestaat al meer dan tien jaar en telt circa twintig advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten. Zij zijn thuis in de energiebranche en uiterst deskundig in hun vakgebied, zoals energierecht, ondernemingsrecht, bestuursrecht, omgevingsrecht, vastgoedrecht, fiscaal recht en banking & finance. Maar misschien nog het belangrijkste is dat ze samen optrekken om duurzame energieprojecten tot stand te brengen.

Handleiding Energieprojecten

De vakgroep Energie van Dirkzwager is al vanaf het vroege begin betrokken bij de totstandkoming van zonne- en windparken. Omdat wij onze kennis hierover graag delen, is de Handleiding Energieprojecten uitgebracht. Twaalf hoofdstukken schetsen de keuzes die een initiatiefnemer van een duurzaam energieproject moet maken om een project succesvol tot stand te brengen. De Handleiding Energieprojecten is hier gratis te downloaden als e-book.

Verdere toekomst en juridische gevolgen 

Sommige ontwikkelingen in duurzame energie en de juridische gevolgen ervan spelen in de verdere toekomst. Neem bijvoorbeeld waterstof voor energieopslag, vervoer en verwarmen van gebouwen. Waarschijnlijk kan ‘straks’ het transport van waterstof verlopen via gasleidingen die hun originele functie hebben verloren. Dat roept allerlei juridische vragen op. Zo is waterstof geen gas in de zin van de Gaswet. Hoe ga je het transport van waterstof reguleren? De vakgroep Energie van Dirkzwager volgt alle ontwikkelingen op de voet.

Meer informatie over de vakgroep Energie?

U kunt contact opnemen met Maarten Kole, telefoon (026) 353 83 71 of kole@dirkzwager.nl.

 

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 466

Rechtbank wijst verzoek grondeigenaar tot verwijdering kabel af na beroep van telecombedrijf op verjaring

Eind vorig jaar heeft de rechtbank Rotterdam een interessante uitspraak gewezen over verwijdering van ondergrondse kabels. Een grondeigenaar vordert verwijdering van een kabel gesitueerd in zijn perceel. Het telecombedrijf aan wie de kabel toebehoort voert verweer. De rechtbank moet een oordeel vellen over de vraag of de grondeigenaar een gedoogplicht heeft op grond van de telecommunicatiewet (Tw), alsmede over de vraag of de vordering tot opheffing van de onrechtmatige toestand al dan niet is verjaard.

Aan banden leggen van de huisvesting van arbeidsmigranten; let op de Dienstenrichtlijn!

Het Rijk neemt verschillende maatregelen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Te veel arbeidsmigranten in Nederland wonen en werken in slechte omstandigheden. Zij hebben doorgaans slechte huisvesting en krijgen niet genoeg loon. Tegelijkertijd zijn gemeenten met Paraplubestemmingsplannen druk bezig met het strikter reguleren van locaties waar arbeidsmigranten kunnen worden gehuisvest. De gemeente Bergen heeft met een Paraplubestemmingsplan de mogelijkheid van (permanente) huisvesting van arbeidsmigranten op gronden met de bestemming "Horeca" en "Gemengd" juridisch planologisch uitgesloten. De raad wil het nachtverblijf op acht locaties binnen de gemeente beperken tot hoofdzakelijk recreatief nachtverblijf voor een korte periode. Zonder succes.

And the soap continues: weer een nieuwe datum (1 januari 2024) voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft gisteren bij de Eerste en Tweede Kamer het “nieuwe” Koninklijk Besluit in procedure gebracht dat de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 regelt. Daarmee is de vorige streefdatum van een invoering per 1 juli a.s. niet meer aan de orde. Er is dus weer meer tijd om ons voor te bereiden op de inwerkingtreding van de wet.

Er kunnen weer stikstofberekeningen worden gemaakt!

Initiatiefnemers en overheden zaten er met smart op te wachten; het rekeninstrument AERIUS Calculator en AERIUS Monitor zijn gisteren geactualiseerd naar versie 2022. Er kunnen dus weer berekeningen worden uitgevoerd op basis van de meest actuele cijfers en kennis.

Is “één werk” synoniem aan (deelopdrachten onder) een RAW-raamovereenkomst in het kader van een referentie-eis?

De gemeente Amsterdam heeft de geschiktheidseis gesteld dat er ervaring moet zijn met één werk van tenminste € 1.000.000,-. Een aannemer legt als referentie over een RAW-raamovereenkomst op grond waarvan diverse vergelijkbare deelopdrachten zijn uitgevoerd waarvan de waarde in totaliteit (wél) het bedrag van € 1.000.000,- overstijgt. De gemeente meent dat daardoor niet aan de geschiktheidseis wordt voldaan en legt de inschrijving terzijde. Aan de Amsterdamse voorzieningenrechter ligt vervolgens de vraag voor of aan de eis van ‘één werk’ kan worden voldaan met (diverse deelopdrachten onder) een RAW-raamovereenkomst.

Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

De uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake het Programma Aanpak Stikstof (2019) en de Porthos-uitspraak (2022) hebben grote gevolgen voor infrastructurele en bouwprojecten. Projecten lopen vertraging op of komen in de knel. Een op zichzelf positief effect is dat deze uitspraken geleid hebben tot meer oog voor duurzaamheid en zoveel mogelijk emissieloos bouwen.

Bouwvrijstelling gesneuveld

De Afdeling heeft op 2 november 2022 uitspraak gedaan in het zogenaamde Porthos-project en geoordeeld dat de bouwvrijstelling (artikel 2.9a Wnb) in strijd is met de Habitatrichtlijn.

Zijn netbeheerders ondernemingen?

Dat hangt vooralsnog af van het net… Recent heeft de rechtbank Rotterdam het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (‘ACM’) bevestigd dat drinkwaterbedrijven geen ondernemingen zijn de zin van de Mededingingswet (‘Mw’). Het misbruikverbod (artikel 24 Mw) en het kartelverbod (artikel 6 Mw) zijn niet op hen van toepassing. De ACM beschouwt beheerders van regionale elektriciteitsnetten (in zeer voorzichtig geformuleerde bewoordingen) momenteel mogelijk als ondernemingen waarop deze verboden van toepassing zijn.

1 2 3 4 5 6
...
39
Terug naar alle expertises en sectoren