1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. AFM wil toezicht op private lease

AFM wil toezicht op private lease

De AFM wil graag haar toezicht uitbreiden, zodat zij ook de private-leasebranche kan controleren. Dat kan zij nu nog niet. Deze branche groeit exponentieel. Een consument kan van alles leasen: van tv's en laptops tot wasmachines en auto's. Dat gebeurt dus ook steeds meer. Maar consumenten kunnen niet makkelijk van een private lease-contract af. De AFM wil klanten in kwetsbare situaties beschermen. Daarom wil de toezichthouder dat er normen komen voor private lease, om consumenten duidelijkheid te geven. Hoe dit eruit moet zien, is vooralsnog onduidelijk.
Leestijd 
Auteur artikel Rick Sanders
Gepubliceerd 12 mei 2020
Laatst gewijzigd 09 juli 2021

Private lease is te vergelijken met het huren van een product. Voor een 'vast' bedrag per maand huur je een auto, of gebruik je een laptop of wasmachine. Private lease komt vaak voor in de vorm van operational lease, wat betekent dat de consument het gehuurde aan het einde weer moet teruggeven en dus geen eigenaar wordt. Omdat private lease in dat geval lijkt op een huurovereenkomst, is het financiële toezicht in principe niet van toepassing.

Waarborgen Wft

Dit betekent bijvoorbeeld dat een aanbieder van private lease in principe weinig hoeft aan te trekken van de beschermende regels uit de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zo geldt voor aanbieders van consumptief krediet dat zij een kredietwaardigheidstoets moeten uitvoeren, ter voorkoming van overkreditering van consumenten, en een kredietvergoedingsmaximum van 14% voor hun product. Er bestaan dus strenge regels voor consumptief krediet, die niet gelden voor private lease.

Ook voor private lease?

De AFM wil graag dat ook zulke normen worden toegepast voor private lease. De redenen heeft zij in haar verslag bondig verwoord. Leasen is eenvoudig en voor veel consumenten de 'laatste optie' om een duur product zoals een wasmachine aan te schaffen. Daarvoor betalen zij over lange termijnen doorgaans meer dan de maximale 14% die geldt bij consumptief krediet. Zij hebben vaak het aankoopbedrag niet en voor koop op afbetaling kunnen ze niet voldoen aan de geldende leennormen.

Bij het leasen van zo'n wasmachine stelt niemand ingewikkelde vragen, dus kiezen ze daar maar voor.    - AFM

Wetgeving in aankomst?

De AFM heeft de Minister van Financiën gevraagd om private lease ook onder AFM-toezicht te laten vallen. Concrete maatregelen/voorstellen zijn er nog niet. Op dit moment denkt AFM aan een toepassing van de bestaande leennormen, het registreren van langdurige private lease bij BKR, het maximeren van kosten en regels rondom reclame voor private lease.

Inmiddels heeft de minister van financiën kenbaar gemaakt een onderzoek in te stellen naar de markt van private lease ‘om te kunnen beoordelen of er een probleem is dat ingrijpen behoeft’. Het onderzoek zal zich onder andere richten op de ontwikkelingen in de markt van private lease, de wijze waarop het wordt aangeboden, de mogelijke risico’s voor consumenten en de vraag of door aanbieders rekening wordt gehouden met de financiële situatie van de consument.

Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden of en wanneer meer duidelijkheid komt op een eventueel toezicht op private lease.