1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. All-in loon voor fysiotherapeuten: all-in probleem?

All-in loon voor fysiotherapeuten: all-in probleem?

Al geruime tijd vormt het all-in loon voor fysiotherapeuten een onderwerp van discussie. De discussie ziet voornamelijk op hoe bepaalde looncomponenten in het all-in loon zijn verwerkt en of dit in het all-in loon verwerkt mag worden. Met name het behoud van loon gedurende vakantie speelt hierbij een rol, wat ook aan de orde is in een zaak van de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2019:859). De rechtbank beantwoordt onder meer de vraag of de doorbetaling van loon tijdens vakantie in het all-in loon van fysiotherapeuten mag worden verdisconteerd.
Leestijd 
Auteur artikel Frank Stout
Gepubliceerd 06 maart 2019
Laatst gewijzigd 25 maart 2019

Al geruime tijd vormt het all-in loon voor fysiotherapeuten een onderwerp van discussie. De discussie ziet voornamelijk op hoe bepaalde looncomponenten in het all-in loon zijn verwerkt en of dit in het all-in loon verwerkt mag worden. Met name het behoud van loon gedurende vakantie speelt hierbij een rol, wat ook aan de orde is in een zaak van de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2019:859). De rechtbank beantwoordt onder meer de vraag of de doorbetaling van loon tijdens vakantie in het all-in loon van fysiotherapeuten mag worden verdisconteerd.

 

Feiten

In deze zaak van de rechtbank Midden-Nederland, speelt het volgende. Een aantal fysiotherapeuten zijn op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst bij een maatschap, tegen een variabel all-in loon. Het variabele all-in loon zorgt al jarenlang voor onduidelijkheden over wat wel of niet is inbegrepen in all-in loon (en daarmee wat wel of niet separaat moet worden uitbetaald). De discussie spitst zich met name toe op twee punten: het separaat uitbetalen van vakantietoeslag enerzijds en het uitbetalen van loon tijdens vakantie anderzijds. Vanwege de blijvende onduidelijkheid vindt er in 2011 een personeelsbijeenkomst plaats, welke niet tot de nodige duidelijkheid leidt. De fysiotherapeuten spannen daarom een zaak aan tegen de maatschap, waarbij zij (onder andere) achterstallige vakantietoeslag en een vergoeding voor vakantiedagen vorderen.

De fysiotherapeuten stellen dat zij geen variabel all-in loon zijn overeengekomen en dat het loon tijdens vakantie en verlof en de vakantietoeslag daarom niet verdisconteerd mag worden in het loon. Verder stellen de fysiotherapeuten dan, als er al sprake is van een overeengekomen variabel all-in loon, dit volgens het ‘Robinson-Steele’- arrest van het (voormalig) Hof van Justitie van de Europese Unie niet is toegestaan, omdat de wijze waarop de vakantietoeslag en het loon tijdens vakantie en verlof in het all-in loon is verdisconteerd, niet transparant en begrijpelijk genoeg is.

De maatschap stelt daarentegen dat het in de branche van vrijgevestigde fysiotherapeuten al jarenlang gebruikelijk is om een variabel all-in loon te hanteren.

 

Oordeel van de kantonrechter

De kantonrechter beoordeelt allereerst of er een variabel all-in loon tussen partijen is overeengekomen. Hoewel geen cao van toepassing is op de arbeidsovereenkomst, wordt in de arbeidsovereenkomst wel verwezen naar een oud algemeen verbindend verklaarde cao uit 2003 (collectieve arbeidsovereenkomst voor de vrijgevestigde fysiotherapiepraktijk), die onder andere over de variabele (all-in) beloning gaat. De maatschap hanteert zowel tijdens als na afloop van de algemeen verbindend verklaarde cao het variabele all-in loon conform de cao , waarin onder andere staat dat de vakantietoeslag en het loon tijdens vakantie in het all-in loon zijn verdisconteerd.

De kantonrechter is daarom van oordeel dat (onder andere) uit de tekst van de arbeidsovereenkomst - waarin wordt verwezen naar de cao uit 2003 - afgeleid kan worden dat een variabel all-in loon is overeengekomen, waarin ook vakantietoeslag en doorbetaling van loon tijdens vakantie en verlof zijn opgenomen. Betekent dit ook dat de vakantietoeslag en loon tijdens vakantie en verlof mag worden verdisconteerd in een all-in loon? Ja, dit mag. De kantonrechter oordeelt kortgezegd dat de wijze waarop de doorbetaling van het loon tijdens vakantie in het all-in loon is verdisconteerd, niet per sé kenbaar hoeft te zijn uit de maandelijkse loonstroken. Het is voldoende wanneer dit uit de arbeidsovereenkomst blijkt. Het laatste is het geval en de doorbetaling van loon tijdens vakantie en verlof mag dan ook worden verdisconteerd in het variabele all-in loon.

 

Conclusie

Kortom, een variabel all-in loon waarin (onder andere) de doorbetaling van loon tijdens vakantie is verdisconteerd, is toegestaan, zolang duidelijk is op welke wijze het all-in loon is berekend, dus uit welke componenten dit bestaat. Dit hoeft niet per sé op de maandelijkse loonstroken te staan, maar mag ook in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. All-in loon (voorlopig) dus nog niet in problemen. Legt een werkgever het niet goed vast, dan staat all-in loon garant voor een probleem. Immers, welke arbeidsvoorwaarde moet dan nog wel en welke niet separaat betaald worden?

Voor de praktijk betekent dit dat een variabel all-in loon voor fysiotherapeuten nog steeds toegestaan is. Wel moeten werkgevers zich ervan bewust zijn dat een dergelijk loon ook valkuilen kent. Wegens mogelijke onduidelijkheid die een all-in loon voor werknemers meebrengt, is het raadzaam om ofwel van het all-in loon af te stappen, ofwel tot duidelijke en transparante afspraken in een arbeidsovereenkomst of addendum te komen.

Heeft u nog vragen over all-in loon? Schroom dan niet om contact op te nemen met mr. Frank Stout (024-381 31 21) of stuur een e-mail (stout@dirkzwager.nl).