Titel 14A Rv geeft bijzondere procedurevoorschriften voor de WAMCA (Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie). In de noot bespreken de auteurs aan de hand van een arrest van 5 maart 2024 van het gerechtshof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2024:338) de vraag of, en zo ja, hoe de voorschriften uit deze titel in hoger beroep toepassing dienen te vinden. De auteurs bepleiten dat het hof terecht geen betekenis toekent aan art. 1018c lid 1 en lid 2 Rv, maar wijzen erop dat een aantal andere voorschriften uit titel 14A Rv in hoger beroep wel degelijk een functie vervullen. De auteurs concluderen dat de rechter – bij gebrek aan vingerwijzingen van de wetgever – steeds tegen de achtergrond van het doel van de betreffende bepaling, en in het licht van de doeleinden van de WAMCA-regeling als geheel, moet bezien of het betreffende voorschrift in hoger beroep (onverkort) kan worden toegepast.
De volledige noot is hier te raadplegen:
Annotatie in Jurisprudentie Burgerlijk Procesrecht (JBPR 2024/39) over de toepassing van titel 14A Rv in hoger beroep
In het tijdschrift Jurisprudentie Burgerlijk Procesrecht (JBPR 2024/39) is een noot van Tristan Wouda gepubliceerd over de toepassing van titel 14A Rv in hoger beroep.


Ontvang relevant nieuws op uw interessegebied
- Per kwartaal
- Zelf uw voorkeuren opgeven
- Makkelijk uitschrijven
Gerelateerd

Afsteker van vuurwerk draagt zijn eigen (letsel)schade

Annotatie in Jurisprudentie Burgerlijk Procesrecht (JBPR) over toepassing van WAMCA-procesrecht in hoger beroep

WODC-rapport Evaluatie Wet vergoeding affectieschade verschenen

Mag een zorgverlener medische gegevens delen met een jurist?

Vergoedingsplicht herzien? Zo kun je terugkomen op een erkenning

Ben je nog bestuurder als het motorrijtuig onbestuurbaar is geworden?
Aankomende online en live events
We delen diepgaande kennis en pragmatische inzichten over actuele onderwerpen in het vakgebied en de maatschappelijke thema's waar we dichtbij staan.
De Didam-regels normeren het privaatrechtelijk contracteren door overheden. Tegelijkertijd is er nog volop ruimte om onderhands met marktpartijen te contracteren. In dit seminar bespreken wij de (on)mogelijkheden van vastgoeduitgifte in het post-Didamtijdperk.
Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u in een compacte sessie van één uur bij over de actuele jurisprudentie en ontwikkelingen op het gebied van het huurrecht.
Wij organiseren ook events op maat. Van kleine tot grote groepen, we zorgen voor een inspirerende sessie afgestemd op uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.