1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Fashion en auteursrecht: hoe kun je optreden tegen een inbreuk?

Fashion en auteursrecht: hoe kun je optreden tegen een inbreuk?

In mijn vorige blog schreef ik over het beschermen van kleding. In dit blog staat centraal hoe je kunt optreden op het moment dat iemand jouw kledingontwerpen namaakt.
Leestijd 
Auteur artikel Lorena van den Berg
Gepubliceerd 06 augustus 2020
Laatst gewijzigd 15 augustus 2022

Regelmatig komt het voor dat kledingontwerpen worden nagemaakt. Zo las je in mijn vorige blog dat The Sting het ontwerp van de parka van Krakatau had nagemaakt. Maar wat kun je eigenlijk doen als iemand er met jouw (kleding)ontwerpen vandoor gaat?

Bescherming kleding

Kleding kan worden beschermd via het auteursrecht, het modellenrecht en/of het niet-ingeschreven gemeenschapsmodellenrecht. Door middel van deze rechten kun je optreden tegen iemand die jouw ontwerpen namaakt.

Sommatiebrief

Op het moment dat jij erachter komt dat iemand er met jouw ontwerpen vandoor gaat is de eerste stap om een inbreuk te staken het versturen van een sommatiebrief. Een sommatiebrief is een schriftelijke aanmaning waarin je de inbreukmaker sommeert om te stoppen met het maken van inbreuk op jouw auteursrecht, modellenrecht en/of niet-ingeschreven gemeenschapsmodellenrecht. In deze brief kun je ook een schadevergoeding en eventueel vergoeding van de advocaatkosten vorderen.

Kort geding procedure starten

Mocht de inbreukmaker geen gehoor geven aan jouw sommaties of in het geheel niet reageren dan is het mogelijk om een kort geding procedure te starten. Een kort geding procedure is een spoedprocedure waarbij je de rechter kunt vragen om een snelle (voorlopige) beslissing. In een kort geding procedure kun je de rechter vragen om de inbreukmaker te verbieden inbreuk te maken op jouw auteursrecht, modellenrecht en/of niet-ingeschreven gemeenschapsmodellenrecht. Daarnaast kun je de rechter vragen de inbreukmaker te veroordelen in de kosten van het geding. Voor zaken die betrekking hebben op intellectuele eigendomsrechten geldt in beginsel dat de verliezende partij de volledige proceskosten moet vergoeden. Aangezien de rechter in een kort geding procedure een voorlopige beslissing geeft is het slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk om ook schadevergoeding te vorderen, dit kan wel in een bodemprocedure.

Tot slot

Mocht je er nou achter komen dat iemand jouw kledingontwerpen nagemaakt en daarmee inbreuk maakt op jouw intellectuele eigendomsrechten, neem dan contact met ons op. Wij kunnen jou een eerste inschatting geven van de slagingskans en vervolgens kunnen wij een sommatiebrief opstellen.

 

Lorena van den Berg, advocaat intellectuele eigendomsrecht