1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Gratis wifi: aansprakelijk voor piraterij?

Gratis wifi: aansprakelijk voor piraterij?

Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie een beslissing gegeven over aansprakelijkheid voor piraterij via gratis wifi. De onderliggende zaak draait om een Duits bedrijf in licht- en geluidstechniek in de buurt van München, dat gratis wifi aanbiedt. In 2010 werd via dat netwerk illegaal muziek aangeboden waar Sony over de rechten van beschikt. Om die reden wilde Sony de betreffende winkel aansprakelijk houden, omdat de winkel volgens Sony het netwerk had moeten beveiligen en dit onterecht h...
Leestijd 
Auteur artikel Imke Vadokas-Hofmans
Gepubliceerd 15 september 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie een beslissing gegeven over aansprakelijkheid voor piraterij via gratis wifi. De onderliggende zaak draait om een Duits bedrijf in licht- en geluidstechniek in de buurt van München, dat gratis wifi aanbiedt. In 2010 werd via dat netwerk illegaal muziek aangeboden waar Sony over de rechten van beschikt. Om die reden wilde Sony de betreffende winkel aansprakelijk houden, omdat de winkel volgens Sony het netwerk had moeten beveiligen en dit onterecht had nagelaten.

Advies van advocaat-generaal

Advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europese Hof van Justitie concludeerde op 16 maart jl. dat winkeliers of horecaeigenaren niet aansprakelijk kunnen worden gesteld wanneer gebruikers van hun gratis wifinetwerk auteursrecht schenden door bijvoorbeeld het uploaden van een film.

De advocaat-generaal heeft daarbij uitleg gegeven aan de Europese richtlijn over e-commerce, waarin de aansprakelijkheid van providers (als doorgevers van informatie) wordt beperkt. Volgens de richtlijn is een provider niet aansprakelijk als hij de transmissie niet heeft geïnitieerd, de ontvangers niet heeft geselecteerd en de informatie niet heeft bewerkt. De advocaat-generaal ziet een WiFi-netwerk dus als een provider in de zin van voornoemde EU-richtlijn.

Volgens advocaat-generaal Szpunar kan van de ondernemer niet worden verwacht dat hij of zij de internetverbinding uitschakelt, beveiligt of controleert om het illegaal aanbieden van bijvoorbeeld films of muziek te voorkomen.

Europese Hof van Justitie

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag beslist dat het advies van de advocaat-generaal wordt overgenomen. Van de ondernemer kan niet worden verwacht dat hij of zij de internetverbinding uitschakelt, beveiligt of controleert om het illegaal aanbieden van bijvoorbeeld films of muziek te voorkomen wegens de aan de ondernemer toekomende vrijheid om te ondernemen en op netwerken geldt de vrijheid van meningsuiting als grondrecht, aldus het hof.

Desondanks kan de aanbieder van gratis wifi wel via een rechterlijk bevel of door een nationale autoriteit worden verplicht de inbreuk op auteursrecht te stoppen of voorkomen.

Zoals gezegd speelde deze tussen niet-Nederlandse ondernemingen, maar het arrest geeft in ieder geval de huidige lijn van het Europese Hof van Justitie over dit onderwerp weer.