1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. November 2015: twee maal het hoogste smartengeldbedrag toegewezen

November 2015: twee maal het hoogste smartengeldbedrag toegewezen

De rechtbank Gelderland, team strafrecht, heeft op 11 november 2015 vonnis gewezen jegens drie mannen die naar het oordeel van de rechtbank zich schuldig hebben gemaakt aan het uitlokken/medeplegen van poging tot moord op twee personen en brandstichting met levensgevaar. De mannen hebben in de slaapkamer van de twee benadeelden een molotovcocktail gegooid waardoor de twee benadeelden ernstig letsel hebben opgelopen. De vrouwelijke benadeelde, waarbij de brandwonden iets minder erg waren, heef...
Leestijd 
Auteur artikel Henriek Kragt
Gepubliceerd 20 november 2015
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De rechtbank Gelderland, team strafrecht, heeft op 11 november 2015 vonnis gewezen jegens drie mannen die naar het oordeel van de rechtbank zich schuldig hebben gemaakt aan het uitlokken/medeplegen van poging tot moord op twee personen en brandstichting met levensgevaar. De mannen hebben in de slaapkamer van de twee benadeelden een molotovcocktail gegooid waardoor de twee benadeelden ernstig letsel hebben opgelopen. De vrouwelijke benadeelde, waarbij de brandwonden iets minder erg waren, heeft door de rechtbank € 150.000,-- aan smartengeld toegewezen gekregen. De mannelijke benadeelde, met zeer ernstige brandwonden, heeft een bedrag van € 200.000,-- aan smartengeld toegewezen gekregen. Dit laatste bedrag lijkt een Nederlandse rechter nooit eerder te hebben toegewezen.

Op 20 november 2015 heeft het UMC Utrecht bekend gemaakt dat het centrum € 350.000,-- betaalt aan een vrouw die slachtoffer is geworden van een ernstige medische fout. De fout zou zijn gemaakt in 2011: kwaadaardige cellen in het weefsel zijn destijds over het hoofd gezien en bij toeval in 2013 pas te zijn opgemerkt, maar toen bleek de vrouw al ongeneeslijk ziek te zijn. De verwachting is dat de vrouw nog een jaar heeft te leven.

Het bedrag dat het UMC betaalt is niet onder het oog van een rechter (strafrechtelijke of civielrechtelijk) tot stand gekomen, alsook is het mogelijk dat in het bedrag meerdere factoren hebben meegewogen om te komen tot een dergelijk hoog bedrag dan alleen het vergoeden van smart, maar het is wel een belangrijke indicatie dat in de rechtspraktijk het eerder redelijk wordt gevonden en/of in die zin wordt beoordeeld te komen tot een hoger smartengeld dan tot voor kort gangbaar was.