1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Stilte na de storm: paraplu's van Senz en van Impliva

Stilte na de storm: paraplu's van Senz en van Impliva

Senz ontwikkelde een paraplu, bestand tegen weer en wind, en bracht die in 2006 op de markt. In 2007 startte Senz een procedure tegen (eveneens) producent Impliva wegens inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van Senz, door een prototype paraplu van Impliva. De rechtbank wees de vorderingen van Senz toe. In 2013 ontwikkelde Impliva (weer of afwijkende) modellen stormparaplu's. Senz schreef Impliva aan wegens gestelde inbreuk op modelrechten van Senz door de betreffende paraplu's van Imp...
Leestijd 
Auteur artikel Esther Mommers (uit dienst)
Gepubliceerd 20 mei 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Senz ontwikkelde een paraplu, bestand tegen weer en wind, en bracht die in 2006 op de markt. In 2007 startte Senz een procedure tegen (eveneens) producent Impliva wegens inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van Senz, door een prototype paraplu van Impliva. De rechtbank wees de vorderingen van Senz toe. In 2013 ontwikkelde Impliva (weer of afwijkende) modellen stormparaplu's. Senz schreef Impliva aan wegens gestelde inbreuk op modelrechten van Senz door de betreffende paraplu's van Impliva. Impliva bracht de paraplu's niet op de markt. En nu, in 2016, oordeelt de rechter dan over paraplu's die Impliva uiteindelijk wel op de markt bracht.

Senz stelt dat de 'Stormaxi' en 'Stormini' van Impliva inbreuk maken op de 'Senz Original' en 'Senz Mini' van Senz. Hieronder de afbeeldingen van de respectievelijke paraplu's:

Senz OSenz MStormaxiStormini

Senz Original                                 Senz Mini                                         Stormaxi                                  Stormini

 

De rechtbank Den Haag wijst nu, in 2016, de vorderingen van Senz af. Zij geeft zelf de volgende samenvatting:
Ruzie over modellen

Senz wilde dat Impliva stopt met het maken en verkopen van een aantal paraplu-modellen, omdat ze te veel lijken op haar eigen ontwerpen. De kortgedingrechter ging hier niet in mee, omdat Impliva voldoende afstand gehouden heeft van de modellen van Senz. Hierbij geldt dat de asymmetrie en de piramide-vorm van de paraplu’s door de techniek worden bepaald en een ontwerper van stormparaplu’s maar weinig vrijheid heeft. Hierdoor zijn relatief kleine verschillen al voldoende. Vooral van de bovenzijde of onderzijde af gezien, zijn duidelijk verschillen te zien. Ten eerste valt de afwijkende breedte van de achterkant van de paraplu’s op. Samen met het gebruik door Impliva van een centrale balein aan voor- en achterkant, is er een afwijkende vorm. Ook de andere aanzichten zijn anders.

Kennelijk is het Impliva (dan toch) gelukt voldoende afstand te nemen van de paraplu's van Senz, ondanks het feit dat zij eveneens een stormparaplu heeft ontwikkeld.