De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Verhoging competentiegrens kantonrechter

Verhoging competentiegrens kantonrechter

Op 20 mei 2011 heeft de eerste kamer ingestemd met het wetsvoorstel evaluatiewet modernisering rechterlijke organisatie. Met het aannemen van dit wetsvoorstel is groen licht gegeven voor het verhogen van de competentiegrens voor de sector kanton. De kantonrechter zal bevoegd worden in zaken met een geldelijk belang tot € 25.000,–. Tot nu toe lag de competentiegrens op € 5.000,-.Voor de kantonrechter mag iedereen in persoon procederen; er is dus geen verplichte bijstand van een advocaat nodig....
Auteur artikelDirkzwager
Gepubliceerd01 juni 2011
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Op 20 mei 2011 heeft de eerste kamer ingestemd met het wetsvoorstel evaluatiewet modernisering rechterlijke organisatie. Met het aannemen van dit wetsvoorstel is groen licht gegeven voor het verhogen van de competentiegrens voor de sector kanton. De kantonrechter zal bevoegd worden in zaken met een geldelijk belang tot € 25.000,–. Tot nu toe lag de competentiegrens op € 5.000,-.Voor de kantonrechter mag iedereen in persoon procederen; er is dus geen verplichte bijstand van een advocaat nodig. Hierdoor wordt het voor particulieren en bedrijven mogelijk om zichzelf te vertegenwoordigen in de rechtszaal. Ook is het mogelijk om je te laten vertegenwoordigen door een juridisch adviseur die geen advocaat is. De kosten voor een kantonprocedure liggen daardoor lager. Bovendien is ook het griffierecht bij kantonprocedures lager. 

Niet alleen de competentiegrens voor kantonzaken wordt verhoogd, de kantonrechter wordt ook bevoegd in zaken betreffende consumentenkoop en consumentenkrediet tot € 40.000,–. De rechtspraak zal met het aannemen van het wetsvoorstel voor particulieren en bedrijven een stuk toegankelijker worden. Het wetsvoorstel zal op een nader te bepalen datum in werking treden.

Op onze kennisportal is ook een artikel geschreven over de behandeling van het wetsvoorstel in de tweede kamer. Het artikel kunt u hier nalezen.

Het wetsvoorstel kunt u vinden op de website van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, www.eerstekamer.nl.
Beoordeel dit artikel