De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Voorlopig einde aan digitaal procederen

Voorlopig einde aan digitaal procederen

Op 1 oktober 2019 treedt de wet in werking die een einde maakt aan het verplicht digitaal procederen voor de civiele rechter bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland in vorderingszaken.
Auteur artikelAnnelijn Bloo-Kroes
Gepubliceerd23 juli 2019
Laatst gewijzigd23 juli 2019
Leestijd 

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat verplicht digitaal procederen (én de vereenvoudiging van het burgerlijk procesrecht) gefaseerd in werking zou(den) treden. Bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland was daar op 1 september 2017 al mee begonnen, maar door de gewijzigde digitaliseringsplannen wordt dat nu stopgezet. Een klein deel van de vereenvoudiging van het burgerlijk procesrecht gaat overigens wel door.

Dit betekent dat voor alle nieuwe zaken, die na 1 oktober 2019 worden aangebracht, bij alle rechtbanken weer hetzelfde procesrecht geldt en daarin dus niet meer digitaal wordt geprocedeerd.

Gezien de problemen die met de geplande digitalisering en innovatie bij de Rechtspraak zijn gerezen is de invoering van deze wet denk ik onontkoombaar. Het is alleen wel erg zonde van de kosten die door zowel de Rechtspraak, als advocatenkantoren zijn gemaakt om digitaal te kunnen procederen, terwijl die verplichting iets meer dan twee jaar na de start alweer eindigt.

Hopelijk komt er in ieder geval snel de mogelijkheid voor procespartijen om processtukken digitaal in te dienen, maar vooralsnog komt het nog aan op printen en papieren versies versturen (en blijft de faxapparatuur bij ons kantoor ook nog in werking).

Beoordeel dit artikel