De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wetsvoorstel verruiming aansprakelijkheid ouders van minderjarigen

Wetsvoorstel verruiming aansprakelijkheid ouders van minderjarigen

Op 24 september jl. heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de verruiming van de aansprakelijkheid van ouders van minderjarigen (wetsvoorstel 30 519) aangehouden.Het wetsvoorstel beoogt de thans bestaande risicoaansprakelijkheid van ouders ten aanzien van minderjarige kinderen vanaf veertien jaar, te verruimen tot alle minderjarige kinderen. Thans is de risicoaansprakelijkheid voor kinderen geregeld in artikel 6:169 BW. Op grond van lid 1 van dit artikel zijn ouders/voogden risicoaansprak...
Leestijd 
Auteur artikel Sanne Rutten (uit dienst)
Gepubliceerd 25 september 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
Op 24 september jl. heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de verruiming van de aansprakelijkheid van ouders van minderjarigen (wetsvoorstel 30 519) aangehouden.

Het wetsvoorstel beoogt de thans bestaande risicoaansprakelijkheid van ouders ten aanzien van minderjarige kinderen vanaf veertien jaar, te verruimen tot alle minderjarige kinderen. Thans is de risicoaansprakelijkheid voor kinderen geregeld in artikel 6:169 BW. Op grond van lid 1 van dit artikel zijn ouders/voogden risicoaansprakelijk voor een te doen beschouwen gedraging van een kind onder de 14 jaar. Op grond van lid 2 zijn ouders/voogden risicoaansprakelijk voor een fout van een kind dat de leeftijd van 14 jaar wel al heeft bereikt maar die van 16 jaar nog niet, tenzij de ouders/voogden niet kan worden verweten dat hij de gedraging van het kind niet heeft belet.

Tijdens het debat werd met name bezwaar gemaakt dat voornoemde 'vrijpleitmogelijkheid' van ouders in het initiatiefwetsvoorstel geheel komt te vervallen. Ook werd gesproken over de verzekerbaarheid van de algehele risicoaansprakelijkheid van ouders van minderjarigen. Naar aanleiding van deze bezwaren zal initiatiefnemer Oskam zich gaan herbezinnen over het wetsvoorstel.

Een volledige berichtgeving kunt u hier raadplegen.