Zoeken
Daan Baas
Artikel printen

Collectief schikken van massaschade

Massaschade is schade die een grote groep gedupeerden lijdt naar aanleiding van één of dezelfde schadeoorzaak. Denk aan waardeverlies van beursgenoteerde aandelen, gezondheidsschade bij gebruikers van een gebrekkig medicijn of schade aan woningen als gevolg van een aardbeving. Het massale karakter maakt de afwikkeling van deze schade complex.

Daan Baas Advocaat - Partner - Aansprakelijkheid, schade & verzekering of bel met 026 353 84 38
Jonathan Overes Juridisch medewerker - Senior - Aansprakelijkheid, schade & verzekering of bel met 026 353 84 49
Gepubliceerd01 oktober 2019
Laatst gewijzigd26 november 2019

Dit eerste artikel van een drieluik over massaschade beschrijft de wettelijke mogelijkheid om op basis van één collectieve schikking de schade voor alle gedupeerden af te wikkelen.

Een schadeveroorzaker van massaschade kan geconfronteerd worden met een groot aantal schadeclaims van gedupeerden. De aansprakelijkheidsvraag zal dan per individueel geval waarschijnlijk niet veel verschillen. Dat geldt echter niet voor de vraag naar de omvang van de schade en het causaal verband met het schadeveroorzakend feit. Op die punten gaat het schadevergoedingsrecht uit van een individuele beoordeling.Dat resulteert in een belastend schadevergoedingsproces en mogelijk een veelheid aan procedures. Voor de schadeveroorzaker bestaat dan bovendien weinig zicht op een definitief einde van de kwestie.

Auteurs: Mr. D.K. (Daan) Baas, mr. J.S. (Jonathan) Overes en mr. dr. W.C.T. (Wim) Weterings.

Over de auteur

Ik ben gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, met een focus op beroepsaansprakelijkheid, AVB, medische aansprakelijkheid, productaansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid en commerciële en verzekeringsrechtelijke geschillen. Neem gerust contact met mij op.

Lees meer over Daan

Door anderen gelezen

Collectief schadevergoeding vorderen bij massaschade

In geval van massaschade is er een grote groep van benadeelden met schade. Schadevergoeding per individueel geval vorderen en afwikkelen vergt dan veel tijd, geld en energie. Daarom is onlangs de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) aangenomen.

Publicatie - Daan Baas - 1 november 2019

Inwerkingtreding Wamca

Vandaag (4 december 2019) is bij Koninklijk Besluit vastgesteld dat de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (Wamca) en het besluit register collectieve acties treden in werking met ingang van 1 januari 2020.

Artikel - Daan Baas - 4 december 2019

Worden de deuren voor massaschadevorderingen in Nederland (verder) geopend?

In 2010 vindt er een explosie plaats op het olieplatform Deepwater Horizon. Het olieplatform wordt geleased door het Britse British Petroleum (“BP”) en is gelegen in de Golf van Mexico. BP richt zich op een wereldwijd beleggingspubliek en communiceert (onder andere) via haar website en de pers over de ramp. De kwestie heeft op het eerste gezicht weinig met Nederland van doen. Is de Nederlandse rechter bevoegd om kennis te nemen van een collectieve actie ex artikel 3:305a BW van de Vereniging van Effectenbezitters (“VEB”) namens een groep BP-aandeelhouders? Hier komen de leerstukken rondom massaschade en internationaal privaatrecht samen.

Artikel - Pauline Janssen - 3 juli 2019

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis