Foto met kantoorpanden: passend bij beroepsaansprakelijkheid
  1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Beroepsaansprakelijkheid

Expertise Beroepsaansprakelijkheid

Advocaten, notarissen en andere vrije beroepsbeoefenaren zien zich in toenemende mate geconfronteerd met (persoonlijke) aansprakelijkstellingen. Zorgplichten van dienstverleners worden steeds verder ingekleurd en daarnaast worden (voormalige) cliënten claimbewuster.

De meeste beroepsbeoefenaren hebben dan ook een, al dan niet verplichte, beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Met ons Team Beroepsaansprakelijkheid verlenen wij gedegen juridische bijstand binnen dit specialistische vakgebied.

Zorgplicht

Bij de beoordeling van de aansprakelijkheidsvraag is van belang of er een zorgplicht is geschonden. Is daadwerkelijk een fout gemaakt? Is voldoende indringend gewaarschuwd voor bepaalde risico’s? De beantwoording van die vragen kent vele grijstinten. Vanwege het full-service-karakter van ons kantoor kunnen wij die beoordeling op alle rechtsgebieden maken.

Causaal verband 

Bij die beoordeling is vaak zeker zo belangrijk wat de vermogensrechtelijke situatie zou zijn geweest zónder de verweten fout; het causaal verband tussen de fout en verweten schade dient immers vast te komen te staan. Daarnaast komen de eigen schuld van een claimant en de toepasselijkheid en inhoud van de algemene voorwaarden van de dienstverlener vaak aan bod.

Claim 

Bij het voeren van verweer komen meer aspecten kijken dan juridische deskundigheid en de financiële gevolgen van een claim. Ook de menselijke kant en de beroepseer spelen een grote rol: een (persoonlijke) claim raakt het wezen van de persoon, en diens kwaliteit en integriteit. Daarom maken wij bij de aanpak van een zaak een zorgvuldige afweging van alle belangen en bepalen daarbij de meest passende route.

Onze beroepsaansprakelijkheid advocaat treedt op voor:

Wij treden op voor onder andere (verzekeraars van) advocaten/juristen, notarissen, curatoren, (verzekerings)makelaars en -tussenpersonen, fiscalisten, accountants, deurwaarders en taxateurs. Daarnaast treden wij op voor (verzekeraars van) ingenieurs en architecten in technische beroepsaansprakelijkheidskwesties. Ook staan wij verzekeraars bij in dekkingsgeschillen en bij de redactie van polissen en polisvoorwaarden.

Team beroepsaansprakelijkheid advocaten

Ons team bestaat uit acht advocaten van de sectie Aansprakelijkheid, Schade & Verzekering, die jarenlange ervaring hebben met adviseren en procederen in beroepsaansprakelijkheidszaken en tuchtkwesties. Doordat wij onze multidisciplinaire kennis en expertise hebben gebundeld, zijn we in staat snel en effectief te handelen. Wij doceren regelmatig over de zorgplicht en aansprakelijkheid van advocaten en notarissen. Ook publiceren wij geregeld in vakliteratuur en op ons kennisplatform, zodat zowel wijzelf als u continu op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van beroepsaansprakelijkheid.

Meer informatie Dirkzwager advocaten? 

Wilt u meer informatie over de advocaten van het Team Beroepsaansprakelijkheid of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het team beroepsaansprakelijkheid.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 44

Aanvangsmoment korte verjaringstermijn: Hoge Raad bevestigt subjectieve toets

De Hoge Raad heeft op 12 januari 2024 twee belangwekkende arresten gewezen over het aanvangsmoment van de korte verjaringstermijn van artikel 3:310 lid 1 BW. Deze termijn begint te lopen op het moment dat de benadeelde zowel met i. de schade – nadeel geleden als gevolg van tekortschietend of foutief handelen – als ii. de daarvoor aansprakelijke persoon bekend is geworden. In de arresten bestendigt de Hoge Raad de lijn uit het Belastingadvies Maltaroute-arrest, waarin het begrip ‘bekendheid’ subjectief wordt uitgelegd: gebrek aan kennis en inzicht bij de benadeelde om de deugdelijkheid van de geleverde prestatie te beoordelen, kan aan de aanvang van de verjaringstermijn in de weg staan.

(on)redelijke buitengerechtelijke kosten in het kader van een deelgeschil

In een beschikking van de Rechtbank Den Haag van 18 april 2023 is geoordeeld dat de gevorderde buitengerechtelijke kosten niet in verhouding staan tot de schade en is de vordering tot vergoeding van deze kosten daarom afgewezen. De werkzaamheden van de gemachtigde van de verzoeker hielden volgens de rechtbank met name verband met het incasseren van voorschotten op de buitengerechtelijke kosten en niet met de afwikkeling van de schade van zijn cliënt. Daarnaast is het door de gemachtigde gehanteerde uurtarief van € 220,00 – gelet op zijn ervaring – onredelijk hoog.

Beroepsaansprakelijkheid advocaat: suboptimaal handelen is onvoldoende voor aansprakelijkheid

Advocaten dienen bij de behartiging van de belangen van cliënten te handelen zoals van een redelijk handelend en redelijk bekwaam vakgenoot in vergelijkbare omstandigheden mag worden verwacht. Dit is een aan de hand van de omstandigheden van het geval nader in te vullen norm. De rechtbank Rotterdam oordeelde in augustus 2022 dat suboptimaal handelen in elk geval onvoldoende is om aansprakelijkheid aan te nemen. De norm is niet het leveren van de best denkbare prestatie. Er is een duidelijk ondermaats optreden vereist om tot aansprakelijkheid te kunnen concluderen.

Mogen advocaten optreden als onderzoekers?

Met enige regelmaat wordt door advocatenkantoren grootschalig feitenonderzoek verricht dat leidt tot een rapport met onderzoeksbevindingen. Dat is toegestaan, maar niet zonder rekenschap te geven van de benodigde randvoorwaarden.

Wat kun je doen als een rechter verzuimt te oordelen op een verzoek of vordering?

Een gerechtelijke uitspraak kan na het wijzen ervan aangevuld worden als de rechter heeft verzuimd te beslissen over een vordering of verzoek. Recent deed zich dit voor bij het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, dat verzuimd zou hebben de gevorderde wettelijke rente toe te wijzen.

Succesvol beroep op schending klachtplicht bij niets doen c.q. stilzitten?

In een zaak die werd voorgelegd aan de Hoge Raad stond de vraag centraal of sprake is van ‘een prestatie’ in de zin van artikel 6:89 BW indien een advocaat niets (meer) heeft gedaan en daarmee of in dergelijke gevallen een succesvol beroep op schending van de klachtplicht mogelijk is.

Aansprakelijkheid in een maatschap: welke partijen kunnen in rechte worden betrokken?

Advocaten werken vaak samen in de vorm van een maatschap. In de praktijk bestaat echter nog onduidelijkheid over de wijze waarop een maatschap en/of de individuele maten in rechte kunnen worden betrokken. In een recente uitspraak van 16 juni 2021 heeft rechtbank Limburg dit nog eens helder uiteengezet.

Schending zorgplicht door aankoopmakelaar

In de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 17 februari 2021 (ECLI:NL:RBNHO:2021:1294) wordt door de kantonrechter ingegaan op de zorgplicht van een aankoopmakelaar.

De WBTR treedt per 1 juli 2021 in werking: waar moeten bestuurders van stichtingen en verenigingen op letten?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (“WBTR”) treedt per 1 juli 2021 in werking en is van toepassing op alle verenigingen en stichtingen. De WBTR geeft regels die het bestuurlijke proces van een stichting of vereniging professionaliseren. In dit artikel bespreken wij de belangrijkste gevolgen van de WBTR voor (bestuurders van) stichtingen en verenigingen.

1 2 3 4
Terug naar alle expertises en sectoren