Bestuurdersaansprakelijkheid is niet alleen een risico voor bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde vennootschappen. Elke directeur, commissaris of toezichthouder – van een dorpsschool tot multinational – kan onder omstandigheden persoonlijk aansprakelijk zijn, met als gevolg dat het privévermogen kan worden aangesproken. In de regel is pas sprake van persoonlijke aansprakelijkheid als de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt te maken is, maar dat weerhoudt lang niet alle schuldeisers of curatoren ervan een vordering in te stellen.
Desondanks ligt het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gehouden op de loer bij de uitvoering van vrijwel alle bestuurstaken. Zo kunnen gebreken bij de oprichting van de rechtspersoon, onjuiste prospectussen, onverantwoorde dividenduitkeringen, misleidende of niet-tijdig gedeponeerde jaarrekeningen, onbehoorlijk bijgehouden administraties of benadelingen van schuldeisers leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Voorafgaand aan en na faillissement lopen bestuurders extra risico. In geval van faillissement kunnen bovendien allerlei bewijsvermoedens gelden, die flink nadelig kunnen uitpakken. Ook als de belastingschulden te laat worden betaald of als de onderneming te lichtvaardig een verplichting is aangegaan die niet kan worden nagekomen, komt de bestuurder zelf al gauw in het vizier.
Er zijn meerdere vormen van bestuurdersaansprakelijkheid, die grofweg zijn te verdelen in:
- Interne bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld door het eigen bedrijf, de eigen instelling of de curator.
- Externe bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld door een derde. Dit kan een schuldeiser of een curator zijn.
De gevolgen van persoonlijke aansprakelijkheid kunnen groot zijn, zowel financieel als anderszins. Bent u bestuurder, commissaris of toezichthouder, dan is het belangrijk om (de gevolgen van) aansprakelijkheid te voorkomen of in ieder geval te beperken. U kunt zich tevoren op verschillende manieren goed indekken en als het zover is, is er doorgaans goed verweer mogelijk.
Onze vakgroep Bestuurdersaansprakelijkheid adviseert en ondersteunt u daarbij. Komt het dan toch tot een procedure, dan voeren wij namens de aangesprokene het verweer.
Naast bestuurders en toezichthouders staat de vakgroep ook (nationale en internationale) verzekeringsmaatschappijen bij in vaak omvangrijke schadeclaims, waarbij als monitoring counsel het door de advocaten van de bestuurders te voeren verweer wordt gecoördineerd of wordt geadviseerd over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Het team
In de vakgroep is onze multidisciplinaire kennis en expertise in één team gebundeld. Zo zijn we in staat snel en effectief te handelen.
De vakgroep staat onder leiding van Daan Baas, advocaat bij de sectie Aansprakelijkheid, schade en verzekeringen. Hij wordt vaak betrokken in grensoverschrijdende en complexe geschillen. Vanuit dezelfde sectie – de grootste schadesectie van Nederland – nemen ook advocaten Wim Weterings, Lieke Carrière-Verlinden en Elline Diedering deel aan de vakgroep. Advocaat ondernemingsrecht en curator Rogier Faase adviseert en procedeert over aan faillissementen gerelateerde kwesties. Advocaat ondernemingsrecht Rob van Houts heeft kennis van aansprakelijkheid vanuit financieel recht. Vanuit notariële hoek adviseert Deline Kruitbosch over aansprakelijkheid bij het opzetten en herstructureren van vennootschappen en bij spanningen tussen stakeholders van de vennootschap. Tom van Malssen, advocaat gezondheidszorg, houdt zich bezig met bestuurlijke advisering in de zorgsector. Tom is tevens cassatieadvocaat en procedeert zo nodig tot aan de Hoge Raad.
Wilt u meer informatie over de vakgroep Bestuurdersaansprakelijkheid of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Daan Baas, telefoon +31 (0)26 353 84 16 of baas@dirkzwager.nl