1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Bestuurdersaansprakelijkheid

Expertise Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurders, commissarissen en toezichthouders worden vandaag de dag vaker persoonlijk aansprakelijk gesteld dan zo’n tien jaar geleden. Het lijkt erop alsof de claimcultuur inmiddels ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen. Om zich daartegen te beschermen, sluiten bestuurders bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen af, en dat werkt juist die claimcultuur weer in de hand. Ook al worden grote zaken breed uitgemeten in de pers, bestuurders zijn vaak nog niet bedacht op de risico’s die met het besturen van een rechtspersoon gepaard gaan.

Bestuurdersaansprakelijkheid is niet alleen een risico voor bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde vennootschappen. Elke directeur, commissaris of toezichthouder – van een dorpsschool tot multinational – kan onder omstandigheden persoonlijk aansprakelijk zijn, met als gevolg dat het privévermogen kan worden aangesproken. In de regel is pas sprake van persoonlijke aansprakelijkheid als de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt te maken is, maar dat weerhoudt lang niet alle schuldeisers of curatoren ervan een vordering in te stellen.

Desondanks ligt het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gehouden op de loer bij de uitvoering van vrijwel alle bestuurstaken. Zo kunnen gebreken bij de oprichting van de rechtspersoon, onjuiste prospectussen, onverantwoorde dividenduitkeringen, misleidende of niet-tijdig gedeponeerde jaarrekeningen, onbehoorlijk bijgehouden administraties of benadelingen van schuldeisers leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Voorafgaand aan en na faillissement lopen bestuurders extra risico. In geval van faillissement kunnen bovendien allerlei bewijsvermoedens gelden, die flink nadelig kunnen uitpakken. Ook als de belastingschulden te laat worden betaald of als de onderneming te lichtvaardig een verplichting is aangegaan die niet kan worden nagekomen, komt de bestuurder zelf al gauw in het vizier.  

Er zijn meerdere vormen van bestuurdersaansprakelijkheid, die grofweg zijn te verdelen in:

  • Interne bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld door het eigen bedrijf, de eigen instelling of de curator. 
  • Externe bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld door een derde. Dit kan een schuldeiser of een curator zijn.

De gevolgen van persoonlijke aansprakelijkheid kunnen groot zijn, zowel financieel als anderszins. Bent u bestuurder, commissaris of toezichthouder, dan is het belangrijk om (de gevolgen van) aansprakelijkheid te voorkomen of in ieder geval te beperken. U kunt zich tevoren op verschillende manieren goed indekken en als het zover is, is er doorgaans goed verweer mogelijk.

Onze vakgroep Bestuurdersaansprakelijkheid adviseert en ondersteunt u daarbij. Komt het dan toch tot een procedure, dan voeren wij namens de aangesprokene het verweer.  

Naast bestuurders en toezichthouders staat de vakgroep ook (nationale en internationale) verzekeringsmaatschappijen bij in vaak omvangrijke schadeclaims, waarbij als monitoring counsel het door de advocaten van de bestuurders te voeren verweer wordt gecoördineerd of wordt geadviseerd over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Het team

In de vakgroep is onze multidisciplinaire kennis en expertise in één team gebundeld. Zo zijn we in staat snel en effectief te handelen.

De vakgroep staat onder leiding van Daan Baas, advocaat bij de sectie Aansprakelijkheid, schade en verzekeringen. Hij wordt vaak betrokken in grensoverschrijdende en complexe geschillen. Vanuit dezelfde sectie – de grootste schadesectie van Nederland – nemen ook advocaten Wim Weterings, Lieke Carrière-Verlinden en Elline Diedering deel aan de vakgroep. Advocaat ondernemingsrecht en curator Rogier Faase adviseert en procedeert over aan faillissementen gerelateerde kwesties. Advocaat ondernemingsrecht Rob van Houts heeft kennis van aansprakelijkheid vanuit financieel recht. Vanuit notariële hoek adviseert Deline Kruitbosch over aansprakelijkheid bij het opzetten en herstructureren van vennootschappen en bij spanningen tussen stakeholders van de vennootschap. Tom van Malssen, advocaat gezondheidszorg, houdt zich bezig met bestuurlijke advisering in de zorgsector. Tom is tevens cassatieadvocaat en procedeert zo nodig tot aan de Hoge Raad.

Wilt u meer informatie over de vakgroep Bestuurdersaansprakelijkheid of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Daan Baas, telefoon +31 (0)26 353 84 16 of baas@dirkzwager.nl

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 115

Het gevolg van een faillissement voor wederkerige overeenkomsten

Wat is de invloed van een faillissement op wederkerige overeenkomsten? Vaak wordt aangenomen dat overeenkomsten in faillissement niet nagekomen behoeven te worden. Het tegenovergestelde is echter waar. Hoe dat precies zit, bespreken wij in dit artikel.

Verrekening in concernverband? Let goed op bij het boeken in rekening-courant!

Uitgangspunt is dat binnen een concern vorderingen en schulden over en weer verrekend mogen worden. Vaak gebeurt dit door transacties in rekening-courant te boeken. Indien één van de groepsvennootschappen in de financiële problemen raakt, kan dat echter goed fout gaan. In deze bijdrage enkele tips om schade te voorkomen of te beperken.

Onbehoorlijke taakvervulling, wat houdt dat in?

Onbehoorlijke taakvervulling, ernstig verwijt, schade? Een vordering op de voet van onbehoorlijke taakvervulling lijkt op de vordering van kennelijk onbehoorlijk bestuur. De vorderingen verschillen echter aanzienlijk van elkaar. Meer weten? Lees dan onderstaand artikel.

Pauliana, faillissement en benadeling van schuldeisers

De curator kan bepaalde rechtshandelingen vernietigen die de gefailleerde schuldenaar heeft verricht in de periode vóórdat deze failliet werd verklaard, wanneer schuldeisers door die rechtshandeling zijn benadeeld. Dit heet de faillissementspauliana, ook wel de actio pauliana genoemd. In dit artikel wordt besproken wat de faillissementspauliana precies inhoudt, in welke gevallen deze kan worden toegepast en hoe deze werkt in de praktijk.

Volledig digitale algemene vergadering: kan dat (nog)?

Steeds vaker krijgen wij in de praktijk de vraag "kunnen we niet gewoon een digitale vergadering houden?". De coronapandemie heeft er uiteraard voor gezorgd dat digitalisering op meerdere vlakken in stroomversnelling is doorgevoerd. Echter, wetgeving heeft daar wat meer tijd voor nodig.

Bijdrage Mike van de Graaf in OR Updates 21/2022 bij Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2022:5913

Deze procedure betreft een geschil tussen twee aandeelhouders van een vennootschap. Een van de aandeelhouders heeft eerder een deel van zijn aandelen in het kapitaal van de vennootschap verkocht aan de andere aandeelhouder en daarbij is uitgestelde betaling van een deel van de koopsom voor de aandelen overeengekomen. Centraal staat de vraag of het uitgestelde deel van de koopsom betaald moet worden door de kopende aandeelhouder aan de verkopende aandeelhouder of dat conform de gemaakte afspraken dat deel bij wijze van kapitaalinjectie in de vennootschap gestort mag worden.

Mogen advocaten optreden als onderzoekers?

Met enige regelmaat wordt door advocatenkantoren grootschalig feitenonderzoek verricht dat leidt tot een rapport met onderzoeksbevindingen. Dat is toegestaan, maar niet zonder rekenschap te geven van de benodigde randvoorwaarden.

Geen dubbel betaald salaris meer na doorstart

Het kwam nogal eens voor dat werknemers bij een doorstart na faillissement voor hun werkzaamheden na de faillissementsdatum betaald kregen van zowel UWV (namens de curator) als de doorstarter. In een recente uitspraak maakt de Hoge Raad daar een einde aan.

Toename van het aantal faillissementen: komt het kantelpunt in zicht?

Het lijkt erop dat het Nederlandse bedrijfsleven de afgelopen jaren de coronapandemie goed heeft doorstaan, ondanks de lock downs en de gevolgen daarvan. Dat zal deels te danken zijn aan de steunpakketten van de Nederlandse overheid, maar ook aan de lage rentestanden. De steunmaatregelen zijn evenwel geëindigd, de belastingschulden waarvoor betalingsuitstel was gegeven zullen betaald moeten worden en de centrale banken verhogen inmiddels de rente weer. Mede als gevolg van de verhoogde energieprijzen worden we geconfronteerd met een behoorlijke inflatie en dat treft het bedrijfsleven.

1 2 3 4 5 6
...
10
Terug naar alle expertises en sectoren