Bestuurders, commissarissen en toezichthouders worden vandaag de dag vaker persoonlijk aansprakelijk gesteld dan zo’n tien jaar geleden. Het lijkt erop alsof de claimcultuur inmiddels ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen. Om zich daartegen te beschermen, sluiten bestuurders bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen af, en dat werkt juist die claimcultuur weer in de hand. Ook al worden grote zaken breed uitgemeten in de pers, bestuurders zijn vaak nog niet bedacht op de risico’s die met het besturen van een rechtspersoon gepaard gaan.
Bestuurdersaansprakelijkheid is niet alleen een risico voor bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde vennootschappen. Elke directeur, commissaris of toezichthouder – van een dorpsschool tot multinational – kan onder omstandigheden persoonlijk aansprakelijk zijn, met als gevolg dat het privévermogen kan worden aangesproken. In de regel is pas sprake van persoonlijke aansprakelijkheid als de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt te maken is, maar dat weerhoudt lang niet alle schuldeisers of curatoren ervan een vordering in te stellen.
Desondanks ligt het risico persoonlijk aansprakelijk te worden gehouden op de loer bij de uitvoering van vrijwel alle bestuurstaken. Zo kunnen gebreken bij de oprichting van de rechtspersoon, onjuiste prospectussen, onverantwoorde dividenduitkeringen, misleidende of niet-tijdig gedeponeerde jaarrekeningen, onbehoorlijk bijgehouden administraties of benadelingen van schuldeisers leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Voorafgaand aan en na faillissement lopen bestuurders extra risico. In geval van faillissement kunnen bovendien allerlei bewijsvermoedens gelden, die flink nadelig kunnen uitpakken. Ook als de belastingschulden te laat worden betaald of als de onderneming te lichtvaardig een verplichting is aangegaan die niet kan worden nagekomen, komt de bestuurder zelf al gauw in het vizier.
Er zijn meerdere vormen van bestuurdersaansprakelijkheid, die grofweg zijn te verdelen in:
Interne bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld door het eigen bedrijf, de eigen instelling of de curator.
Externe bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld door een derde. Dit kan een schuldeiser of een curator zijn.
De gevolgen van persoonlijke aansprakelijkheid kunnen groot zijn, zowel financieel als anderszins. Bent u bestuurder, commissaris of toezichthouder, dan is het belangrijk om (de gevolgen van) aansprakelijkheid te voorkomen of in ieder geval te beperken. U kunt zich tevoren op verschillende manieren goed indekken en als het zover is, is er doorgaans goed verweer mogelijk.
Onze vakgroep Bestuurdersaansprakelijkheid adviseert en ondersteunt u daarbij. Komt het dan toch tot een procedure, dan voeren wij namens de aangesprokene het verweer.
Naast bestuurders en toezichthouders staat de vakgroep ook (nationale en internationale) verzekeringsmaatschappijen bij in vaak omvangrijke schadeclaims, waarbij als monitoring counsel het door de advocaten van de bestuurders te voeren verweer wordt gecoördineerd of wordt geadviseerd over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Het team
In de vakgroep is onze multidisciplinaire kennis en expertise in één team gebundeld. Zo zijn we in staat snel en effectief te handelen.
De vakgroep staat onder leiding van Daan Baas, advocaat bij de sectie Aansprakelijkheid, schade en verzekeringen. Hij wordt vaak betrokken in grensoverschrijdende en complexe geschillen. Vanuit dezelfde sectie – de grootste schadesectie van Nederland – nemen ook advocaten Wim Weterings en Lieke Carrière-Verlinden deel aan de vakgroep. Advocaat ondernemingsrecht en curator Rogier Faase adviseert en procedeert over aan faillissementen gerelateerde kwesties. Eva Nass, advocaat ondernemingsrecht, is gespecialiseerd in het jaarrekeningenrecht. Advocaat ondernemingsrecht Rob van Houts heeft kennis van aansprakelijkheid vanuit financieel recht. Vanuit notariële hoek adviseert Deline Kruitbosch over aansprakelijkheid bij het opzetten en herstructureren van vennootschappen en bij spanningen tussen stakeholders van de vennootschap. Tom van Malssen, advocaat gezondheidszorg, houdt zich bezig met bestuurlijke advisering in de zorgsector. Tom is tevens cassatieadvocaat en procedeert zo nodig tot aan de Hoge Raad.
Wilt u meer informatie over de vakgroep Bestuurdersaansprakelijkheid of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Daan Baas, telefoon +31 (0)26 353 84 16 of baas@dirkzwager.nl
Steeds meer bedrijven hebben dagelijks te maken met vraagstukken rondom de (mogelijke) milieugevolgen van hun activiteiten. Daarbij gaat het ook over juridische aspecten, waaronder aansprakelijkheid voor milieuverontreiniging zoals bodemverontreiniging, geur- en geluidhinder, stikstofdepositie etc.
In deze bijdrage bespreekt de auteur het recent gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn over passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid / corporate sustainability due diligence in hoofdlijnen.
Schuldeisers vorderen betaling van de (indirect) bestuurders van een bv die aandelen van hen heeft overgenomen. Zij baseren hun vordering op onrechtmatige daad (externe bestuurdersaansprakelijkheid).
Evenals eerder de rechtbank wijst het hof de vorderingen tegen de bestuurders af. Het hof overweegt dat een SPA-bepaling niet gelezen moet worden als een garantie, maar als een inspanningsverbintenis en
dat de (indirect) bestuurder van de koper geen persoonlijk ernstig verwijt gemaakt kan worden.
Het ingroeiquotum en de wettelijke streefcijfers zijn recent ingevoerd in Boek 2 BW ten behoeve van het bereiken van meer genderdiversiteit aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. In deze publicatie, verschenen in het tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten, gaat onze specialist Charlotte Perquin-Deelen nader in op deze nieuwe wet.
In deze in Tijdschrift Ondernemingsrecht gepubliceerde column gaat onze specialist Charlotte Perquin-Deelen in op de per 1 januari 2022 in werking getreden wet Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen, en het daarmee in Boek 2 BW ingevoerde ingroeiquotum en 'ambitieuze streefcijfers'.
oktober 2021 - Samenwerken is voor (lokale) overheden aan de orde van de dag. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben zich verbonden in vele, soms tientallen samenwerkingen. Ze hebben te maken met meerdere gemeenschappelijke regelingen en netwerkorganisaties met eigen regels en bijbehorende samenwerkingspartners.
Gasservice c.s. zijn van mening dat Eneco niet langer een openbaar nutsbedrijf is in de zin van de statuten van Gasservice en dat Eneco daarom een deel van haar certificaten moet prijsgeven. Het hof stelt echter vast dat destijds bij het verkrijgen van de certificaten door Eneco aan haar dispensatie is verleend.
Het hof overweegt dat artikel 1:88 lid 5 BW naar analogie toegepast kan worden op een coöperatie en komt tot de conclusie dat geen toestemming van de echtgenote vereist was ten tijde van het verlenen
van de borgtocht.
Het hof komt in navolging van de rechtbank tot de conclusie dat de maatschap van rechtswege beëindigd is en dat een verdeelsleutel van 80/20% in de gegeven omstandigheden redelijk is.
Art. 2:248 lid 2 BW: Hoge Raad licht toe: De Hoge Raad wees in juli 2021 een arrest waaruit volgt dat de gedragingen van een oud-bestuurder van een failliete vennootschap, die op zichzelf gezien geen onbehoorlijk bestuur opleverden, kunnen worden gebruikt ter ontzenuwing van het bewijsvermoeden uit art. 2:248 lid 2 BW.
Vanwege onder andere belangenverstrengeling en een impasse binnen het bestuur en de algemene vergadering, gelast de Ondernemingskamer een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Werf B.V. en SWB Shipping B.V. De Ondernemingskamer schorst de bestuurders, benoemt in hun plaats een tijdelijk bestuurder en draagt alle aandelen ten titel van beheer over aan een tijdelijk beheerder. De Ondernemingskamer houdt verder de aanwijzing van een onderzoeker vooralsnog aan opdat kan worden bezien of reeds door de te treffen onmiddellijke voorzieningen een oplossing van het geschil kan worden bereikt.
In deze procedure komt de rechtbank tot de slotsom dat de gronden die gedaagde heeft aangevoerd voor de door haar genomen besluiten, die besluiten niet kunnen dragen nu er geen sprake is van concurrentie noch van een plicht(en)schending. De rechtbank vernietigt de besluiten wegens strijd met de redelijkheid en billijkheid.
De mogelijkheid tot grensoverschrijdende omzetting en splitsing tussen EU/EER-lidstaten was tot kortgeleden enkel mogelijk op grond van het zogenoemde jurisprudentierecht. Een wettelijke regeling hieromtrent ontbrak, maar uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie bevestigden dat het tussen EU/EER-lidstaten mogelijk is om een grensoverschrijdende fusie, splitsing of omzetting aan te gaan.
Deze website plaatst functionele en analytische cookies, waarmee we onze site gebruiksvriendelijker maken. U blijft anoniem. Cookies van derden plaatsen we niet zonder uw toestemming. Klik op 'voorkeuren instellen' om uw voorkeuren aan te geven.