1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Joint Ventures

Expertise Joint Ventures

Voor een intensieve samenwerking blijkt voor veel ondernemingen de oprichting van een joint venture de ideale vorm. Twee of meerdere partijen werken dan samen binnen een nieuw bedrijf – veelal opgericht voor een speciaal project of speciale activiteit – waarbij ieder een deel van het vermogen, arbeid en/of overige vermogensbestanddelen inbrengt. Winst en verlies komen voor rekening van de samenwerkende partijen. Het verschil met een fusie is dat de partners volledig zelfstandig blijven.

De samenwerking in een joint venture kent wel enkele risico’s. Hoe voorkom je dat binnen een joint venture geschillen ontstaan? Wat zijn de uitgangspunten voor een succesvol verloop? Binnen ons team fusies en overnames heeft een aantal advocaten en (kandidaat-)notarissen zich gespecialiseerd in de juridische begeleiding van joint ventures. Denk daarbij aan de oprichting van de joint venture vennootschap en het opstellen en uitonderhandelen van de joint venture overeenkomst.

Wij verzorgen joint ventures voor grote en middelgrote ondernemingen uit de regio maar ook ver daarbuiten, nationaal en internationaal. Dankzij de interdisciplinaire samenwerking in het team zijn de lijnen kort en kunnen wij u zeer efficiënt adviseren bij het hele traject.

Onbegrensd advies

Een grensoverschrijdende zaak? Ook in het buitenland kunnen wij u van dienst zijn. Dirkzwager beschikt over een German Desk voor de Duitse markt en is aangesloten bij TELFA, een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren. Dankzij de TELFA-relatie met het Amerikaanse netwerk USLAW hebben wij ook directe lijnen met collega’s in de VS.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 598

De overnamepraktijk: de rol van de ondernemingsraad (II)

Bij overnames -in de praktijk veelal aandelentransacties- speelt medezeggenschap van de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is de instelling van een OR verplicht. Waarover heeft de OR iets te zeggen? In deel II van deze reeks gaan wij in op het adviesrecht van de OR wanneer sprake is van een voorgenomen besluit tot overdracht van de zeggenschap over een onderneming (of een deel daarvan).

Aandachtspunten bij samenwerkingsverbanden in de zorg: governance

Ontwikkelingen in het zorglandschap, zoals de veranderende zorgvraag en meervoudige zorgbehoeften, noodzaken zorgaanbieders om meer en efficiënter samen te werken. Bij het vormgeven en inrichten van een samenwerkingsverband worden de samenwerkingspartners voor tal van uitdagingen en vraagstukken gesteld. Dit artikel van de artikelenreeks ‘Aandachtspunten bij samenwerkingsverbanden in de zorg’ gaat over de governance van samenwerkingsverbanden.

Volledig digitale algemene vergadering: kan dat (nog)?

Steeds vaker krijgen wij in de praktijk de vraag "kunnen we niet gewoon een digitale vergadering houden?". De coronapandemie heeft er uiteraard voor gezorgd dat digitalisering op meerdere vlakken in stroomversnelling is doorgevoerd. Echter, wetgeving heeft daar wat meer tijd voor nodig.

Hoge Raad geeft helderheid over vrije artsenkeuze

In een drietal arresten van 9 december 2022 heeft de Hoge Raad helderheid geboden over het hinderpaalcriterium dat centraal staat bij de aanhoudende discussie over de vrije artsenkeuze.

De overnamepraktijk: de rol van de ondernemingsraad (I)

Bij overnames -in de praktijk veelal aandelentransacties- speelt medezeggenschap van de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is de instelling van een OR verplicht. Waarover heeft de OR iets te zeggen? Een overname zal -specifiek de voorwaarden waaronder de transactie plaatsvindt en wordt vastgelegd in de transactiedocumentatie- aan het adviesrecht van de OR onderworpen zijn. Echter, een hieraan voorafgaand besluit tot inschakeling van een externe deskundige, zoals een corporate finance adviseur, zal tevens ter voorgaande advisering aan de OR moeten worden voorgelegd.

Inwerkingtreding Nederlandse UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies

Op 1 november 2022 treedt het Nederlandse UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies (hierna te noemen: het “Trustregister”) in werking. In het Trustregister worden bepaalde persoonlijke gegevens opgenomen van de uiteindelijke belanghebbenden (UBO(s)) van de trusts en soortgelijke juridische constructies, waaronder Nederlandse open en besloten fondsen voor gemene rekening (FGRs). In deze blog zal kort stil worden gestaan bij de belangrijkste gevolgen van de inwerkingtreding van het Trustregister voor de praktijk.

Bijdrage Mike van de Graaf in OR Updates 21/2022 bij Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2022:5913

Deze procedure betreft een geschil tussen twee aandeelhouders van een vennootschap. Een van de aandeelhouders heeft eerder een deel van zijn aandelen in het kapitaal van de vennootschap verkocht aan de andere aandeelhouder en daarbij is uitgestelde betaling van een deel van de koopsom voor de aandelen overeengekomen. Centraal staat de vraag of het uitgestelde deel van de koopsom betaald moet worden door de kopende aandeelhouder aan de verkopende aandeelhouder of dat conform de gemaakte afspraken dat deel bij wijze van kapitaalinjectie in de vennootschap gestort mag worden.

Integraal Zorgakkoord (IZA): inperking vrije artsenkeuze iets afgezwakt

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is in de definitieve versie van het Integraal Zorgakkoord (IZA) deels teruggekomen van het plan om de vrije artsenkeuze in te perken. Een eerder uitgelekt plan met die strekking kon op veel kritiek rekenen. Het ministerie van VWS lijkt nu naar een deel van die kritiek geluisterd te hebben en heeft het IZA op dit punt aangepast. Er blijven genoeg kritiekpunten over.

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): termijn meldplicht bestaande zorgaanbieders verstrijkt bijna!

Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza en de Uitvoeringsregeling Wtza in werking getreden. De Wtza introduceert onder meer een meldplicht voor zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders. De termijn voor bestaande zorgaanbieders om zich te melden bij het CIBG verstrijkt bijna.

1 2 3 4 5 6
...
50
Terug naar alle expertises en sectoren