1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Massaschade & Verzekering

Expertise Massaschade & Verzekering

Het team Massaschade & Verzekering van Dirkzwager is actief voor de (aansprakelijkheids)verzekeraars van de aangesprokene als ‘monitoring’ of ‘coverage’ counsel. Daarnaast treden wij op voor claimanten in kwesties tegen banken.

Massaschade is schade die door een omvangrijke groep gedupeerden geleden wordt. Bijvoorbeeld financiële schade door waardeverlies van aandelen, letselschade door gevaarlijke medicijnen, exotische financiële producten en materiële schade door aardbevingen als gevolg van gaswinning. In Nederland kan dergelijke massaschade voor alle gedupeerden op collectieve wijze worden afgewikkeld. De afwikkeling van massaschade is bijzonder complex, voor zowel de gedupeerden, de aangesproken partijen als hun verzekeraars. Het team Massaschade & Verzekering heeft uitgebreide expertise en ervaring om complexe, (inter)nationale kwesties van massaschade te behandelen, te monitoren en te adviseren rondom verzekeringstechnische complicaties.

In Nederland bestaat al sinds jaren de mogelijkheid om bij de rechter collectieve aansprakelijkheid vast te laten stellen (een collectieve actie). Daarnaast bestaat in Nederland al enige tijd de mogelijkheid om bij de rechter een collectieve schikking tussen een belangenorganisatie en een aangesproken partij algemeen verbindend te verklaren voor alle gedupeerden op grond van de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM).

Met de komst van de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie (WAMCA) per 1 januari 2020 zijn de mogelijkheden van een collectieve actie uitgebreid. Voortaan wordt in een collectieve actie ook mogelijk dat de rechter een veroordeling tot een collectieve schadevergoeding uitspreekt. Voorheen kon de rechter enkel de aansprakelijkheid vaststellen; voor de schadevergoeding moesten alle gedupeerden nog een individuele procedure starten. Die beperking is nu weggenomen. Deze wet leidt daarmee mogelijk tot nog meer collectieve claims. Daarbij zijn de voorwaarden voor een collectieve actie aangescherpt. Dit vergt steeds meer specialistische expertise.

Het team Massaschade & Verzekering van Dirkzwager is actief voor de (aansprakelijkheids)verzekeraars van de aangesprokene als ‘monitoring’ of ‘coverage’ counsel. Daarnaast treden wij op voor claimanten in kwesties tegen banken.

Internationaal

De afgelopen jaren behandelde ons team diverse omvangrijke (inter)nationale massaschadezaken. In de meeste gevallen betrof dit massaschade met betrekking tot bestuurdersaansprakelijkheid. In één zaak stonden wij een verzekeraar bij in een kwestie waarbij de onderliggende claim is geschikt voor een bedrag van EUR 1,3 miljard, wat de grootste collectieve schikking in Europa in zijn soort is. Collectieve aansprakelijkheidskwesties zijn vaak internationaal, omdat ondernemingen of aandeelhouders (deels) buiten Nederland zitten. Het gaat om substantiële bedragen en er zijn hoog gekwalificeerde (buitenlandse) advocatenkantoren bij betrokken. Dit maakt dat vaak sprake is van een (extra) complex speelveld.
 

Het team

Het team Massaschade & Verzekering heeft uitgebreide expertise en ervaring omtrent massaschade opgebouwd en profileert zich als expert op dit terrein in uiteenlopende nationale en internationale publicaties en presentaties.

Ons team bestaat uit de volgende specialisten uit de sectie Aansprakelijkheid, Schade en Verzekering:

  • Daan Baas, advocaat-partner, veelvuldig betrokken bij grensoverschrijdende en internationale geschillen.
  • Wim Weterings, advocaat-salary partner en universitair hoofddocent aan de Tilburg University, bij de vakgroep Business Law.
  • Elline Diedering, advocaat, gespecialiseerd in beroeps- en productaansprakelijkheid.
  • Pauline Janssen, advocaat met een focus op onder andere massaschade.
  • Jonathan Overes, senior juridisch medewerker, verricht onder meer wetenschappelijke activiteiten voor de sectie. Daarnaast bestaat het team uit
  • Chantal van den Borne, advocaat-partner Banking & Finance, namens claimorganisaties/claimanten veelvuldig betrokken in massaclaims tegen banken.

Wilt u meer informatie over het team Massaschade & Verzekering of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Daan Baas, telefoon +31 (0)26 353 84 16 of baas@dirkzwager.nl.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 34

Hoge Raad: kosten verwijderen oude asbestdakplaten én plaatsen nieuwe dakplaten mogelijk bereddingskosten

De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan over het verwijderen van oude asbestdakplaten en het plaatsen van vervangende dakplaten. Volgens de Hoge Raad kunnen de kosten daarvan mogelijk worden aangemerkt als gedekte bereddingskosten onder een verzekering. De uitspraak zag op een milieu- en aansprakelijkheidsverzekering van een boerenbedrijf, bij wie bovenmatige asbestverontreiniging was geconstateerd rond de stallen met asbestdakplaten.

Variabele rente bij doorlopend krediet

In de JOR 2021/124 is een annotatie verschenen van Chantal van den Borne bij een spraakmakende en verstrekkende uitspraak van de Commissie van Beroep KiFiD over variabele rente bij doorlopend krediet in een ABN AMRO zaak (2021-0015).

Variabele rente bij credit card krediet

In de JOR 2021/15 is een annotatie verschenen van Chantal van den Borne over een uitspraak van de Geschillencommissie KiFiD over variabele rente bij credit card krediet. Er werd geklaagd over overkreditering. Daarnaast heeft de Geschillencommissie ambtshalve getoetst of het variabele rente beding in de kredietovereenkomst een oneerlijk (onredelijk bezwarend) beding is. Naar het oordeel van de Geschillencommissie is er geen sprake van overkreditering en is het variabele rente beding geen oneerlijk beding.

De WBTR treedt per 1 juli 2021 in werking: waar moeten bestuurders van stichtingen en verenigingen op letten?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (“WBTR”) treedt per 1 juli 2021 in werking en is van toepassing op alle verenigingen en stichtingen. De WBTR geeft regels die het bestuurlijke proces van een stichting of vereniging professionaliseren. In dit artikel bespreken wij de belangrijkste gevolgen van de WBTR voor (bestuurders van) stichtingen en verenigingen.

Overgang van verzekering bij activa- en passivatransacties: de overgang is automatisch, de voorzetting echter niet

In het verzekeringsrecht geldt: 'de verzekering volgt het belang'. Op grond van art. 7:948 BW gaat een verzekering van een zaak op de verkrijger van de zaak over. De overgang duurt echter niet lang: binnen één maand moet de verkrijger aan de verzekeraar laten weten of hij de verzekering wil voorzetten, anders vervalt de verzekering alsnog. Als de verzekerde dit verzuimt te doen, kan de verzekeraar dekking weigeren, tenzij de verzekerde kan aantonen dat ook bij een tijdige voortzettingsverklaring de verzekering zou zijn voortgezet. Een recent arrest van het Hof Den Haag over deze materie laat opnieuw licht schijnen op deze juridische materie.

Nieuwe EU-richtlijn massaschadeclaims

Het Europees Parlement heeft op 24 november 2020 ingestemd met een nieuwe richtlijn voor massaschadeclaims (richtlijn 2018/0089). De nieuwe regels stellen EU-consumenten in staat om samen binnenlandse en grensoverschrijdende massaschadeclaims in te stellen.

Hoge Raad: beroep verzekeraar op grenzen verzekeringsdekking kan onaanvaardbaar zijn (maar is dat niet snel)

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het beroep van een verzekeraar op de grenzen van een primaire dekkingsomschrijving in een verzekering naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar kan zijn. Het moet dan wel gaan om bijzondere omstandigheden. Dat de achterliggende gedachte achter een bepaalde dekkingsvoorwaarde in een concreet geval niet opgaat, maakt het beroep van een verzekeraar op die voorwaarde niet onaanvaardbaar.

1 2 3
Terug naar alle expertises en sectoren