1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Massaschade & Verzekering

Expertise Massaschade & Verzekering

Het team Massaschade & Verzekering van Dirkzwager is actief voor de (aansprakelijkheids)verzekeraars van de aangesprokene als ‘monitoring’ of ‘coverage’ counsel. Daarnaast treden wij op voor claimanten in kwesties tegen banken.

Massaschade is schade die door een omvangrijke groep gedupeerden geleden wordt. Bijvoorbeeld financiële schade door waardeverlies van aandelen, letselschade door gevaarlijke medicijnen, exotische financiële producten en materiële schade door aardbevingen als gevolg van gaswinning. In Nederland kan dergelijke massaschade voor alle gedupeerden op collectieve wijze worden afgewikkeld. De afwikkeling van massaschade is bijzonder complex, voor zowel de gedupeerden, de aangesproken partijen als hun verzekeraars. Het team Massaschade & Verzekering heeft uitgebreide expertise en ervaring om complexe, (inter)nationale kwesties van massaschade te behandelen, te monitoren en te adviseren rondom verzekeringstechnische complicaties.

In Nederland bestaat al sinds jaren de mogelijkheid om bij de rechter collectieve aansprakelijkheid vast te laten stellen (een collectieve actie). Daarnaast bestaat in Nederland al enige tijd de mogelijkheid om bij de rechter een collectieve schikking tussen een belangenorganisatie en een aangesproken partij algemeen verbindend te verklaren voor alle gedupeerden op grond van de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM).

Met de komst van de Wet Afwikkeling Massaschade in Collectieve Actie (WAMCA) per 1 januari 2020 zijn de mogelijkheden van een collectieve actie uitgebreid. Voortaan wordt in een collectieve actie ook mogelijk dat de rechter een veroordeling tot een collectieve schadevergoeding uitspreekt. Voorheen kon de rechter enkel de aansprakelijkheid vaststellen; voor de schadevergoeding moesten alle gedupeerden nog een individuele procedure starten. Die beperking is nu weggenomen. Deze wet leidt daarmee mogelijk tot nog meer collectieve claims. Daarbij zijn de voorwaarden voor een collectieve actie aangescherpt. Dit vergt steeds meer specialistische expertise.

Het team Massaschade & Verzekering van Dirkzwager is actief voor de (aansprakelijkheids)verzekeraars van de aangesprokene als ‘monitoring’ of ‘coverage’ counsel. Daarnaast treden wij op voor claimanten in kwesties tegen banken.

Internationaal

De afgelopen jaren behandelde ons team diverse omvangrijke (inter)nationale massaschadezaken. In de meeste gevallen betrof dit massaschade met betrekking tot bestuurdersaansprakelijkheid. In één zaak stonden wij een verzekeraar bij in een kwestie waarbij de onderliggende claim is geschikt voor een bedrag van EUR 1,3 miljard, wat de grootste collectieve schikking in Europa in zijn soort is. Collectieve aansprakelijkheidskwesties zijn vaak internationaal, omdat ondernemingen of aandeelhouders (deels) buiten Nederland zitten. Het gaat om substantiële bedragen en er zijn hoog gekwalificeerde (buitenlandse) advocatenkantoren bij betrokken. Dit maakt dat vaak sprake is van een (extra) complex speelveld.
 

Het team

Het team Massaschade & Verzekering heeft uitgebreide expertise en ervaring omtrent massaschade opgebouwd en profileert zich als expert op dit terrein in uiteenlopende nationale en internationale publicaties en presentaties.

Ons team bestaat uit de volgende specialisten uit de sectie Aansprakelijkheid, Schade en Verzekering:

  • Elline Diedering, advocaat, gespecialiseerd in beroeps- en productaansprakelijkheid.
  • Pauline Janssen, advocaat met een focus op onder andere massaschade.
  • Jonathan Overes, senior juridisch medewerker, verricht onder meer wetenschappelijke activiteiten voor de sectie.

Daarnaast bestaat het team uit

  • Chantal van den Borne, advocaat-partner Banking & Finance, namens claimorganisaties/claimanten veelvuldig betrokken in massaclaims tegen banken.
  • Tom van Malssen, advocaat-partner gespecialiseerd in het procederen in hoger beroep en cassatie binnen het gehele civiele spectrum en geeft leiding aan de cassatiepraktijk van Dirkzwager. 

Wilt u meer informatie over het team Massaschade & Verzekering of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met het team Massaschade & Verzekering.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 42

Aansprakelijkheid en schadevergoeding bij verlies persoonsgegevens door cyberaanval?

Aansprakelijkheid en schadevergoeding vanwege een inbreuk op de AVG blijft een heet hangijzer. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: het Hof) wees op 14 december 2023 opnieuw een arrest over dit onderwerp. Het Hof beantwoordt in zijn arrest onder andere de vraag of het enkele feit dat een datalek heeft plaatsgevonden als gevolg van een cyberaanval betekent dat de AVG is overtreden en dat een betrokkene recht heeft op schadevergoeding.

Alles over de massaschadeclaims tegen TikTok

In de afgelopen jaren zijn drie zaken tegen social media-platform TikTok gestart. In deze massaschadeclaims wordt de vraag gesteld of TikTok de privacy van kinderen en volwassenen schendt, of de algemene voorwaarden van TikTok onwettig zijn, en of TikTok honderdduizenden Nederlanders een schadevergoeding moet betalen. Waar gaat deze zaak precies over? En wat vindt de rechter hiervan? In dit blog leg ik alles uit over de miljardenclaims tegen TikTok.

Hoge Raad stapt af van categorisch onderscheid tussen primaire dekkingsomschrijving en preventieve garantie

Op 16 februari 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor het verzekeringsrecht. De Hoge Raad stapt hierin af van eerdere jurisprudentie over de toepassing van de redelijkheid en billijkheid bij verzekeringsovereenkomsten. Op basis van het Valschermzweeftoestel-arrest van de Hoge Raad uit 2006 gold jarenlang dat bij een polisbepaling die kwalificeert als een "primaire dekkingsomschrijving" de ruimte voor een beroep op de redelijkheid en billijkheid beperkt was. Voor een beroep op de redelijkheid en billijkheid kon namelijk geen grond zijn het ontbreken van verband tussen de gelding van de polisbepaling en de ingetreden schade. Dit was daarentegen wel het geval bij een andere type polisbepaling, de "preventieve garantie". De Hoge Raad heeft nu dit categorisch onderscheid afgeschaft. In plaats daarvan hangt de vraag of het ontbreken van verband tussen de gelding van de polisbepaling en de schade maakt dat het beroep op de polisbepaling afstuit op de redelijkheid en billijkheid, voortaan af van een open en inhoudelijke afweging op basis van diverse gezichtspunten die op voorhand geldt voor welke polisbepaling dan ook.

Drie richtingen over variabele rente bij consumentenkrediet

Variabele rente bij consumentenkrediet is sinds 2012 ‘trending topic’ en heeft tot meerdere compensatieregelingen geleid. Naar aanleiding van uitspraken van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) zijn er – op dringende aanmoediging van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - door diverse kredietverstrekkers zelfs vergaande compensatieregelingen opgesteld voor mensen die een consumentenkrediet hadden met een variabele rente. De rechtspraak kiest weer een heel andere insteek over dit onderwerp, waarbij het hof Arnhem Leeuwarden een andere lijn volgt dan het hof Amsterdam en het hof Amsterdam recentelijk van koers gewijzigd is.

Gerechtshof Den Haag wijst arrest over opslagwijzigingsbeding bij hypotheken

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 11 oktober 2022 arrest gewezen over het opslagwijzigingsbeding bij hypotheken met een variabele rente, de zogenaamde Euribor-hypotheken (ECLI:NL:GHDHA:2022:1983) . Dit arrest is de [voorlopig] laatste schakel in een reeks jurisprudentie over een opslagwijzigingsbeding bij variabelrentende hypotheken, die consumenten hadden afgesloten bij ABN AMRO en Fortis. De rentebetalingen bestonden bij deze hypothecaire leningen uit het variabele Euribor rentetarief vermeerderd met een opslag. De leningsdocumentatie bevatte bedingen op grond waarvan de bank de opslag eenzijdig mocht wijzigen (de “Wijzigingsbedingen”). In de collectieve 'Stop de Banken' procedures is de geldigheid van deze Wijzigingsbedingen getoetst aan de Richtlijn Oneerlijke Bedingen. Na het arrest van de Hoge Raad waarin een helder kader geschetst heeft, is het geding verwezen naar het hof Den Haag.

Wetswijziging verzekeringsrecht: bij verzwijging mogelijk recht op premierestitutie

Per 1 juli 2023 is het verzekeringsrecht in het Burgerlijk Wetboek op één onderdeel gewijzigd. Eerst had de verzekeringnemer bij een beëindiging van de verzekering door de verzekeraar vanwege precontractuele verzwijging geen recht op restitutie van de al betaalde premie. Nu is dat onder voorwaarden wel mogelijk geworden. In deze blog bespreek ik beknopt deze wetswijziging.

Ambtshalve toetsing bij consumentenkrediet

Ambtshalve toetsing heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Als gevolg van jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie (‘HvJEU’) moet er ambtshalve op consumentenrichtlijnen getoetst worden in alle (gerechtelijke) procedures waar consumentenrechten aan de orde zijn. Ambtshalve toetsing houdt in dat de rechter toetst aan consumentenrechten, ook al hebben partijen zelf daar geen beroep op gedaan. Dit komt specifiek tot uiting bij consumentenkrediet, waarbij rechters zowel de kredietovereenkomsten als de precontractuele informatieverstrekking en kredietwaardigheidstoets ambtshalve toetsen. De gevolgen van deze toetsing kunnen ver gaan. Indien geoordeeld wordt dat de consumentenrechten geschonden zijn, kan de rechter de kredietovereenkomst nietig verklaren of vernietigen.

Hoge Raad: kosten verwijderen oude asbestdakplaten én plaatsen nieuwe dakplaten mogelijk bereddingskosten

De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan over het verwijderen van oude asbestdakplaten en het plaatsen van vervangende dakplaten. Volgens de Hoge Raad kunnen de kosten daarvan mogelijk worden aangemerkt als gedekte bereddingskosten onder een verzekering. De uitspraak zag op een milieu- en aansprakelijkheidsverzekering van een boerenbedrijf, bij wie bovenmatige asbestverontreiniging was geconstateerd rond de stallen met asbestdakplaten.

Variabele rente bij doorlopend krediet

In de JOR 2021/124 is een annotatie verschenen van Chantal van den Borne bij een spraakmakende en verstrekkende uitspraak van de Commissie van Beroep KiFiD over variabele rente bij doorlopend krediet in een ABN AMRO zaak (2021-0015).

1 2 3 4
Terug naar alle expertises en sectoren