1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Notarieel vastgoed

Expertise Notarieel vastgoed

Binnen Dirkzwager heeft een aantal (kandidaat-)notarissen zich tot vastgoedexperts ontwikkeld. Dankzij tientallen jaren ervaring met vastgoedtransacties door het hele land, mogen wij ons echte specialisten in het rechtsgebied Notarieel vastgoed noemen. Wij werken voor veel grote opdrachtgevers, waaronder multinationals, institutionele beleggers en overheden. Daarbij treden wij op als onpartijdig adviseur van koper én verkoper, maar desgewenst ook als adviseur van één van beide partijen. Met onze specifieke kennis zijn wij veel cliënten van dienst bij deze complexe juridische materie.

Wij kunnen u onder meer van dienst zijn bij de volgende activiteiten:

 

  • aankoop, verkoop en overdracht van commercieel vastgoed
  • gecompliceerde erfpachtconstructies
  • splitsingen in appartementsrechten
  • parkmanagement
  • turn-key en aannemingsovereenkomsten
  • leaseconstructies
  • beleggen via CV-constructies
  • fiscaliteiten bij vastgoed
  • registratie netwerken
  • veilingen

Totaaltraject


Als specialisten notarieel vastgoed en commercieel vastgoed kunnen wij de aan- of verkoop van uw onroerend goed van begin tot eind begeleiden: van intentieovereenkomst tot oplevering van gebouw(en). Dat stelt ons in staat om op alle punten creatief mee te denken en zo nodig direct in actie te komen. Efficiënt én accuraat. Met na afloop een optimaal resultaat voor alle partijen.

Samenwerking


Regelmatig werken wij samen met collega’s van overheid & vastgoed en andere disciplines. Voor grote opdrachten stellen wij een team samen van gespecialiseerde notarissen, advocaten en/of fiscalisten. Zo bundelen wij alle benodigde (juridische) kennis die aansluit bij uw opdracht. In alle gevallen blijft uw contactpersoon natuurlijk uw vaste, vertrouwde aanspreekpunt.

Onze kennis is uw kennis


Wij houden onze vakkennis op peil. Een aantal teamleden volgde specialisatieopleidingen bij de KNB en Grotius. Die kennis stellen wij op onze beurt beschikbaar aan derden. Niet alleen via onze juridische dienstverlening, maar ook met publicaties in onder meer het tijdschrift Vastgoedrecht en op onze Dirkzwager kennispagina.

Volg ons op Twitter.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 231

Gelijkheid vs. vertrouwen: koopovereenkomst geldig ondanks Didam-arrest

Rechtspraak waar de praktijk reikhalzend naar uitgekeken heeft: in een recent vonnis in kort geding overweegt de rechtbank Noord-Holland dat een koopovereenkomst voor gemeentelijke gronduitgifte geldig is, ook al is die een-op-een gesloten, in strijd met het Didam-arrest.

Groninger akte: levering onder ontbindende voorwaarden

Per 1 januari 2023 wordt het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting verhoogd van 8% naar 10,4%. Het gevolg is dat velen vóór 1 januari 2023 de levering van een onroerende zaak geregeld willen hebben, zodat ze niet met het verhoogde tarief te maken krijgen. Het lukt echter niet iedere koper om op zo een korte termijn de financiering rond te krijgen. De Groninger akte biedt hiervoor een oplossing. Kort gezegd houdt een Groninger akte in dat de onroerende zaak wordt geleverd onder ontbindende voorwaarde, omdat de koper de financiering nog niet rond heeft. In dit kennisartikel wordt beschreven wat een Groninger akte inhoudt, wat de bijzonderheden zijn en in welke situaties de Groninger akte van pas komt.

Wet opkoopbescherming introduceert vergunningplicht bij verhuur van nieuw aangekochte woningen

Op 1 januari 2022 is de Wet opkoopbescherming in werking getreden. Deze wet geeft gemeenten (tijdelijk) de bevoegdheid om in hun huisvestingsverordening gebieden aan te wijzen waarin het verhuren van goedkope en middeldure koopwoningen. Doel is om koopstarters en de middeninkomens meer kans te geven op een betaalbare koopwoning of om extra druk op de leefbaarheid als gevolg van de opkoop van woningen voor verhuur te beperken (buy-to-let). Gemeenten mogen deze bevoegdheid dan ook alleen aanwenden indien zij dat noodzakelijk en geschikt achten voor het bestrijden van schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen of voor het behoud van de leefbaarheid van de woonomgeving. In dit artikel staan we stil bij de gevolgen van deze nieuwe wet voor verhuurders.

De verlaging en de afschaffing van de jubelton, benut de jubelton nu het nog kan!

Al enige tijd wordt gepleit voor de afschaffing van de eenmalige schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel bekend als de "jubelton". De jubelton houdt in dat mensen tussen de 18 en 40 jaar een belastingvrije schenking kunnen krijgen ten behoeve van de eigen woning van maximaal € 106.671 (anno 2022) (artikel 33 Successiewet 1956). Vanuit de politiek en de media, maar ook vanuit de literatuur komt de oproep om de vrijstelling af te schaffen. Om die reden is besloten de jubelton per 1 januari 2023 te verlagen naar € 27.231 en wordt de jubelton geheel afgeschaft per 1 januari 2024.

Annotatie in Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN): wanneer is een rechtsbeschermingsclausule proportioneel?

Bij arrest van 25 mei 2021 heeft het Hof Den Haag zich uitgelaten over de toelaatbaarheid van rechtsbeschermingsclausules. Binnen het aanbestedingsrecht is het gebruikelijk om rechtsbeschermingsclausule die erop neerkomen dat rechten van inschrijvers vervallen wanneer zij niet vóór inschrijving in kort geding hun bezwaren naar voren brengen tegen de aanbestedingsstukken. Het Hof vindt dat dergelijke vergaande bepalingen onder omstandigheden proportioneel zijn. In hun annotatie juichen Frank Cornelissen en Merel van Helvoirt de door het Hof geschapen duidelijkheid toe en gaan zij nader in op de vraag onder welke omstandigheden een vergaande clausule is toegestaan.

Administratieplicht en uitkeringenregister bij stichtingen

Sinds 8 juli 2020 is een nieuwe administratieplicht voor het bestuur van stichtingen in werking getreden. Het bestuur van een stichting is namelijk verplicht om alle begunstigden die een uitkering krijgen van 25% of minder van de uitgekeerde bedragen in een bepaald boekjaar op te nemen in een eigen, niet-openbaar register.

‘Heeft de verkoper van mijn woning mij alles verteld wat hij wist?’

‘Heeft de verkoper van mijn woning mij alles verteld wat hij wist?’ Dat is een vraag die kopers zich soms stellen na de eigendomsoverdracht. Lees over dit onderwerp onderstaand artikel, waarbij het Hof Amsterdam in het voordeel van de koper oordeelde.

ACM wil misleidende duurzaamheidsclaims voorkomen

De Autoriteit Consument en Markt stelt 5 vuistregels voor het maken van reclame voor duurzame energieproducten en -diensten. De energietransitie wordt nu dus ook vanuit reclamerechtelijk perspectief bezien.

Modernisering NV-recht: bespreking van het voorontwerp

Onlangs heeft de wetgever een voorontwerp ter consultatie uitgebracht inzake de modernisering van het NV-recht. Het voorontwerp bevat voornamelijk technische verbeteringen om regelgeving voor naamloze vennootschappen te flexibiliseren en vereenvoudigen. Daarnaast omvat het voorontwerp regelgeving omtrent diversiteit en beoogt het de man-vrouwverhouding in de top van grote bedrijven evenwichtiger te maken. Velen vragen zich af waarom beide thema’s in één ambtelijk voorontwerp zijn opgenomen nu de thema’s ‘modernisering NV-recht’ en ‘diversiteit’ inhoudelijk wezenlijk verschillen. In dit artikel ga ik enkel in op de belangrijkste voorgestelde wijzigingen die verband houden met de modernisering van het NV-recht.

1 2 3 4 5 6
...
20
Terug naar alle expertises en sectoren