1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Ondernemingsrecht & Vennootschapsrecht

Expertise Ondernemingsrecht & Vennootschapsrecht

De sectie Ondernemingsrecht bestaat uit zowel advocaten als (kandidaat-)notarissen die zich specifiek richten op de ondernemerspraktijk. Deze interdisciplinaire aanpak binnen ondernemingsrecht is uniek. Dankzij de bundeling van kennis en jarenlange expertise hebben wij ons ontwikkeld tot een zeer specialistisch en slagvaardig team. Met onze ervaring kunnen wij allerlei soorten ondernemingen en rechtspersonen van dienst zijn.

Wij zijn actief voor middelgrote en grote (nationale én internationale) bedrijven, maar ook voor de eenmanszaak of starter. Daarnaast is er binnen onze sectie zeer specifieke kennis aanwezig van de zorg- en welzijnssector en het onderwijs.

Onze diensten stemmen wij af op de vraag van de cliënt: voor kleinere ondernemers zijn wij de allround juridisch adviseur of huisnotaris; voor grotere bedrijven de juridische sparringpartner van de directie en bedrijfsjurist. Ook onderhouden wij contacten met de accountant, fiscalist of andere adviseurs. Waar nodig werken wij samen met collega’s van de andere rechtsgebieden binnen ons kantoor.

Wij adviseren en begeleiden onder meer op de volgende gebieden:

  • oprichten van rechtspersonen en personenvennootschappen
  • wijzigen en opstellen van statuten
  • inrichten en/of herstructureren van organisaties
  • juridische fusies en splitsingen, overnames en verkoop van (delen van)
    ondernemingen
  • financiering en herstructurering
  • insolventierecht
  • mededingingsrecht
  • (internationale) contracten en algemene voorwaarden
  • gerechtelijke procedures en arbitrages

Vroegtijdig advies

Het is raadzaam bijtijds juridisch advies in te winnen voor een soepel verloop. Hoe pakt u bijvoorbeeld een bedrijfsovername aan? Wat is voor u de meest optimale ondernemingsvorm? Waar moet u aan denken als u een handelsagent wilt inschakelen? Ook een duidelijk geformuleerd contract kan langdurige procedures in een later stadium voorkomen. Wij denken met u mee en wijzen u vanaf het eerste moment op eventuele valkuilen, risico’s en mogelijkheden.

Procesrisico

Komt het toch tot een geschil, dan brengen wij uw juridische positie zo nauwkeurig mogelijk in kaart. Is een schikking raadzaam of kunt u beter procederen? In overleg wegen wij de juridische en commerciële voor- en nadelen af. Altijd streven wij naar een voor u aanvaardbare oplossing.

Onbegrensd advies

Een grensoverschrijdende zaak? Ook in het buitenland kunnen wij u van dienst zijn. Dirkzwager beschikt over een German Desk voor de Duitse markt en is aangesloten bij TELFA, een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren. En dankzij de verbinding met het Amerikaanse netwerk USLAW hebben wij ook directe lijnen met collega’s in de VS. Wereldwijd werken we samen met kantoren in onder meer de BRICS-landen.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 1368

De verplaatsing van een in Nederland gevestigd Europees hoofdkantoor: hoeveel rechten heeft de Nederlandse ondernemingsraad?

De verplaatsing van het Europese hoofdkantoor van Sabic naar Amsterdam ondanks negatief advies van lokale ondernemingsraden roept vragen op over de invloed van lokale medezeggenschap in een internationale context. Ondanks beperkte invloed op strategische besluiten, bleek de inbreng van de Nederlandse ondernemingsraad cruciaal voor de randvoorwaarden van de uitvoering. Dit artikel onderzoekt de delicate balans tussen lokale inspraak en mondiale bedrijfsbeslissingen, en de impact op werknemersbelangen.

Jaarverantwoording Zorg: verhoging grensbedragen!

De grensbedragen die bepalen in welke categorie een zorgorganisatie valt zijn verhoogd. Dit leidt o.a. tot wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. De nieuwe grensbedragen kunnen voor kleine zorgaanbieders een lastenverlichting opleveren. In dit blog informeren wij u nader.

IGJ Gunstbetoon Medische Hulpmiddelen Rapport

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft inspecties uitgevoerd bij 9 leveranciers van medische hulpmiddelen en gecontroleerd op mogelijke overtredingen van het verbod op gunstbetoon. In dit blog gaan wij in op de belangrijkste bevindingen van het rapport en gaan wij in op de vraag of en zo ja zorgaanbieders in actie moeten komen.

Jaarverantwoording Zorg – Goed nieuws voor micro zorgaanbieders!

Op 26 maart 2024 heeft de Tweede Kamer een amendement (van lid Bushoff) aangenomen op grond waarvan de minister afzonderlijke regels kan stellen voor micro zorgaanbieders en de omvang van de jaarverantwoordingsplicht voor deze doelgroep kan beperken. In dit blog gaan wij in op de gevolgen.

Commerciële huisartsenpraktijken: (ont)zorgen ?

Het aantal commerciële huisartsenpraktijken in de Nederlandse huisartsenzorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Wat zijn de kansen en risico’s van bedrijfsketens van huisartsen? Wat betekent dit voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de huisartsenzorg?

Het shop-in-shop-ziekenhuis: centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis

In deze vijfdelige blogreeks gaan wij in op (de juridische aandachtspunten bij) een zogeheten shop-in-shop-ziekenhuis. In dit vierde blog bespreken we de centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis. Een in de praktijk vaak ondergeschoven kindje, terwijl de gevolgen voor met name het ziekenhuis enorm kunnen zijn.

Het shop-in-shop-ziekenhuis: dossierplicht, beroepsgeheim en gegevensuitwisseling

In deze vijfdelige blogreeks gaan wij in op (de juridische aandachtspunten bij) een zogeheten shop-in-shop-ziekenhuis. In dit derde blog bespreken we (de relevantie van) de dossierplicht, het beroepsgeheim en de (on)mogelijkheden van gegevensuitwisseling tussen het ziekenhuis en de shop-in-shop.

Het shop-in-shop-ziekenhuis: wat is het en waarom?

In deze vijfdelige blogreeks gaan wij in op (de juridische aandachtspunten bij) een zogeheten shop-in-shop-ziekenhuis. In dit eerste blog bespreken we wat het shop-in-shop-ziekenhuis is en waarom het zo waardevol kan zijn.

Bijdrage Mike van de Graaf in OR Updates 3/2024 bij Ondernemingskamer, ECLI:NL:GHAMS:2023:2887 (afwijzing verzet fusie Stichting Warande)

Deze uitspraak gaat in de kern om een huurder die verzet tegen een voorgenomen fusie heeft ingesteld. Het verzet is door de rechtbank uitvoerbaar bij voorraad opgeheven, waarna de fusieakte is gepasseerd. De huurder komt in hoger beroep tegen de beschikking van de rechtbank. De OK bekrachtigt de beschikking, omdat de fusie al heeft plaatsgevonden (en het hoger beroep daarmee achterhaald is door de feiten) en verzoeker niet heeft aangevoerd dat de vermogenstoestand van de verkrijgende rechtspersoon na de fusie minder waarborg zal bieden met betrekking tot de nakoming van huurverplichtingen.

Belangrijke nuance Hoge Raad over de aftrekbaarheid van aan- en verkoopkosten deelnemingen

Bij het bepalen van voordelen uit een deelneming (winst bij verkoop, dividenden) die vallen onder de deelnemingsvrijstelling, moet niet alleen rekening worden gehouden met deze voordelen, maar moeten bij het bepalen van de winst ook buiten aanmerking blijven de kosten ter zake van de aan- of verkoop van die deelneming. Over de vraag wat concreet onder aan- en verkoopkosten dient te worden verstaan, bestaat veel onduidelijkheid, ook omdat de wetsgeschiedenis nauwelijks aanknopingspunten bevat over de uitleg van dit begrip. De Hoge Raad heeft eerder (7 december 2018) een belangrijk arrest gewezen waarin een aantal (maar niet alle) relevante aspecten in deze discussie aan de orde komen. Op 22 december 2023 heeft de Hoge Raad in een tweede arrest een wezenlijke nuance op aangebracht.

1 2 3 4 5 6
...
114
Terug naar alle expertises en sectoren