De sectie Ondernemingsrecht bestaat uit zowel advocaten als (kandidaat-)notarissen die zich specifiek richten op de ondernemerspraktijk. Deze interdisciplinaire aanpak binnen ondernemingsrecht is uniek. Dankzij de bundeling van kennis en jarenlange expertise hebben wij ons ontwikkeld tot een zeer specialistisch en slagvaardig team. Met onze ervaring kunnen wij allerlei soorten ondernemingen en rechtspersonen van dienst zijn.
Wij zijn actief voor middelgrote en grote (nationale én internationale) bedrijven, maar ook voor de eenmanszaak of starter. Daarnaast is er binnen onze sectie zeer specifieke kennis aanwezig van de zorg- en welzijnssector en het onderwijs.
Onze diensten stemmen wij af op de vraag van de cliënt: voor kleinere ondernemers zijn wij de allround juridisch adviseur of huisnotaris; voor grotere bedrijven de juridische sparringpartner van de directie en bedrijfsjurist. Ook onderhouden wij contacten met de accountant, fiscalist of andere adviseurs. Waar nodig werken wij samen met collega’s van de andere rechtsgebieden binnen ons kantoor.
Wij adviseren en begeleiden onder meer op de volgende gebieden:
oprichten van rechtspersonen en personenvennootschappen
wijzigen en opstellen van statuten
inrichten en/of herstructureren van organisaties
juridische fusies en splitsingen, overnames en verkoop van (delen van) ondernemingen
financiering en herstructurering
insolventierecht
mededingingsrecht
(internationale) contracten en algemene voorwaarden
gerechtelijke procedures en arbitrages
Vroegtijdig advies
Het is raadzaam bijtijds juridisch advies in te winnen voor een soepel verloop. Hoe pakt u bijvoorbeeld een bedrijfsovername aan? Wat is voor u de meest optimale ondernemingsvorm? Waar moet u aan denken als u een handelsagent wilt inschakelen? Ook een duidelijk geformuleerd contract kan langdurige procedures in een later stadium voorkomen. Wij denken met u mee en wijzen u vanaf het eerste moment op eventuele valkuilen, risico’s en mogelijkheden.
Procesrisico
Komt het toch tot een geschil, dan brengen wij uw juridische positie zo nauwkeurig mogelijk in kaart. Is een schikking raadzaam of kunt u beter procederen? In overleg wegen wij de juridische en commerciële voor- en nadelen af. Altijd streven wij naar een voor u aanvaardbare oplossing.
Onbegrensd advies
Een grensoverschrijdende zaak? Ook in het buitenland kunnen wij u van dienst zijn. Dirkzwager beschikt over een German Desk voor de Duitse markt en is aangesloten bij TELFA, een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren. En dankzij de verbinding met het Amerikaanse netwerk USLAW hebben wij ook directe lijnen met collega’s in de VS. Wereldwijd werken we samen met kantoren in onder meer de BRICS-landen.
Het is weer tijd voor onze jaarlijkse bijeenkomst voor bevriende bedrijfsjuristen. De komende Bedrijfsjuristenbijeenkomst van Dirkzwager vindt plaats op dinsdag 17 januari 2023 en heeft als onderwerp: ‘Bestuurdersaansprakelijkheid (binnen concernrelaties)’.
Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningenprocedure die de toelatingensystematiek van de WTZi vervangt en stelt eisen aan de bestuursstructuur van vergunningplichtige instellingen (onafhankelijke interne toezichthouder).
In dit blog wordt ingegaan op de gevolgen van de Wtza voor huisartsen, tandartsen en paramedici (fysiotherapeut, oefentherapeut, logopedist, ergotherapeut en diëtist).
Veel ondernemers hebben vandaag de dag nog te maken met in coronatijd ontstane en nog niet betaalde belastingschulden, die vanaf oktober 2022 moeten worden afgelost. Voor ondernemers die desondanks niet in staat zijn hun belastingschulden af te lossen, kan een WHOA-traject uitkomst bieden.
Hieronder wordt de positie en het beleid van de Belastingdienst besproken bij een WHOA-traject. In welke gevallen werkt de fiscus mee met een WHOA-traject en wat dient dan te worden aangeboden?
Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningenprocedure die de toelatingensystematiek van de WTZi vervangt en stelt eisen aan de bestuursstructuur van vergunningplichtige instellingen (onafhankelijke interne toezichthouder).
In dit blog wordt ingegaan op de gevolgen van de Wtza voor onderaannemers.
Een feitelijk beleidsbepaler kan onder omstandigheden op grond van art. 2:248 BW door de curator aansprakelijk worden gesteld voor het tekort in het faillissement. Maar wanneer kwalificeert iemand als ‘feitelijk beleidsbepaler’? In deze bijdrage gaan wij – aan de hand van het arrest van de Hoge Raad van 24 maart 2023 – nader op dit begrip in.
Als u bestuurder van een groep vennootschappen bent, kan het voor u persoonlijk van belang zijn hoe bepaalde transacties in de administratie worden verantwoord. Is de administratie niet goed bijgehouden en ontbreekt een bedrijfseconomische of juridische verklaring, dan dreigt uw persoonlijke aansprakelijkheid.
Het teken 'just fucking good wine' kan niet als eu-merk worden ingeschreven aangezien het teken, meer in het bijzonder het woord 'fucking' onder de gegeven omstandigheden in strijd is met de geaccepteerde morele principes die de maatschappij verwacht en daarmee in strijd met de goede zeden.
De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 3: de openbaarmaking, termijnen en handhaving door de NZa.
Wat is de invloed van een faillissement op wederkerige overeenkomsten? Vaak wordt aangenomen dat overeenkomsten in faillissement niet nagekomen behoeven te worden. Het tegenovergestelde is echter waar. Hoe dat precies zit, bespreken wij in dit artikel.
Uitgangspunt is dat binnen een concern vorderingen en schulden over en weer verrekend mogen worden. Vaak gebeurt dit door transacties in rekening-courant te boeken. Indien één van de groepsvennootschappen in de financiële problemen raakt, kan dat echter goed fout gaan. In deze bijdrage enkele tips om schade te voorkomen of te beperken.
De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording Zorg publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 2: inhoud van de Jaarverantwoording Zorg.
Bij overnames -in de praktijk veelal aandelentransacties- speelt medezeggenschap van de ondernemingsraad (OR) een belangrijke rol. Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is de instelling van een OR verplicht. Waarover heeft de OR iets te zeggen? In deel II van deze reeks gaan wij in op het adviesrecht van de OR wanneer sprake is van een voorgenomen besluit tot overdracht van de zeggenschap over een onderneming (of een deel daarvan).
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is inmiddels al vijf keer uitgesteld, maar vandaag is het hoge woord er eindelijk uit: de Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024.
Deze website plaatst functionele en analytische cookies, waarmee we onze site gebruiksvriendelijker maken. U blijft anoniem. Cookies van derden plaatsen we niet zonder uw toestemming. Klik op 'voorkeuren instellen' om uw voorkeuren aan te geven.