De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. ARUBIANAS inbreuk op HAVAIANAS

ARUBIANAS inbreuk op HAVAIANAS

Een blog met een zonnig tintje! Alpargatas S.A. heeft sinds 2010 het slippermerk Havaianas (woord-/beeldmerk) en brengt onder dat merk ook al sinds 2009 haar slippers op de markt. In 2012 hebben de Arubaanse gedaagden het merk Arubianas ingeschreven en sindsdien brengen ze onder dat merk óók slippers en strandkleding op de (Arubaanse) markt.Optreden tegen inbreukAlpargatas trad op tegen de slippers ‘Arubianas’; zowel omdat het uiterlijk van de slippers een naar haar mening te sterke gelijkeni...
Leestijd 
Auteur artikel Esther Mommers (uit dienst)
Gepubliceerd14 maart 2014
Laatst gewijzigd16 april 2018
 
Een blog met een zonnig tintje! Alpargatas S.A. heeft sinds 2010 het slippermerk Havaianas (woord-/beeldmerk) en brengt onder dat merk ook al sinds 2009 haar slippers op de markt. In 2012 hebben de Arubaanse gedaagden het merk Arubianas ingeschreven en sindsdien brengen ze onder dat merk óók slippers en strandkleding op de (Arubaanse) markt.

Optreden tegen inbreuk

Alpargatas trad op tegen de slippers ‘Arubianas’; zowel omdat het uiterlijk van de slippers een naar haar mening te sterke gelijkenis vertoonde met de ‘Havaianas’ slippers, als omdat het merk Arubianas te sterk zou lijken op Havaianas. Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba oordeelde vervolgens in kort geding, op 11 december 2013.

Auteursrechtinbreuk omdat uiterlijk van slippers te sterk lijkt

Alpargatas (eiseres) is allereerst naar de rechter gestapt omdat zij van mening is dat de slippers van gedaagden te veel lijken op de ‘Havaianas’’ -slippers. Deze vordernig heeft zij naar oordeel van het Gerecht onvoldoende onderbouwd, door bijvoorbeeld geen specifieke modellen aan te wijzen die sterk op elkaar lijken. Eiseres had wel de volgende kenmerken genoemd die de verschillende slippers met elkaar gemeen hebben:

-          de algehele vorm;

-          het patroon van het voetbed in de vorm van rijstkorrels;

-          het ribbelpatroon op de zool in de vorm van bakstenen;

-          de gelaagdheid (verschillend gekleurde lagen) van de zool;

-          de plaatsing van de merknaam op de straps;

-          het specifieke lettertype waarin de merknaam wordt weergegeven;

-          de plaatsing van de merknaam (met een cirkel om de merknaam heen) op het voetbed en;

-          de plaatsing van een vlag op de straps van de slippers.

Echter, niet kon worden bewezen dat een combinatie van al deze kenmerken op ieder model Arubianas-slipper aanwezig was. Evenmin kon worden bewezen dat al deze kenmerken los van elkaar danwel elke combinatie van een aantal van deze kenmerken auteursrechtelijk beschermd waren, met eiseres (Alpasgatas van Havaianas) als auteursrechthebbende.

Merkinbreuk omdat er verwarringsgevaar bestaat tussen Arubianas en Havaianas

Daarnaast een oordeel van het Gerecht over de merkinbreuk, het oordeel betreft de volgende twee beeldmerken:

load5  load4 Load(4)

De totaalindruk van deze beeldmerken stemt zodanig overeen dat het Gerecht oordeelt dat er bij het publiek verwarring kan ontstaan over de herkomst van de slippers. Met name acht het Gerecht het mogelijk dat het publiek zal denken dat ‘Aruaianas’ de locale variant zijn van ‘Havaianas’. Namelijk:
Hoewel gedaagden er op zichzelf terecht op hebben gewezen dat de lettertypen niet hetzelfde zijn, hebben zij een vergelijkbare uitstraling. Daarbij kan nog worden opgemerkt dat op sommige modellen slipper het merk ARUBIANAS op dezelfde wijze als het beeldmerk HAVAIANAS is omgeven door een ovale omranding. Ook auditief, door het gebruik van de uitgang “…IANAS”, is er een sterkte mate van gelijkenis. Beide merken verwijzen voorts op vergelijkbare wijze naar een welbekende tropische vakantiebestemming (Hawaï en Aruba).