1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Auteursrecht en babykleding

Auteursrecht en babykleding

In mijn vorige blog schreef ik al over de mogelijkheden om kleding te beschermen. Dit blog gaat specifiek over babykleding.
Leestijd 
Auteur artikel Lorena van den Berg
Gepubliceerd 16 december 2021
Laatst gewijzigd 16 december 2021

Onlangs heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld over de vraag of de babykleding van Van Meel inbreuk maakt op de babykleding van Nine&Co.

Auteursrechtelijke bescherming kleding

Kleding kan onder andere worden beschermd door middel van het auteursrecht. Daarvoor is vereist dat de kleding oorspronkelijk is, in die zin dat het een eigen intellectuele schepping van de maker is die de persoonlijkheid van de maker weerspiegelt en tot uiting komt door de vrije creatieve keuzes van de maker bij de totstandkoming van het werk. Ook een verzameling of bepaalde selectie van op zichzelf niet beschermde elementen kan een (oorspronkelijk) werk zijn in de zin van de Auteurswet, mits die selectie het persoonlijk stempel van de maker draagt.

Ontwerpen Nine&Co

Sinds 2013 brengt Nine&Co de Noppies Baby Basic Collection op de markt. Deze collectie bestaat onder meer uit een aan twee zijden te dragen vestje, een broekje en shirtje in verschillende kleuren. Het gaat onder meer om de volgende producten:

Ontwerpen Van Meel

Sinds 2016 brengt Van Meel babykleding onder het merk Frogs and Dogs op de markt. In 2018 heeft zij onder meer een aan twee zijden te dragen vestje, een shirtje en een broekje op de markt gebracht. De producten zien er als volg uit:

Het geschil

Nine&Co is van mening dat de babykleding van Van Meel inbreuk maakt op haar auteursrechten en dat Van Meel de babykleding van Noppies slaafs nabootst.

Van Meel verweert zich door te stellen dat er geen sprake is van een auteursrechtinbreuk en evenmin van onrechtmatig handelen.

De beoordeling

De rechter bekijkt per kledingstuk of er sprake is van auteursrechtelijke bescherming dan wel een auteursrechtinbreuk.

Het Noppies roze en groene vestje en het Noppies shirtje

Met betrekking tot het Noppies roze en groene vestje en het Noppies shirtje laat de rechtbank in het midden of dit auteursrechtelijk beschermde werken zijn. Als dat al zo is, is de beschermingsomvang volgens de rechter beperkt. De afzonderlijke elementen die in hun gezamenlijke combinatie leiden tot (als dit het geval is) auteursrechtelijke bescherming van het Noppies roze en groene vestje en het Noppies shirtje bestonden al apart van elkaar in het vormgevingserfgoed. Dit betekent dat met relatief kleine afwijkingen al een andere totaalindruk kan ontstaan dan die van het Noppies roze en groene vestje en het Noppies shirtje. In dit geval zijn er voldoende verschillen te ontdekken tussen het Noppies roze en groene vestje en het Noppies shirtje en de babykleding van Van Meel.

Van slaafse nabootsing is ook geen sprake aangezien Van Meel met haar ontwerp voldoende afstand heeft genomen van het Noppies roze en groene vestje. Ten aanzien van het Noppies shirtje is onvoldoende vast komen te staan dat deze een eigen gezicht heeft op de relevante markt.

Het Noppies broekje

Voor wat betreft het Noppies broekje wordt geoordeeld dat alle elementen van het broekje reeds voorkwamen in oudere vormgeving. Bovendien heeft de ontwerpdirecteur van Nine&Co uitgelegd dat de omslag zo is ontworpen voor als de baby groeit, wat betekent dat sprake is van een technisch effect. De rechtbank komt tot de conclusie dat het broekje niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt. Hierdoor kan Van Meel daarop geen inbreuk maken.

Van slaafse nabootsing is evenmin sprake. Nine&Co heeft onvoldoende onderbouwd dat haar broekje een eigen gezicht heeft op de relevante markt.

Conclusie

Hoewel de auteursrechtelijke drempel voor het beschermen van (baby)kleding laag is, betekent dit niet dat automatisch alle kleding wordt beschermd door het auteursrecht. Voor de ontwerper blijft het van belang om voldoende eigen creatieve keuzes aan de (kleding)ontwerpen toe te voegen.

Ben jij opzoek naar advies over jouw (kleding)ontwerpen? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Lorena van den Berg, advocaat intellectuele eigendomsrecht