De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Beëindiging huurovereenkomst door zorginstelling kan risico zijn voor woningcorporaties

Beëindiging huurovereenkomst door zorginstelling kan risico zijn voor woningcorporaties

Uit onderzoek van RIGO Research en Advies blijkt dat de beëindiging van de huurovereenkomst tussen zorgaanbieders en woningcorporaties tot problemen kan leiden bij enkele woningcorporaties. Het onderzoek is in 2010 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM / WWI maar pas recentelijk gepubliceerd.Er zijn in Nederland 137 woningcorporaties die bijna 50.000 eenheden verhuren aan zorginstellingen. Zo’n tien woningcorporaties zijn in behoorlijke mate afhankelijk van de toekomst van hun zo...
Auteur artikelRobert Rijpstra MRICS
Gepubliceerd24 november 2011
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Uit onderzoek van RIGO Research en Advies blijkt dat de beëindiging van de huurovereenkomst tussen zorgaanbieders en woningcorporaties tot problemen kan leiden bij enkele woningcorporaties. Het onderzoek is in 2010 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM / WWI maar pas recentelijk gepubliceerd.

Er zijn in Nederland 137 woningcorporaties die bijna 50.000 eenheden verhuren aan zorginstellingen. Zo’n tien woningcorporaties zijn in behoorlijke mate afhankelijk van de toekomst van hun zorgeenheden. Deze woningcorporaties lopen een risico als de huurovereenkomst wordt opgezegd en zij hun complex niet of moeilijk aan een andere partij kunnen verhuren.

De verhouding tussen kosten en kwaliteit is een belangrijke reden voor zorginstellingen om de huur te beëindigen. Woningcorporaties kunnen het risico van huurbeëindiging opvangen door een actief beleid van herontwikkeling te voeren waarbij zij beter aansluiten bij de wensen van de gebruikers. De onderzoekers geven verder aan dat het wenselijk is dat de toezichthouder bij de woningcorporaties met de meeste zorgeenheden in hun bezit nadrukkelijker kijkt of er voldoende ruimte is voor deze kwaliteitsverbeteringen en of de onderhandelingen met de huurders soepel verlopen.