Zoeken
  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Belastingdienst in beroep uitspraak Rechtbank Breda erfbelasting (1)

Belastingdienst in beroep uitspraak Rechtbank Breda erfbelasting

Zoals was te verwachten heeft de Belastingdienst inderdaad beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank Breda van 13 juli 2012 (Rechtbank Breda 11/5509, LJN BX3386). Dat is te lezen in een nieuwsbericht van de overheid op Rijksoverheid.nlIn deze geruchtmakende uitspraak oordeelde de rechtbank dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit ("BOF") van de successiewet ook van toepassing kan zijn op de vererving van niet-ondernemingsvermogen. Wij hebben hier al eerder over bericht.De Belastingdie...
Auteur artikelTon Lekkerkerker
Gepubliceerd28 augustus 2012
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Zoals was te verwachten heeft de Belastingdienst inderdaad beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank Breda van 13 juli 2012 (Rechtbank Breda 11/5509, LJN BX3386). Dat is te lezen in een nieuwsbericht van de overheid op Rijksoverheid.nl

In deze geruchtmakende uitspraak oordeelde de rechtbank dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit ("BOF") van de successiewet ook van toepassing kan zijn op de vererving van niet-ondernemingsvermogen. Wij hebben hier al eerder over bericht.

De Belastingdienst lijkt het hoger beroep vol vertouwen tegemoet te zien. In de hiervoor bedoelde publicatie wordt verwezen naar uitspraken van andere rechters, waaronder de Hoge Raad, die de Belastingdienst al eerder in het gelijk hebben gesteld, door een beroep op het gelijkheidsbeginsel af te wijzen.

Het is nog niet duidelijk of de Belastingdienst de weg van een hoger beroep bij het gerechtshof heeft gekozen, of probeert gebruik te maken van de mogelijkheid om rechtstreeks cassatie in te stellen bij de Hoge Raad (de zogenaamde "sprongcassatie"). Sprongcassatie kan alleen met instemming van de belanghebbende. Overigens heeft de praktijk behoefte aan snelle duidelijkheid, omdat nu al massaal bezwaar wordt ingediend tegen opgelegde aanslagen erf- en schenkbelasting, onder verwijzing naar de uitspraak van de Rechtbank Breda.