De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. 'Boer Tom' aangevraagd als merk

'Boer Tom' aangevraagd als merk

In Nederland is het al enkele jaren door de KRO uitgezonden programma 'Boer zoekt Vrouw' steeds erg populair. De boeren die via het programma een vrouw zoeken, zijn in meerdere gevallen  in één klap (tijdelijk) bekende Nederlander.Één van de boeren in het momenteel lopende seizoen heet Tom en recent is de combinatie 'Boer Tom' aangevraagd als merk voor de Benelux. De inschrijving is hier te vinden.Zoals in het register te zien is, is het merk aangevraagd voor agrarische producten (o.a. verse...
Leestijd 
Auteur artikel Esther Mommers (uit dienst)
Gepubliceerd05 februari 2015
Laatst gewijzigd16 april 2018
 
In Nederland is het al enkele jaren door de KRO uitgezonden programma 'Boer zoekt Vrouw' steeds erg populair. De boeren die via het programma een vrouw zoeken, zijn in meerdere gevallen  in één klap (tijdelijk) bekende Nederlander.

Één van de boeren in het momenteel lopende seizoen heet Tom en recent is de combinatie 'Boer Tom' aangevraagd als merk voor de Benelux. De inschrijving is hier te vinden.

Zoals in het register te zien is, is het merk aangevraagd voor agrarische producten (o.a. verse vruchten en groenten, levende planten en bloemen en bloembollen en daarmee samenhangende dienstverlening) en voor ontspanning, sportieve en culturele activiteiten o.a. via radio, televisie en internet.

Dit betekent dat degene die het merk heeft ingeschreven, anderen kan verhinderen bijvoorbeeld bloembollen te verkopen onder het merk 'Boer Tom'. Als houder van het merk staat in het register vermeld 'Computerservice Broersen'. Als blijkt dat dit niet (in opdracht van) de voormelde boer Tom is, zou hij tegen deze merkinschrijving wellicht op grond van onrechtmatige daad kunnen ageren.

Opvallend is overigens dat hier een (vrij gebruikelijke) eigennaam wordt geregistreerd met daarbij het element 'boer', voor agrarische activiteiten. Het BBIE (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom) beoordeelt bij iedere merkaanvraag onder meer of een merk niet beschrijvend is. In het register is te zien dat de absolute weigeringsgronden in dit geval al in orde zijn bevonden. Hier acht het BBIE dat dus (vooralsnog) niet het geval. De oppositietermijn loopt nog.

Bij de inschrijving van een merk geldt dat een merk onderscheidend moet zijn, het moet de functie kunnen vervullen dat producten of diensten die onder het merk worden aangeboden kunnen worden onderscheiden van de producten of diensten van derden. Daarbij geldt ook dat merken die in beginsel beschrijvend of op andere wijze niet onderscheidend zijn kunnen 'inburgeren'. Dat wil zeggen dat een teken eerst bekendheid kan verkrijgen, waarna het als merk kan worden ingeschreven. Wellicht is de inschrijver van dit merk van mening dat 'Boer Tom' voor de ingeschreven waren en diensten bekendheid heeft verkregen, vanwege de bekendheid van Tom in het voornoemde programma.