De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. De Europese Erfrechtverordening

De Europese Erfrechtverordening

Een huis in het buitenland? Woonachtig in Nederland maar niet de Nederlandse nationaliteit? Of juist woonachtig in het buitenland met de Nederlandse nationaliteit? Een nalatenschap kan al snel een internationaal component hebben. Op het gebied van internationaal erfrecht gaat er in 2015 heel wat veranderen. Op 17 augustus 2015 treedt namelijk de Europese Erfrechtverordening in werking.
Leestijd 
Auteur artikel Annick Schenkenberg van Mierop (uit dienst)
Gepubliceerd27 februari 2015
Laatst gewijzigd19 juni 2018
 Een huis in het buitenland? Woonachtig in Nederland maar niet de Nederlandse nationaliteit? Of juist woonachtig in het buitenland met de Nederlandse nationaliteit? Een nalatenschap kan al snel een internationaal component hebben. Op het gebied van internationaal erfrecht gaat er in 2015 heel wat veranderen. Op 17 augustus 2015 treedt namelijk de Europese Erfrechtverordening in werking. De Europese Erfrechtverordening geeft ondermeer regels voor het toepasselijk erfrecht op nalatenschappen van mensen die na 17 augustus 2015 overlijden.De verordening geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

De verordening geeft regels voor zowel de vererving (wie zijn erfgenaam?), als de afwikkeling van de nalatenschap. In de komende maanden zullen diverse aspecten van de verordening aan bod komen, zoals de mogelijkheid van een rechtskeuze in een testament en de internationale verklaring van erfrecht.