De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Dirkzwager advocaten geen last van Diginotar hack

Dirkzwager advocaten geen last van Diginotar hack

Vanwege de hack van Diginotar certificaten is het systeem om electronische gegevens uit te wisselen tussen advocaten en de rechtbanken en gerechtshoven geblokkeerd. Dat kan nog maanden duren volgens de Orde van Advocaten voordat dit is hersteld. Zolang zijn de advocaten weer teruggeworpen op de brief, fax en telefoon. Dat levert een onverwacht knelpunt op in de communicatie tussen advocaten en de gerechten over lopende procedures.   De advocaten en de griffies van rechtbank en hof worden daar...
Auteur artikelJaap Kronenberg (uit dienst)
Gepubliceerd09 september 2011
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Vanwege de hack van Diginotar certificaten is het systeem om electronische gegevens uit te wisselen tussen advocaten en de rechtbanken en gerechtshoven geblokkeerd. Dat kan nog maanden duren volgens de Orde van Advocaten voordat dit is hersteld. Zolang zijn de advocaten weer teruggeworpen op de brief, fax en telefoon. Dat levert een onverwacht knelpunt op in de communicatie tussen advocaten en de gerechten over lopende procedures.   De advocaten en de griffies van rechtbank en hof worden daarmee teruggezet naar een werkwijze uit de tijd dat de verplichte procureur nog bestond. De afschaffing van het verplichte procuraat heeft er echter toe geleid dat veel advocaten rechtstreeks electronisch met de gerechten zijn gaan communiceren.  De achterliggende reden zal veelal kostenbesparing zijn geweest. De inschakeling van een lokaal advocatenkantoor (de procureur) voor de procesondersteuning kon worden bespaard.

Nu de electronische communicatie is weggevallen ontstaat er mogelijk een knelpunt voor de advocaten die zelf die communicatie ter hand hebben genomen. Met het ontbreken van electronische communicatie worden de postvakken van de lokale advocaten in de gerechtsgebouwen en de contacten met de medewerkers van de griffie weer van grotere betekenis. Advocaten elders in het land ontberen die faciliteiten. Dus de behoefte aan de oude procureursdiensten herleeft.

De afdeling procesondersteuning van Dirkzwager biedt dezelfde kwaliteit service als men altijd gewend was. De medewerksters van deze afdeling hebben directe contacten met de griffie van de rechtbank en het hof in arnhem.  De instructies voor de rol en de beslissingen van de rolrechter kunnen even snel (en soms zelfs sneller) worden verwerkt als ten tijde van de electronische communicatie. Correspondenten worden tijdig gerappeleerd als er nog geen instructies of stukken binnen zijn.  Ook voor de rechtbank en het hof zijn deze procureursdiensten oude stijl een verlichting, het ontlast hen van veel telefoontjes, faxen en brieven.

Voor de eigen advocaten biedt de afdeling procesondersteuning Dirkzwager deze diensten ook bij rechtbanken en hoven elders in Nederland.
Beoordeel dit artikel