De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Een nieuw KvK-nummer voor ondernemingen bij bedrijfsoverdracht

Een nieuw KvK-nummer voor ondernemingen bij bedrijfsoverdracht

Iedere in het Handelsregister ingeschreven onderneming of rechtspersoon (bijvoorbeeld een vereniging of stichting zonder onderneming) heeft een KvK-nummer dat bestaat uit 8 cijfers. Welke wijziging er ook in het Handelsregister werd ingeschreven, tot nu toe behield een onderneming (tot haar opheffing) het ooit bij de inschrijving verkregen KvK-nummer.Bevordering van TransparantiePer 26 mei 2010 is hier echter verandering in gekomen. Het KvK-nummer is in de toekomst één van de nummers op basis...
Auteur artikelDirkzwager
Gepubliceerd08 juni 2010
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Iedere in het Handelsregister ingeschreven onderneming of rechtspersoon (bijvoorbeeld een vereniging of stichting zonder onderneming) heeft een KvK-nummer dat bestaat uit 8 cijfers. Welke wijziging er ook in het Handelsregister werd ingeschreven, tot nu toe behield een onderneming (tot haar opheffing) het ooit bij de inschrijving verkregen KvK-nummer.

Bevordering van Transparantie

Per 26 mei 2010 is hier echter verandering in gekomen. Het KvK-nummer is in de toekomst één van de nummers op basis waarvan de overheid gegevens over ondernemingen en rechtspersonen met elkaar uitwisselt. Dit is voor de Kamers van Koophandel reden om de wijze van uitgifte van het KvK-nummer aan te scherpen; het Handelsregister wordt hiermee binnen het stelsel van basisregistraties dé basisregistratie voor ondernemingen en rechtspersonen.

Ondernemingen krijgen een nieuw KvK-nummer indien een gehele onderneming in handen komt van een ander natuurlijk persoon, rechtspersoon of samenwerkingsverband. Ook in de situatie van voortzetting van een eenmanszaak in een VOF of een BV of het laten uitzakken van een onderneming wordt een nieuw KvK-nummer uitgegeven. De Kamer van Koophandel wil met dit nieuwe nummer voor derden duidelijk maken dat er sprake is van een nieuwe eigenaar als gevolg van een bedrijfsoverdracht.

Er wordt echter géén nieuw KvK-nummer uitgegeven bij een omzetting naar een andere rechtsvorm (bijv. van een BV naar een NV) of bij een omzetting van een vennootschap in oprichting (BV i.o. of NV i.o.) naar een rechtspersoon. Maar ook bij een aandelenoverdracht wordt geen nieuw KvK-nummer uitgegeven.

Gevolgen van een nieuw nummer

Het nieuwe Kvk-nummer moet -net zoals het oude- worden vermeld op alle bedrijfscorrespondentie: uitgaande brieven, facturen, offertes en orders, niet alleen op het briefpapier maar ook in e-mails. Ook op de (bedrijfs)website moet het nieuwe nummer worden vermeld. Het nummer hoeft overigens niet te worden vermeld op reclame-uitingen. Tenslotte geldt deze verplichting niet voor verenigingen en stichtingen zonder onderneming, verenigingen van eigenaars, overheden en kerkgenootschappen.