De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Geen contractuele relatie, toch betalen voor voorzieningen op bungalowpark

Geen contractuele relatie, toch betalen voor voorzieningen op bungalowpark

Het Hof Den Bosch heeft op 19 april 2011 bepaald dat een eigenaar van een woning op een bungalowpark verplicht is om bij te dragen in de parkkosten ondanks dat hij hiertoe geen contractuele relatie heeft met de beheerder van het park. Lees hier de uitspraak.Normaal gesproken wordt de bijdrage in de parkkosten geregeld aan de poort via een verplicht lidmaatschap met een VvE of via een beheersovereenkomst. In deze uitspraak was er door omstandigheden echter geen sprake van een dergelijke contra...
Leestijd 
Auteur artikel Mariëlla Wensink
Gepubliceerd 28 april 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
Het Hof Den Bosch heeft op 19 april 2011 bepaald dat een eigenaar van een woning op een bungalowpark verplicht is om bij te dragen in de parkkosten ondanks dat hij hiertoe geen contractuele relatie heeft met de beheerder van het park. Lees hier de uitspraak.

Normaal gesproken wordt de bijdrage in de parkkosten geregeld aan de poort via een verplicht lidmaatschap met een VvE of via een beheersovereenkomst. In deze uitspraak was er door omstandigheden echter geen sprake van een dergelijke contractuele relatie. Het hof oordeelt dat het onvermijdelijk is dat een eigenaar van een bungalow voordeel zal genieten van de voorzieningen die in het bungalowpark aanwezig zijn. In aansluiting op de wettelijke regeling van ongerechtvaardigde verrijking oordeelt het hof dat op basis van de redelijkheid en billijkheid een rechtsverhouding tussen de bungaloweigenaar en de parkbeheerder bestaat. Deze rechtsverhouding leidt ertoe dat de bungaloweigenaar gehouden is een redelijke vergoeding te betalen.

De bijdrageverplichting blijft beperkt tot de vaste kosten voor de instandhouding en het onderhoud van de basisinfrastructuur. Dit zijn de voorzieningen die gebruikelijk zijn en die naar hedendaagse maatstaven voor een normale bewoning niet goed gemist kunnen worden. Concreet gaat het hierbij om basale voorzieningen zoals wegen, straatverlichting, riolering, elektriciteitskabels, water- en gasleidingen, afvalinzameling en omheining. Een eigenaar hoeft dus niet te betalen voor ‘luxe’ voorzieningen zoals een zwembad. De parkbeheerder kan er immers op eenvoudige wijze voor zorgen dat de bungaloweigenaar die niet meebetaald de voorziening ook niet benut.