De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. HOLLANDAISAS geen inbreuk op HAVAIANAS

HOLLANDAISAS geen inbreuk op HAVAIANAS

In een eerdere blog schreef ik over ARUBAIANAS en HAVAIANAS. Over de twee tekens deed het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba uitspraak, zoals onder de link te lezen. Op 23 juli 2014 wees de Rechtbank Midden-Nederland een exact spiegelbeeldig vonnis over HOLLANDAISAS en HAVAIANAS.Gestelde merkinbreukAlpargatas - houder van het woordmerk 'HAVAIANAS' - treedt op tegen Brands & Concepts, houder van het woordmerk 'Hollandaisas'. Alpargatas stelt dat het woordmerk 'Hollandaisas' verwarringwekke...
Leestijd 
Auteur artikel Esther Mommers (uit dienst)
Gepubliceerd 07 augustus 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
In een eerdere blog schreef ik over ARUBAIANAS en HAVAIANAS. Over de twee tekens deed het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba uitspraak, zoals onder de link te lezen. Op 23 juli 2014 wees de Rechtbank Midden-Nederland een exact spiegelbeeldig vonnis over HOLLANDAISAS en HAVAIANAS.

Gestelde merkinbreuk

Alpargatas - houder van het woordmerk 'HAVAIANAS' - treedt op tegen Brands & Concepts, houder van het woordmerk 'Hollandaisas'. Alpargatas stelt dat het woordmerk 'Hollandaisas' verwarringwekkend veel lijkt op het (eerdere) merk 'HAVAIANAS'. De rechtbank oordeelt echter:
Ondanks dat het Beneluxwoordmerk 'Havaianas' mogelijk een ruime beschermingsomvang geniet gelet op de bekendheid van het merk en sprake is van gelijke waren, is er naar het oordeel van de rechtbank gelet op de geringe overeenstemming tussen de tekens geen reëel gevaar voor verwarring bij het relevante publiek.

In deze zaak volgt uit de 'soortgelijke' uitgangen van de woorden dus geen verwarring in merkenrechtelijke zin.

Gestelde auteursrechtinbreuk

Daarnaast voert Alpargatas aan dat Brands & Concepts door het uiterlijk dat haar Hollandaisas-slipper heeft inbreuk maakt op het auteursrecht op het uiterlijk van de 'Havaianas Brazil-slipper'. De rechtbank vergelijkt het model Hollandaisas zoals dat in de dagvaarding is weergegeven met voornoemd Havaianas-model en komt tot de conclusie dat in de Hollandaisas-slipper zodanig de auteursrechtelijk beschermde trekken van de Havaianas Brazil-slipper zijn overgenomen, dat de totaalindruk van beide slippers overeenstemt en dat sprake is van auteursrechtinbreuk op de Havaianas Brazil-slipper.

Brands & Concepts heeft daarmee onrechtmatig gehandeld door de aangehaalde slipper op de markt te brengen en wordt veroordeeld tot het betalen van de daardoor geleden - nader te betalen - schade aan Alpargatas.