1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Huurbeding niet altijd inroepbaar bij woningen die bestemd zijn voor sociale verhuur

Huurbeding niet altijd inroepbaar bij woningen die bestemd zijn voor sociale verhuur

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft op 21 maart 2012 geen verlof verleend voor het inroepen van het huurbeding door de hypotheekhouder, omdat de woning op grond van de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening voor de sociale huur bestemd is.De Deutsche Pfandbriefbank AG heeft als hypotheekhouder een verzoek bij de voorzieningenrechter ingediend om verlof te verlenen voor het inroepen van het huurbeding in de hypotheekakte. De eigenaar van de woning heeft achterstande...
Leestijd 
Auteur artikel Denise Sauer
Gepubliceerd 31 maart 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft op 21 maart 2012 geen verlof verleend voor het inroepen van het huurbeding door de hypotheekhouder, omdat de woning op grond van de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening voor de sociale huur bestemd is.

De Deutsche Pfandbriefbank AG heeft als hypotheekhouder een verzoek bij de voorzieningenrechter ingediend om verlof te verlenen voor het inroepen van het huurbeding in de hypotheekakte. De eigenaar van de woning heeft achterstanden in de hypotheekbetaling, waardoor de hypotheekhouder de woning bij veiling wil verkopen. Omdat de woning in onverhuurde staat meer zal opleveren, wil de hypotheekhouder dat de huurders de woning verlaten.

De voorzieningenrechter heeft voor het inroepen van het huurbeding geen verlof gegeven. De woning is namelijk op grond van de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening die van toepassing is, bestemd voor sociale huur. De eigenaar van de woning heeft in totaal 64 woningen in dezelfde straat gefinancierd bij de hypotheekhouder. Van deze woningen, distributiewoningen in Amsterdam genoemd, is bekend dat een groot aantal bestemd is voor sociale verhuur. De rechter oordeelt dan ook dat de hypotheekhouder had kunnen weten of vermoeden dat de woningen in tenminste een groot aantal gevallen gedurende de looptijd van de hypotheekovereenkomst werden verhuurd. Op de hypotheekhouder rustte een onderzoeksplicht en hypotheekhouder is deze onderzoeksplicht onvoldoende nagekomen.

Daarnaast speelt bij het afwijzen van het verzoek nog mee dat een opvolgend eigenaar eveneens verplicht is de woning beschikbaar te stellen voor sociale huur.