De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Kosten voor het deponeren van een merk of model

Kosten voor het deponeren van een merk of model

Het bezitten van een merk of model is essentieel voor goede bescherming van de producten en diensten van een onderneming. Het aantal ondernemingen dat overgaat tot het deponeren van een merk of model, is onverminderd groot. Recentelijk zijn de nieuwe tarieven voor het deponeren van een merk en van een model bekend gemaakt.MerkEen merk is een teken dat dient ter onderscheiding van waren of diensten. Merkrechten bieden een ruime bescherming tegen namaak of kopie van de (bedrijfs)naam of logo, o...
Auteur artikelJoost Becker
Gepubliceerd29 september 2017
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Het bezitten van een merk of model is essentieel voor goede bescherming van de producten en diensten van een onderneming. Het aantal ondernemingen dat overgaat tot het deponeren van een merk of model, is onverminderd groot. Recentelijk zijn de nieuwe tarieven voor het deponeren van een merk en van een model bekend gemaakt.

Merk


Een merk is een teken dat dient ter onderscheiding van waren of diensten. Merkrechten bieden een ruime bescherming tegen namaak of kopie van de (bedrijfs)naam of logo, of van andere onderscheidingstekens. Het deponeren van dergelijke tekens is dus essentieel.

Voor een Benelux merken depot zullen de kosten in 2018 € 248 als basis bedrag gaan zijn. Dit tarief was sedert 2005 niet meer verhoogd. Op 28 september 2017 heeft het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom hiertoe besloten. 

Model


Het nieuwe tarief voor het deponeren van een (enkelvoudig) model bedraagt € 112 euro. Met een modellenrecht kunt u eenvoudig het uiterlijk van een voortbrengsel van een product beschermen. Net als bij inbreuk op een merk, kan - indien er sprake is van inbreuk op een modelrecht - bijvoorbeeld beslag gelegd worden op inbreukmakende modellen, kan de merk- of modelhouder ex parte maatregelen nemen, een verbod (in kort geding) vorderen, schadevergoeding en winstafdracht en volledige proceskostenveroordeling eisen.

Belang van deponeren


Een merk of model heeft belangrijke voordelen. Indien u een onderscheidend product op de markt brengt, kan het deponeren van een merk of model dan ook al snel uit. Een merk of model geeft 10 resp. 5 jaar bescherming en kan vaker verlengd worden. De kosten voor verlenging zijn doorgaans lager dan van een depot.

Na een succesvol depot wordt uw merk of model opgenomen in het officiële Benelux register. U ontvangt ook een officieel registratiebewijs. Met dat bewijs kunt u juridische stappen ondernemen tegen concurrenten die uw merk of model kopiëren zonder uw toestemming. U kunt niet slechts optreden tegen namaak (identieke kopie - piraterij), maar ook tegen overeenstemmende producten of productnamen. Daarnaast kunt u licenties geven op een merk of model en zo proberen munt te slaan uit de registraties. Ten slotte is een merk of model geld waard als u uw onderneming verkoopt.

Joost Becker, advocaat merken- en modellenrecht