De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Modelrechten op draaifriet; verbod voor McCain

Modelrechten op draaifriet; verbod voor McCain

Simplot claimt met succes modelrechten op draaifriet. Als gevolg daarvan wordt McCain een verbod opgelegd. Dat is de voorlopige uitkomt in deze food-war.ModelrechtenNaar oordeel van de voorzieningenrechter wekt de hier getoonde Rustic Twist van McCain bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk:Hoewel er enkele kleine verschillen zijn te ontwaren (de Rustic Twist lijkt iets puntiger en iets minder slank dan het Model), staat – anders dan McCain Foods c.s. kennelijk betoogt – de...
Auteur artikelJoost Becker
Gepubliceerd14 september 2017
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Simplot claimt met succes modelrechten op draaifriet. Als gevolg daarvan wordt McCain een verbod opgelegd. Dat is de voorlopige uitkomt in deze food-war.

Modelrechten


Naar oordeel van de voorzieningenrechter wekt de hier getoonde Rustic Twist van McCain bij de geïnformeerde gebruiker geen andere algemene indruk:
Hoewel er enkele kleine verschillen zijn te ontwaren (de Rustic Twist lijkt iets puntiger en iets minder slank dan het Model), staat – anders dan McCain Foods c.s. kennelijk betoogt – de Rustic Twist vele malen dichter bij het Model dan bij het hiervoor besproken vormgevingserfgoed. Net als bij het Model is immers sprake van (kort gezegd) een langwerpige platte (aardappel)schijf die om zijn lengteas is geroteerd, waarbij een duidelijke s-vorm is te zien. Daarmee is sprake van inbreuk op het Model.Hele zak draaifriet?


McCain had zich onder meer verweerd met de stelling dat niet één enkele Rustic Twist met "het Model" moet worden vergeleken, maar een gehele zak Rustic Twists. In een zak Rustic Twists zijn volgens McCain drie verschillende vormen friet te ontdekken, te weten frieten die qua vorm met de klok meedraaien (ongeveer 30%), frieten die qua vorm tegen de klok indraaien (ongeveer 40%) en frieten die zijn gevormd zonder een draai (ongeveer 30%).

De rechter maakt hier korte metten mee:
Daargelaten de vraag naar welk aandeel van inbreukmakende friet nu precies voldoende is, is de voorzieningenrechter in elk geval van oordeel dat ook sprake is van inbreuk indien een aanzienlijk deel van de Rustic Twists qua vormgeving bij de geïnformeerde gebruiker geen andere indruk wekt dan het Model. 30% van een zak frieten is een aanzienlijk deel. Ten overvloede worden hieronder het Model, een Rustic Twist die qua vorm tegen de klok in draait en een Rustic Twist die qua vorm met de klok meedraait, weergegeven:

Ook de geheel ter rechterzijde afgebeelde variant van de Rustic Twist wekt naar voorlopig oordeel bij de geïnformeerde gebruiker eenzelfde algemene indruk als het Model. Dat die vorm gespiegeld is, maakt dat niet anders nu de overige vormgeving geheel gelijk blijft en die vormgeving in zijn geheel het opvallendst is aan het Model. Dat betekent dat in totaal zelfs ongeveer 70% van de frieten in een zak Rustic Twist inbreukmakend is ten opzichte van het Model.Geldige modellen; inbreuk


De rechter is voorts van oordeel dat de modelrechten geldig zijn, omdat ze nieuw zijn en eigen karakter hebben. Wegens dezelfde algemene indruk maakt McCain inbreuk met haar friet.

Deze zaak laat zien dat ook bij niet-identieke overname van modellen er tegen namaak kan worden opgetreden.


Joost Becker, advocaat modellenrecht

Beoordeel dit artikel