De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nieuwe versie Uniform Europees Aanbestedingsdocument

Nieuwe versie Uniform Europees Aanbestedingsdocument

Het ministerie van Economische Zaken heeft een nieuwe versie gepubliceerd van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (“UEA”). Digitale ondertekening is niet mogelijk.Geen digitale handtekening mogelijkDe nieuwe versie van de UEA bepaalt uitdrukkelijk dat (nog steeds) niet digitaal kan worden ondertekend. Dat stelt teleur. Europese aanbestedingen geschieden steeds vaker volledig digitaal. Communicatie tussen aanbestedende dienst en inschrijver is – als uitgangspunt – digitaal. Vooraankondi...
Auteur artikel Frank Cornelissen
Gepubliceerd 05 juli 2017
Laatst gewijzigd 23 augustus 2018
Leestijd 

Het ministerie van Economische Zaken heeft een nieuwe versie gepubliceerd van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (“UEA”). Digitale ondertekening is niet mogelijk.

Geen digitale handtekening mogelijk

De nieuwe versie van de UEA bepaalt uitdrukkelijk dat (nog steeds) niet digitaal kan worden ondertekend. Dat stelt teleur. Europese aanbestedingen geschieden steeds vaker volledig digitaal. Communicatie tussen aanbestedende dienst en inschrijver is – als uitgangspunt – digitaal. Vooraankondigingen, aankondigingen en rectificaties geschieden digitaal, via Tenderned. Aanbestedingsstukken worden digitaal beschikbaar gesteld. Ook voor indiening van inschrijvingen kunnen aanbesteders de elektronische weg opstellen (onder verkorting van de inschrijftermijn).

Als dat gebeurt, zit er nu voor inschrijvers niets anders op dan de UEA uit te printen, te ondertekenen en een gescande versie te uploaden.

UEA zonder handtekening mogelijk

Een aanbestedende dienst die toch waarde hecht aan een digitale handtekening, zal zélf een ander document moeten opstellen waarvan hij digitale ondertekening eist. Hij moet dan daarin opnemen dat de ondertekening van dat document tevens betrekking heeft op het door inschrijver bij te voegen UEA. In dat geval behoeft het UEA geen aparte ondertekening meer (zie artikel 2 lid 2 Aanbestedingsbesluit).