1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Testamentvormen III: de tweetrapsmaking

Testamentvormen III: de tweetrapsmaking

Het maken van een testament is niet verplicht, maar kan in veel gevallen wel belangrijk zijn. Zo regelt een goed testament onder meer dat het vermogen bij de juiste persoon komt, er niet onnodig veel erfbelasting hoeft te worden betaald en de langstlevende partner verzorgd achterblijft.In voorgaande artikelen werden de wettelijke verdeling en het combinatietestament besproken. Een andere testamentvorm is het tweetrapstestament (ook wel radartestament genoemd). De constructie kan overigens ook...
Leestijd 
Auteur artikel Annick Schenkenberg van Mierop (uit dienst)
Gepubliceerd 12 juni 2017
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Het maken van een testament is niet verplicht, maar kan in veel gevallen wel belangrijk zijn. Zo regelt een goed testament onder meer dat het vermogen bij de juiste persoon komt, er niet onnodig veel erfbelasting hoeft te worden betaald en de langstlevende partner verzorgd achterblijft.

In voorgaande artikelen werden de wettelijke verdeling en het combinatietestament besproken. Een andere testamentvorm is het tweetrapstestament (ook wel radartestament genoemd). De constructie kan overigens ook worden toegepast in andere testamentvormen, we spreken dan over een tweetrapsmaking (voorheen fideï-commis).

Voorbeeld I
Marc en Anne zijn gehuwd en hebben twee dochters: Laura en Lisanne. Marc benoemt in zijn testament Anne tot zijn enige erfgenaam. Daarnaast bepaalt hij dat alles wat Anne van hem erft bij haar overlijden toekomt aan zijn twee dochters. Hierdoor staat het Anne niet vrij om het erfdeel aan een ander dan haar dochters na te laten.

Voorbeeld II
Marc en Anne zijn gescheiden en hebben twee dochters (Laura en Lisanne). Laura is inmiddels samen met Alexander. Marc benoemt zijn twee dochters tot zijn enige erfgenamen. Voorts bepaalt hij dat alles wat Laura van hem erft bij haar overlijden toekomt aan haar zus Lisanne. Het staat daardoor Laura niet vrij om het erfdeel aan haar partner Alexander na te laten. Daarnaast wordt voorkomen dat het erfdeel bij de ex-partner van Marc via een omweg terecht komt.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een tweetrap in het testament op te nemen.

Het kan de bedoeling zijn om het vermogen binnen de familie te houden, een ex-partner of de partners van kinderen uit te sluiten. De regeling kan in dat geval ‘streng’ worden gemaakt, zodat de erfgenaam een gekregen erfdeel niet aan iemand naar eigen keuze kan nalaten.

De regeling kan ook uit fiscaal oogpunt worden opgesteld, omdat onder bepaalde omstandigheden lagere belastingtarieven van toepassing kunnen zijn.

Voorts is het van belang dat wordt nagedacht over de vraag of de erfgenaam de erfenis mag opmaken of de erfenis in stand moet laten.

De tweetrapsmaking kan met name uitkomst bieden wanneer het de bedoeling is dat vermogen binnen de familie blijft, bij een echtscheiding of wegens fiscale voordelen.

Graag adviseren wij u welke testamentvorm bij u past.