De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Verruiming bevoegdheid kantonrechter uitgesteld tot juli 2011

Verruiming bevoegdheid kantonrechter uitgesteld tot juli 2011

De verruiming van de bevoegdheid van de kantonrechter met zaken tot een waarde van EUR 25.000,-- wordt uitgesteld tot 1 juli 2011. Het streven was om het wetsvoorstel per 1 januari 2011 in werking te laten treden. De parlementaire behandeling door de Eerste Kamer duurt echter langer dan was voorzien door het kabinet. Onlangs is een eerste serie schriftelijke vragen gesteld over het wetsvoorstel, waardoor 1 januari 2011 praktisch niet langer haalblaar blijkt te zijn. De gestelde vragen richten...
Auteur artikelFrans Knüppe
Gepubliceerd01 december 2010
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
De verruiming van de bevoegdheid van de kantonrechter met zaken tot een waarde van EUR 25.000,-- wordt uitgesteld tot 1 juli 2011. Het streven was om het wetsvoorstel per 1 januari 2011 in werking te laten treden. De parlementaire behandeling door de Eerste Kamer duurt echter langer dan was voorzien door het kabinet.

Onlangs is een eerste serie schriftelijke vragen gesteld over het wetsvoorstel, waardoor 1 januari 2011 praktisch niet langer haalblaar blijkt te zijn. De gestelde vragen richten zich niet zozeer op de verhoging zelf, maar op de gevolgen voor de rechterlijke organisatie. Invoering van het wetsvoorstel lijkt aldus niet op losse schroeven te staan.

Onder het voorbehoud van aanvaarding door de Eerste Kamer richt het kabinet zich nu op inwerkingtreding per 1 juli 2011. Tot die tijd blijft de bevoegdheidgrens onveranderd en is de kantonrechter bevoegd zaken te behandelen tot een waarde van EUR 5.000,--.
Beoordeel dit artikel