De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Voorzieningenrechter verleent geen verlof voor inroepen huurbeding door bank

Voorzieningenrechter verleent geen verlof voor inroepen huurbeding door bank

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant heeft geen verlof verleend aan de bank om het huurbeding jegens de huurders in te roepen. De huurovereenkomst van één van de huurders dateert van voor het vestigen van het recht van hypotheek. Nu het pand in verhuurde staat verkeert, heeft de bank geen belang bij ontruiming van de overige huurders.De feitenVanwege het niet voldoen aan de betalingsverplichting heeft de bank als hypotheekhouder de executie van de woning aangezegd aan zowel d...
Leestijd 
Auteur artikel Denise Sauer
Gepubliceerd18 september 2013
Laatst gewijzigd16 april 2018
 
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant heeft geen verlof verleend aan de bank om het huurbeding jegens de huurders in te roepen. De huurovereenkomst van één van de huurders dateert van voor het vestigen van het recht van hypotheek. Nu het pand in verhuurde staat verkeert, heeft de bank geen belang bij ontruiming van de overige huurders.

De feiten
Vanwege het niet voldoen aan de betalingsverplichting heeft de bank als hypotheekhouder de executie van de woning aangezegd aan zowel de eigenaar als de huurders. De eigenaar van de woning heeft de woning zonder toestemming van de bank verhuurd en de bank roept het huurbeding in. Verkoop van de woning in onverhuurde staat levert de bank immers meer op. Op grond van de wet kan de hypotheekhouder het huurbeding slechts inroepen nadat de voorzieningenrechter verlof heeft verleend.

Verlof wordt niet verleend
De voorzieningenrechter verleent echter geen verlof voor het inroepen van het huurbeding. In de eerste plaats niet omdat één van de huurders reeds een huurovereenkomst was aangegaan met de eigenaar voordat het recht van hypotheek ten behoeve van de bank werd gevestigd. De wet bepaalt dat het huurbeding niet kan worden ingeroepen jegens de huurder voor zover de woonruimte ten tijde van vestiging van de hypotheek reeds was verhuurd. Het belang dat de bank heeft bij het inroepen van het huurbeding jegens de andere huurders is nu onvoldoende, omdat de woning nu toch in verhuurde staat moet worden verkocht. Voor de hoogte van de executiewaarde was het in dit geval kennelijk niet van belang hoeveel huurders zich in het pand bevinden.