Wat kun je doen als een rechter verzuimt te oordelen op een verzoek of vordering?

10 maart 2022, laatst geüpdatet 28 augustus 2024
Een gerechtelijke uitspraak kan na het wijzen ervan aangevuld worden als de rechter heeft verzuimd te beslissen over een vordering of verzoek. Recent deed zich dit voor bij het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, dat verzuimd zou hebben de gevorderde wettelijke rente toe te wijzen.
Margo Hengeveld 
Margo Hengeveld 
Advocaat - Senior
In dit artikel

Appellanten verzochten in de zaak die leidde tot een arrest van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch om dit arrest aan te vullen overeenkomstig art. 32 Rv, omdat zou zijn verzuimd te oordelen over de met de toegewezen vordering gepaard gaande wettelijke rente. De geïntimeerde betoogde dat dit verzoek diende te worden afgewezen, onder andere omdat in het dictum van het arrest ‘het meer of anders gevorderde’ is afgewezen.

Art. 32 lid 1 Rv luidt als volgt:

“De rechter vult te allen tijde op verzoek van een partij zijn vonnis, arrest of beschikking aan indien hij heeft verzuimd te beslissen over een onderdeel van het gevorderde of verzochte. De rechter gaat niet tot de aanvulling over dan na partijen in de gelegenheid te hebben gesteld zich daarover uit te laten.”

Een situatie zoals bedoeld in art. 32 lid 1 Rv doet zich hier volgens het hof voor. Het hof heeft inderdaad verzuimd te beslissen over de gevorderde wettelijke rente en daaraan is ook geen overweging gewijd. Dit terwijl deze vordering (onder andere) gekoppeld was aan een wél toegewezen vordering.

Het hof wijst de gevorderde wettelijke rente alsnog toe door het (dictum van het) arrest aan te vullen met een beslissing over de wettelijke rente. Daarbij overweegt het hof dat het ontbreken van kracht van gewijsde en het feit dat het arrest niet uitvoerbaar bij voorraad is verklaard, hierin geen verandering brengen:

“De omstandigheid dat het arrest van 19 januari 2021 geen kracht van gewijsde heeft verkregen omdat alle partijen beroep in cassatie hebben ingesteld en het arrest niet uitvoerbaar bij voorraad is verklaard, staat aan toewijzing hiervan niet in de weg.”

Ook het door de geïntimeerde aangevoerde verweer dat uit het dictum van het arrest volgt dat ‘het meer of anders gevorderde is afgewezen’ leidt volgens het hof – dat verwijst naar een arrest van de Hoge Raad uit 2010 – niet tot een ander oordeel:

“Aanvulling van een uitspraak op de voet van art. 32 Rv kan plaatsvinden als het dictum van de uitspraak weliswaar een afwijzing van het meer of anders gevorderde bevat, maar de rechter tot de conclusie komt dat hij daarbij een deel van de vordering over het hoofd heeft gezien en die afwijzing daarop dan ook geen betrekking heeft.”

Kortom: als een rechter verzuimt op een verzoek of vordering te beslissen, dan kan hij op verzoek van één van de partijen zijn uitspraak aanvullen. Dit kan zelfs indien in de uitspraak was bepaald dat ‘het meer of anders gevorderde is afgewezen’.

Gerelateerd

Bewijsbeslag en zoekwoorden: welke woorden zijn relevant?

Het kiezen van de juiste zoekwoorden voor een bewijsbeslag kan soms een puzzel zijn: als beslaglegger wil je graag verlof krijgen om beslag te leggen, maar het...

Twee arresten over de eisen aan een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor (2)

De Hoge Raad heeft op 15 juli jl. twee hoven teruggefloten naar aanleiding van de afwijzing van een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor. De twee hoven (te...

Twee arresten over de eisen aan een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor (1)

De Hoge Raad heeft op 15 juli jl. twee hoven teruggefloten naar aanleiding van de afwijzing van een verzoek om een voorlopig getuigenverhoor. De twee hoven (te...

Let op: het overlijden van een partij betekent (meestal) niet het einde van de procedure

Bij het overlijden van een partij tijdens een procedure is het zaak, zowel voor advocaten als voor erfgenamen, om zich rekenschap te geven van de gevolgen van...

Dagvaarding niet tijdig aangebracht? Slechts één kans op herstel!

Twee hoven (Den Bosch en Arnhem-Leeuwarden) werden recentelijk geconfronteerd met eenzelfde vraagstuk: als de dagvaarding niet tijdig is aangebracht, en...

Hoge Raad: gezag van gewijsde ziet ook op ongunstige beslissingen die gunstig dictum dragen

Het gezag van gewijsde (236 Rv) kan worden ingeroepen als in een ander geding tussen dezelfde partijen eenzelfde geschilpunt wordt voorgelegd als in een eerder...
No posts found