Dirkzwager bestaat 135 jaar! We nodigen onze oud-medewerkers uit voor een feestelijke borrel. Aanmelden kan via de eventpagina. Aanmelden reünie.

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wetsvoorstel modernisering huwelijk

Wetsvoorstel modernisering huwelijk

Eerder schreef mijn collega over het initiatief van D66, PvdA en VVD om de wettelijke gemeenschap van goederen aan te passen. Inmiddels is een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Volgens dit voorstel blijft hetgeen u voor het aangaan van uw huwelijk aan bezittingen en schulden heeft van u privé, net als erfenissen en schenkingen. Alleen het vermogen dat u tijdens huwelijk opbouwt wordt bij scheiding verdeeld.Momenteel is het nog zo dat als u trouwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden, u a...
Leestijd 
Auteur artikel Annick Schenkenberg van Mierop (uit dienst)
Gepubliceerd 29 juli 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
Eerder schreef mijn collega over het initiatief van D66, PvdA en VVD om de wettelijke gemeenschap van goederen aan te passen. Inmiddels is een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Volgens dit voorstel blijft hetgeen u voor het aangaan van uw huwelijk aan bezittingen en schulden heeft van u privé, net als erfenissen en schenkingen. Alleen het vermogen dat u tijdens huwelijk opbouwt wordt bij scheiding verdeeld.

Momenteel is het nog zo dat als u trouwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden, u alles 50/50 moet verdelen bij scheiding. Dus ook het vermogen dat u al bezat voordat u ging trouwen. Erfenissen en schenkingen blijven alleen buiten deze gemeenschap als dit nadrukkelijk door de erflater/schenker is bepaald.

Wilt u voorkomen dat u de voorhuwelijkse bezittingen/ schulden moeten worden verdeeld bij scheiding, dan kan dat thans alleen door het opstellen van huwelijksvoorwaarden.