De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Bestuurslid Selma van Ramele begint vol positieve energie aan haar nieuwe functie

Bestuurslid Selma van Ramele begint vol positieve energie aan haar nieuwe functie

Bestuurslid Selma van Ramele over de herinrichting: “Naar een aantrekkelijke werkomgeving voor werknemers, jong talent en relaties”.
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak april 2019
Auteur publicatie Selma van Ramele
Gepubliceerd 25 april 2019
Laatst gewijzigd 25 april 2019
 

Een gesprek met nieuw bestuurslid Selma van Ramele is een vriendelijk lesje in positiviteit. Ze bekijkt zaken als veranderingen en vernieuwingen van de zonnige kant. Tegelijkertijd is ze pragmatisch en realistisch ingesteld. Welkome eigenschappen voor een bestuurder. Zeker als die zich over de herinrichting van kantoor gaat buigen. "We streven naar een open aanpak; iedereen moet zijn zegje kunnen doen."

"We zoeken naar een indeling die de samenwerking gaat bevorderen, zowel binnen de secties als tussen de notarissen, advocaten en fiscalisten."

Waar anderen met een jong gezin en een drukke baan als sectiehoofd misschien voor de functie zouden bedanken, heeft Selma van Ramele – na de afweging van voors en tegens – de rol van bestuurslid vol enthousiasme geaccepteerd.

"De vraag kwam onverwacht. Ik ben nog relatief jong en pas vier jaar vennoot. Aan de andere kant: ik werk nu achttien jaar als advocaat bij Dirkzwager, waarvan zes jaar als sectiehoofd van de sectie Ondernemingsrecht in Nijmegen. Dus is dit wel een mooie volgende stap. Ik haal plezier en inspiratie uit nieuwe dingen leren en vind het leuk om op een ander niveau betrokken te zijn bij het kantoor. Maar voor al die bestuurderstaken moest ik wel tijd gaan vrijmaken."

Die taken, daar keek Selma wel even van op. "Als bestuurslid krijg je best veel op je bordje. Dat realiseerde ik mij als vennoot onvoldoende. Het gaat over zoveel verschillende zaken, van verzoeken van individuele medewerkers tot financiën en IT-vraagstukken. Daarnaast wordt van het bestuur verwacht beleid uit te zetten en te vernieuwen. Je wilt natuurlijk een goede bijdrage leveren aan de discussies in het bestuur en de juiste vragen stellen, dus ga je je in al die, voor mij nieuwe, interessante onderwerpen verdiepen."

Inmiddels heeft Rogier Faase, advocaat ondernemingsrecht en associate partner, haar taken als sectiehoofd overgenomen en werkt Selma wat extra uren dan voorheen. "Mijn vrije middag met de kinderen is echter heilig."

Open sfeer

En waar anderen terugdeinzen voor verandering in de organisatie, krijgt Selma van Ramele daar juist energie van. Mede om die reden is zij door bestuursleden Tom Vandeginste en Claudia van der Most benaderd. Als bestuurslid zal zij zich de eerste tijd ontfermen over de herinrichting van kantoor. Selma: "Dirkzwager is ontzettend snel gegroeid. Eerst is daarvoor de Bordelaise al gebouwd, maar we groeien alweer uit ons jasje. Met de komst van de fiscalisten kwamen er niet alleen twintig nieuwe collega’s bij, maar we realiseren extra groei door de intensieve samenwerking tussen fiscalisten, advocaten en(kandidaat-)notarissen die sindsdien tot stand is gekomen. We hebben nog heel wat vacatures te vervullen."

"We doen veel zittend werk: hoe voorkom je rug-en nekklachten of RSI? Meer staande werkplekken of misschien zelfs op een fiets achter je laptop? Hoe houden we onze mensen gezond, fris en gelukkig?"

Deze keer komt er geen nieuwbouw. Dirkzwager gaat deels verbouwen en werkplekken herinrichten. Om te beginnen in Velperpoort Arnhem. "We zoeken naar een indeling die meteen de samenwerking gaat bevorderen, zowel binnen de secties als tussen de notarissen, advocaten en fiscalisten. We willen een open sfeer creëren, waarbij je makkelijk bij elkaar binnenloopt en genoeg plekken vindt waar je als team kunt brainstormen. Ik vind het bijzonder leuk om hiermee aan de slag te gaan. Misschien omdat we in de sectie Ondernemingsrecht voor grote transacties regelmatig met interdisciplinaire teams om de tafel zitten. Persoonlijk heb ik een grote affiniteit met deze manier van werken."

Jong talent

De herinrichting is meer dan alleen ruimte creëren, benadrukt Selma van Ramele. "We willen naar een dynamische omgeving voor de mensen die hier werken. Iedereen moet zich op kantoor prettig voelen, ook relaties en cliënten. Daarnaast is het belangrijk dat we een aantrekkelijk kantoor blijven voor jong talent. Dat we een bepaalde energie uitstralen, zodat jonge mensen meteen denken: ‘Hier wil ik werken.’ We moeten ervoor zorgen dat we voldoende jonge, talentvolle mensen kunnen aantrekken om op te leiden. We staan dan wel op de 4e plek in de top 10 van de meest favoriete juridische werkgevers onder rechtenstudenten, maar veel pas afgestudeerden richten zich nog sterk op de Zuidas. Terwijl Dirkzwager een heel gespecialiseerd, groot en bijzonder prettig kantoor is met alle kansen om je te ontwikkelen."

Energie

Wat jongeren en huidige werknemers zeker zal aanspreken is de aandacht voor de gezondheid. "We gaan goed kijken naar het welzijn van onze mensen. We doen veel zittend werk: hoe voorkom je rug- en nekklachten of RSI? Moeten we denken aan meer staande werkplekken of misschien zelfs op een fiets achter je laptop? Hoe houden we onze mensen gezond, fris en gelukkig? We gaan het allemaal onderzoeken." Ook al komt er als bestuurslid ineens veel op haar af, Selma heeft er zin in om met alle activiteiten aan de slag te gaan. Veranderingen geven haar energie en natuurlijk hoopt ze dat dat ook voor haar omgeving geldt.

Naar publicatie