De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

Zoeken
Denise Sauer
Artikel printen

Huurprijsverhoging bij geliberaliseerde woonruimte

In tegenstelling tot het strikte huurprijzenrecht bij gereguleerde woonruimte zijn de regels voor de aanpassing van de huurprijs bij woonruimte in de geliberaliseerde sector veel vrijer.

Denise Sauer Advocaat - Senior - Overheid & vastgoed of bel met 026 353 84 08
Gepubliceerd11 december 2018
Laatst gewijzigd12 december 2018
Verschenen inVastgoedrecht 2018, afl. 6

In tegenstelling tot het strikte huurprijzenrecht bij gereguleerde woonruimte zijn de regels voor de aanpassing van de huurprijs bij woonruimte in de geliberaliseerde sector veel vrijer. Zo is het onder omstandigheden mogelijk dat de huurprijs van een ‘vrijesectorwoning’ wordt aangepast aan de markthuurprijs voor de betreffende woning, ofwel dat de huurovereenkomst wordt beëindigd indien de huurder de markthuurprijs niet wil betalen. Door gebruik te maken van deze vrijheid kunnen verhuurders hun rendement mogelijk (sterk) verhogen.

Dit blijkt onder meer uit een arrest van het Hof Amsterdam van 11 juli 20171 waar een huurprijsverhoging met 300% door het hof als redelijk werd bestempeld. Huurder kreeg de keuze: of deze verhoging accepteren, of vertrekken.

Expertises Huurrecht & Pacht
Sectoren Vastgoed

Over de auteur

Denise is sinds 2010 advocaat en is werkzaam op de sectie Vastgoed op ons kantoor in Arnhem. Daarnaast is zij lid van de Vereniging Huurrecht Advocaten en de Vereniging Jonge Onroerend goed Juristen.

Lees meer over Denise

Door anderen gelezen

Kan contractueel worden afgeweken van de wettelijke procedure tot nadere huurprijsvaststelling bij winkelruimte?

De kantonrechter van de Rechtbank Rotterdam heeft op 6 december 2012 een huurder niet-ontvankelijk verklaard in haar verzoek aan de rechtbank om een deskundige te benoemen voor advies over het opnieuw vaststellen van de huurprijs. Aan het verzoek aan de rechtbank is namelijk geen overleg tussen huurder en verhuurder voorafgegaan. Daarnaast is de kantonrechter van mening dat de wettelijke procedure voor huurders een beschermend karakter heeft en dat daarvan in de overeenkomst alleen kan worden...

Artikel - Denise Sauer - 8 maart 2013

Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte: wanneer komt aan een huurder een schadeloosstelling toe?

Op 11 september 2019 heeft de Rechtbank Midden-Nederland een interessant vonnis gewezen. Een verhuurder zegt een huurovereenkomst met een snackbar op, op grond van dringend eigen gebruik in verband met herontwikkeling.

Publicatie - Denise Sauer - 22 januari 2020

Verbetering van de rechtspositie van de woonbootbewoner?

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst heeft de Tweede Kamer een rapport aangeboden over de rechtspositie van woonbootbewoners. In dit rapport wordt de situatie op dit moment geschetst en worden er suggesties gedaan om de rechtspositie te verbeteren.Zoals wij eerder al opmerkten, is er in de Tweede Kamer een aantal vragen gesteld over de rechtspositie van woonbootbewoners. Het gaat met name om het feit dat als het huurders van een ligplaats betreft, zij niet dezelfde huurbescherming genieten...

Artikel - John Wijnmaalen MRICS - 6 juni 2013

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis