De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Huurprijsverhoging bij geliberaliseerde woonruimte

Huurprijsverhoging bij geliberaliseerde woonruimte

In tegenstelling tot het strikte huurprijzenrecht bij gereguleerde woonruimte zijn de regels voor de aanpassing van de huurprijs bij woonruimte in de geliberaliseerde sector veel vrijer.
Verschenen in: Vastgoedrecht 2018, afl. 6
Auteur publicatie Denise Sauer
Gepubliceerd 11 december 2018
Laatst gewijzigd 12 december 2018
Leestijd 

In tegenstelling tot het strikte huurprijzenrecht bij gereguleerde woonruimte zijn de regels voor de aanpassing van de huurprijs bij woonruimte in de geliberaliseerde sector veel vrijer. Zo is het onder omstandigheden mogelijk dat de huurprijs van een ‘vrijesectorwoning’ wordt aangepast aan de markthuurprijs voor de betreffende woning, ofwel dat de huurovereenkomst wordt beëindigd indien de huurder de markthuurprijs niet wil betalen. Door gebruik te maken van deze vrijheid kunnen verhuurders hun rendement mogelijk (sterk) verhogen.

Dit blijkt onder meer uit een arrest van het Hof Amsterdam van 11 juli 20171 waar een huurprijsverhoging met 300% door het hof als redelijk werd bestempeld. Huurder kreeg de keuze: of deze verhoging accepteren, of vertrekken.

Download publicatie