1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Junior versus Senior: Tim Wierenga en Deline Kruitbosch

Junior versus Senior: Tim Wierenga en Deline Kruitbosch

Een (toegevoegd) notaris neemt een beginnende kandidaat-notaris onder zijn hoede voor een stageperiode van minimaal zes jaar. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie Dirkzwagerjuristen. Hoe kijkt de gezel naar zijn meester, en andersom?
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak Magazine
Auteur publicatie Deline Kruitbosch
Gepubliceerd 24 december 2019
Laatst gewijzigd 24 december 2019

Tim over Deline:

“Ze is heel oplossingsgericht. ‘Nee, dat kan niet’ zal ze nooit zeggen.”

Je eerste indruk?

Deline stuurde me een hartelijk en warm LinkedIn-bericht, nadat ik bij een collega had geïnformeerd naar de vacature. Het sollicitatiegesprek daarna was meer een kennismaking dan een ‘kruisverhoor’. Natuurlijk stelde ze concrete, doortastende vragen, maar dat ging op een heel open en vriendelijke manier. De klik was er meteen.

Waaraan herken je de meester?

Deline is vakinhoudelijk erg sterk en heel nauwkeurig. Het wetboek wordt geen dag met rust gelaten. Als je denkt dit is een standaardbepaling, dan ziet zij het meteen als er iets niet klopt. Ze is echt een harde werker. We lijken wel op elkaar: Deline komt ook uit een ondernemersgezin. Daar stopt het werk niet om vijf uur. Bewonderenswaardig hoe ze alles combineert: een drukke baan, moeder van twee kinderen, allerlei interne commissies en ook nog externe besturen.

Deline als opleider?

Ze is meer adviseur dan opleider. Hoe druk ook, ze neemt altijd de tijd om je uitleg te geven, ook aan collega’s en cliënten. Ik ervaar een groot gevoel van vrijheid in mijn werk en ze laat mij mijn eigen stijl ontwikkelen. We zitten samen op een kamer, daar leer ik veel van. Je leert iemand persoonlijk beter kennen en ziet hoe iemand reageert. Ik steek veel op van de gesprekken die Deline voert met mensen die binnenlopen, maar ook aan de telefoon. Deline schakelt moeiteloos over van juridisch Nederlands naar de Engelse terminologie.

Waarin is Deline je voorbeeld?

Ze is heel oplossingsgericht. ‘Nee, dat kan niet’ hoor je haar nooit zeggen. En met veel geduld kan ze iets keer op keer uitleggen. Zelf ben ik in dat opzicht soms wat ongeduldiger.

Waaraan neem je geen voorbeeld?

De chaos op haar bureau als het druk is. Zelf ben ik minstens zo erg, dus ik wil er geen voorbeeld aan nemen. Desondanks heeft ze volledig het overzicht; ze weet precies wat er nog aan een dossier ontbreekt en wat ze nog aangeleverd moet krijgen.

Wat zal je van deze periode altijd bijblijven?

In ieder geval de sfeer op kantoor: work hard, play hard. Naast werken is er ook aandacht voor feesten. De wintersportreis was een hoogtepunt. En ik heb afgelopen jaar de masterclass mee georganiseerd. Proberen dat Dirkzwagergevoel dat ik ervaar over te brengen op studenten.

Tim over 5 jaar?

Dan ben ik klaar met mijn beroepsopleiding – die duurt 3,5 jaar – en heb ik hopelijk zelf de voortrekkersrol in grotere internationale dossiers. Uiteindelijk hoop ik ooit notaris te worden.

Wat heeft je achteraf verrast?

Deline is een warm persoon, maar als ze gaat sporten is ze fel en wordt ze fanatiek. Ze heeft op hoog niveau gehockeyd, daar heeft ze waarschijnlijk die winnaarsmentaliteit aan overgehouden.

Deline over Tim:

 

“Knap hoe hij hard werken én ontspannen weet te combineren”

Je eerste indruk?

Ik was meteen verkocht. Tim is zo’n enthousiaste, ontwapenende jongen. En mijn idee is: als je ergens voor gaat, dan kom je er ook. Hij had ook heel goed nagedacht over zijn keuze voor Dirkzwager. Dus de eerste indruk was; deze jongen moeten we aannemen. Echt prettig om zo iemand in je team te hebben.

Sterke punten?

Tim is een mensenmens en dus sterk in het contact met cliënten. Hij heeft ook een goed analytisch vermogen en daarin groeit hij nog verder. We hebben veel werk en dan leer je ook sneller: plannen, structureren, prioriteiten stellen. Tim gaat er voor de volle 100% voor. Hij vindt zijn vak echt leuk . We kunnen eindeloos samen bomen over inhoudelijke kwesties, en dan lachen we: wat zijn we toch een nerds! Tim kan heel hard werken, maar ook heel hard genieten van het leven. Hij heeft een rijk sociaal leven en binnen kantoor doet hij aan alles mee.

Minpuntjes?

Hij moet misschien uitkijken dat zijn grootste kracht niet zijn valkuil wordt. Dat hij aan alles wil meedoen en het te veel wordt. Dat is nu nog niet aan de orde. Maar omdat hij heel dienstverlenend is ingesteld, moet hij nóg beter prioriteiten leren stellen dan anderen. Hoe haal je het beste uit iemand? Ik vind het belangrijk dat iemand zo dicht mogelijk bij zichzelf blijft en de dingen oppikt die bij hem passen. Daarom is het mooi dat Tim met meerdere seniors meekijkt. En complimenten geven als iemand het goed heeft gedaan. Daar groeit iedereen van. Je moet een jonge kandidaat ook zelfstandig zaken laten doen en verantwoordelijkheid laten voelen, uiteraard met goede begeleiding waar nodig. Het gaat vooral om het doen en durven doen. Tim zit bewust bij mij op de kamer, zodat we over en weer van elkaar kunnen leren. Want ik kan zeker ook nog van hem leren.

Tim over 5 jaar?

Hij is heel enthousiast over het vak en ons kantoor, waar hij naast de dagelijkse praktijk ook actief is in allerlei commissies. Dus zie ik hem over 5 jaar bij Dirkzwager wel als senior kandidaatnotaris met een mooie eigen praktijk.

Wat heeft je verrast?

Tijdens de eerste kennismaking had ik niet vermoed dat Tim zo’n enorm feestbeest is. In positieve zin. Daarbij is hij ook heel sportief, hij doet triathlons. Maar het is zeker niet alleen ‘holadijee’; hij combineert hard werken met plezier maken. Daardoor besef ik dat ik dat zelf ook meer mag doen. Dan komt hij binnen en vraagt: ‘Zo, lekker gesport gisteravond?’ Nee dus. Maar dat stimuleert mij wel.

 

 

Download publicatie