1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Studeren en stagelopen in coronatijd

Studeren en stagelopen in coronatijd bij Dirkzwager

Hoe gaat dat, stage op afstand en loopt je studie geen vertraging op? Drie studentstagiaires delen hun ervaringen. Freek Hoogink vertelt deze keer over zijn stage bij Dirkzwager.
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak Magazine
Auteur publicatie Lotte te Linde
Gepubliceerd 11 juni 2021
Laatst gewijzigd 11 juni 2021

Wat voor stage liep je?

Ik volg de master Nederlands Recht met specialisatie Ondernemingsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zit in het vierde jaar. Deze stage was in het kader van de masterclass Burgerlijk Recht. Vanaf half september 2020, eerst vier weken kantoorbreed en daarna vier weken bij Ondernemingsrecht.

Thuis of op kantoor?

Fiftyfifty. Van de vier dagen per week mocht ik twee dagen naar kantoor komen en twee dagen werkte ik thuis. Met mijn begeleider, Lotte te Linde, regelden we dat we er op dezelfde dagen waren. Of ik ging bij collega’s van een andere afdeling zitten, want het was wel heel stil op kantoor.

Een tegenvaller, stage in coronatijd?

Als stagiair schrijf je memo’s en mag je meedenken met allerlei zaken, dat ging op zekere hoogte wel vanuit huis. Maar er zijn meer dingen die een stage leuk maken: meegaan naar een zitting of naar een cliëntgesprek. Dat ontbrak nu en dat maakte het wat minder afwisselend. Maar eigenlijk was ik vooral blij dat ik de kans kreeg toch stage te lopen.

Hoe was de stagebegeleiding op afstand?

De samenwerking met Lotte verliep heel prettig. We belden ‘s ochtends via Teams over wat ik die dag kon doen. Ze volgde de zaken waarmee ik bezig was en was per mail of telefoon altijd bereikbaar. Ook bij collega’s kon ik terecht. Je bent wel veel meer aangewezen op je eigen initiatief; als je even geen werk hebt, moet je er zelf om vragen.

Freek Hoogink "Je bent nog meer aangewezen op je eigen initiatief”            

Hoe kijk je terug op je stage bij Dirkzwager?

Ik vond het een mooie en leerzame periode. Dit was mijn eerste stage en dan is het sowieso leuk om een kijkje te nemen in de keuken van een advocatenkantoor. Ik kende Dirkzwager als grootste kantoor in de regio en was heel benieuwd naar de sfeer en het werk. Wat mij opviel was de goede balans tussen professioneel werken en informeel contact. Iedereen staat open voor vragen of een praatje. Ook inhoudelijk kreeg ik het nodige mee. Ja, achteraf ben ik echt heel positief.

Last gehad van de coronacrisis?

Studeren is in deze tijd niet ideaal. Al het onderwijs is digitaal, je hebt weinig contact met je medestudenten
en de echte interactie met je docent valt weg. Maar ik loop gelukkig geen studievertraging op. Ik hoop in de zomer van 2022 te kunnen afstuderen.

Wat doe je na de coronacrisis als eerste?

Lekker naar het terras met vrienden en naar het buitenland. Ik ben gek op wintersport dus zodra het enigszins kan, wil ik weer skiën. Of gewoon naar de universiteit en je medestudenten zien. Al die dingen die eerst zo normaal waren.

De stagebegeleider van Freek, Lotte te Linde:


“Student zijn ten tijde van corona is totaal anders dan hiervoor. Zo ook de stage bij Dirkzwager. Als de stage al doorgaat, vindt deze grotendeels vanuit huis plaats. Dit vergt nogal wat van een stagiaire. Je bent nieuw in de organisatie, maar je leert weinig mensen fysiek kennen. Voordat Freek kwam, was ik daarom wat angstig dat de drempel om vragen te stellen of nieuwe opdrachten te vragen hoger zou zijn. Maar Freek heeft laten zien heel flexibel en zelfstandig te zijn. Hij ging op professionele wijze om met de coronasituatie en heeft, ook op de thuiswerkdagen, een waardevolle bijdrage geleverd. In alle eerlijkheid vond ik het niet moeilijk om Freek te begeleiden. Door ons dagelijks koffiemomentje wist ik precies wat hij die dag te doen had en hij wist hoe mijn dag er ongeveer uit zou zien. Bovendien waren die momenten erg gezellig.”

Digitale kop koffie

Wil jij weten hoe het is om te starten bij Dirkzwager? Ben jij benieuwd naar een van onze secties?
Stel al je vragen tijdens een digitale kop koffie (of thee) met een van onze collega’s. We horen graag van je via recruitment@dirkzwager.nl.