1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Welke gevolgen heeft de Brexit voor uw onderneming?

Welke gevolgen heeft de Brexit voor uw onderneming?

Hope for the best, prepare for the worst.
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak april 2019
Auteur publicatie Cindy Snelders-van de Kamp
Gepubliceerd 26 april 2019
Laatst gewijzigd 26 april 2019

Met de Brexit voor de deur is het verstandig om voorbereidingen te treffen. Verdiep u op tijd in de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de EU voor uw onderneming. Het Brexitteam van Dirkzwager kan u daarbij adviseren.

Het zijn spannende tijden voor ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Onder welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) zal verlaten, is op het moment van schrijven nog onzeker, maar dát het vertrek grote gevolgen heeft voor het Nederlandse bedrijfsleven staat vast. Een Brexit, in welke vorm dan ook, heeft onder meer impact op de arbeidsmarkt, de belastingen en het vestigingsklimaat voor vennootschappen. Alle reden voor ondernemers om niet lijdzaam af te wachten op beslissingen uit het parlementsgebouw van Westminister of uit Brussel. Er zijn meerdere manieren om uw bedrijf voor te bereiden op het vertrek van de Britten.

Bereken de nieuwe situatie door

Stapt het VK uit de EU zonder enige overgangsregeling, een zogenaamde ‘harde’ Brexit, dan is het VK voortaan bij machte om zelf te bepalen welke goederen onder welke voorwaarden het eiland op komen. De regels van de World Trade Organisation treden in dat geval in werking. Cindy Snelders, advocaat ondernemingsrecht, vertelt: "In het nieuws gaat het veel over mogelijke lange wachtrijen voor de douane. Dat spreekt tot ieders verbeelding. Minder bekend is dat de prijzen tot wel dertig procent kunnen gaan stijgen, doordat het VK invoerrechten kan gaan heffen. Nederlandse ondernemers zullen moeten berekenen wat dat voor hen betekent. Wil je die prijs doorberekenen aan de klant? Treed je in overleg met je Engelse leverancier over een manier om de kosten af te wentelen? Kijk je uit naar alternatieven?"

Als er nog wél een deal wordt bereikt, geeft dat alle betrokkenen wat lucht, omdat er dan waarschijnlijk een overgangsregeling tot stand komt. De EU en het VK hebben dan langer de tijd om tot afspraken te komen voor na de Brexit. Tijdens die overgangsregeling zou er dan nog steeds vrij verkeer van mensen en goederen worden toegestaan. Maar ook een deal zal niet alle risico’s en gevolgen afdekken, waarschuwt Snelders.

Onderhandel over contracten

Cindy Snelders maakt deel uit van het Brexitteam, dat vanuit verschillende specialisaties de gevolgen van een Brexit beschrijft. Het team onderzoekt onder andere de gevolgen voor de arbeidsmarkt, voor merken en modellen, voor de vrije vestiging van vennootschappen en de fiscale gevolgen. Haar eigen specialisatie is handelscontracten: "Op het gebied van business-to-business-contracten is gelukkig wel het een en ander te regelen. Ben je bijvoorbeeld contractueel gebonden aan strakke levertijden, dan moet je proberen om daar andere afspraken over te maken met je Britse contractpartner. Bij het sluiten van nieuwe contracten met het VK kun je prima een aantal slagen om de arm houden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je gerechtigd bent om de overeenkomst te ontbinden als het een harde Brexit wordt, of om de negatieve gevolgen af te wentelen op je contractpartij."

Laat u adviseren

Onder welke voorwaarden het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) zal verlaten, is op het moment van schrijven nog onzeker, maar dát het vertrek grote gevolgen heeft voor het Nederlandse bedrijfsleven staat vast. Wat betekent een Brexit voor de verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens? En voor EU geregistreerde merken en modellen? Wat zijn de fiscale gevolgen ervan? Wat betekent het voor het ‘vrij verkeer van werknemers’?

Het Brexitteam binnen Dirkzwager legal & tax verschaft helderheid over de vele gevolgen van het vertrek van het VK uit de EU. Negen specialisten delen hun kennis op het blog van dirkzwager.nl. Wilt u meer weten, neem dan contact op met het Brexitteam via Cindy Snelders (026 353 83 14 of snelders@dirkzwager.nl) of met uw vaste contactpersoon bij Dirkzwager.

 

Een Brexit, in welke vorm dan ook, heeft onder meer impact op de arbeidsmarkt, de belastingen en het vestigingsklimaat voor vennootschappen.

 

 

Naar publicatie