1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Whiplash en de zin en onzin van de Zwolsche Algemeene/De Greef-procedures

Whiplash en de zin en onzin van de Zwolsche Algemeene/De Greef-procedures

Het arrest ‘Zwolsche Algemeene/De Greef’ van de Hoge Raad van 8 juni 2001 wordt in de literatuur veelal beschouwd als het standaardarrest in het aansprakelijkheidsrecht als het gaat om het bewijs van klachten waarvoor een medische verklaring ontbreekt (zoals in dit geval het whiplashsyndroom).
Leestijd 
Verschenen in: PIV Bulletin 2
Auteur publicatie Peter van Huizen
Gepubliceerd 02 mei 2017
Laatst gewijzigd 23 februari 2018

In de na dit arrest gevoerde schadestaatprocedure is het eveneens aangekomen op een gang naar de Hoge Raad. Op 20 december 2013 is in die schadestaatprocedure door de Hoge Raad het arrest ‘Zwolsche Algemeene/De Greef II’ gewezen.

Over de Zwolsche Algemeene/De Greef-arresten is veel geschreven, maar het eigenaardige verloop van beide procedures is vrij onderbelicht gebleven. In dit artikel zal daarom, ook al zijn inmiddels ruim vijftien jaren verstreken na Zwolsche Algemeene/De Greef I, alsnog op dat verloop worden ingegaan omdat het bepalend is voor de betekenis van de Zwolsche Algemeene/De Greef-arresten. Vooraf zal, voor een volledig beeld van het soort klachten dat aan die procedures ten grondslag lag, eerst de terminologie met betrekking tot ‘whiplash’ worden behandeld.

De conclusie luidt dat het arrest Zwolsche Algemeene/De Greef I niet alleen ‘per ongeluk’ een standaardarrest is geworden waaraan vervolgens meer betekenis is gegeven dan in het arrest is te lezen, maar ook dat het arrest is gewezen op basis van een onvolledig beeld van de werkelijkheid. Toen dat beeld pas jaren later volledig(er) werd, was het arrest intussen al een eigen leven gaan leiden in de rechtspraktijk.

Lees het volledige artikel in het PIV Bulletin 2 van advocaat Peter van Huizen door de publicatie te downloaden.

Download publicatie