1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Financiering & Zekerheden

Expertise Financiering & Zekerheden

De vakgroep Financiering & Zekerheden bestaat uit advocaten die adviseren en procederen over uiteenlopende financierings- en zekerhedenvraagstukken. Onze kennis en ervaring op het gebied van insolventierecht en herstructurering zijn daarbij van meerwaarde. Wij treden onder meer op voor financiers, ondernemingen, overheden en andere instellingen.

Financiering en zekerheden

Ondernemers worden vaak met een veelheid van voorwaarden geconfronteerd wanneer zij een financiering aangaan. De specialisten van Dirkzwager hebben ervaring in het opstellen en beoordelen van kredietdocumentatie en kunnen u hierover goed adviseren. Daarnaast adviseren wij ondernemers en financiers over het vestigen en uitwinnen van zekerheden. Hierbij kan worden gedacht aan pand- en hypotheekrecht, maar bijvoorbeeld ook aan persoonlijke zekerheden zoals borgtocht en hoofdelijkheid.

Ook adviseren u bij de herfinanciering van uw onderneming of beëindiging van de financiering, waarbij wij u helpen de risico’s beheersbaar te houden. Bevindt uw onderneming zich in zwaar weer of hebt u te maken met kredietopzegging door de bank? Ook dan staan wij u graag bij.

Wij adviseren en begeleiden op de volgende gebieden:

  • Vestiging en uitwinning van zekerheden
  • Beoordelen en opstellen kredietdocumentatie
  • Advisering en bemiddeling bij (her)financiering
  • Begeleiding bij kredietopzegging door banken en/of bijzonder beheer
  • Bankgaranties
  • Borgtochten
  • Hoofdelijke aansprakelijkheid
  • Regres en subrogatie
  • Opstellen zekerheidsbedingen in contracten
  • Wederzijdse zekerhedenregeling (overwaardearrangement)
  • Financiële herstructurering
  • Bancaire financiering
  • Overnamefinanciering
  • Factoring
  • Leasetransacties

Onze kennis is uw kennis

Wij zorgen ervoor dat we onze vakkennis op peil houden. We volgen de ontwikkelingen op de voet. Onze kennis delen wij graag met u, onder meer via artikelen, publicaties en e-books op onze kennispagina. Daarnaast verzorgen wij regelmatig lezingen en workshops voor onze cliënten. Uiteraard kunnen wij ook voor uw organisatie een op maat gemaakte lezing of workshop verzorgen. Neemt u bij specifieke wensen gerust contact met ons op.

In het verleden een rentederivaat (zoals een renteswap) afgesloten? Heeft u een aanbod voor compensatie van uw bank ontvangen? Check uw aanbod met onze quick scan.

Events


31 maart 2023

wetsvoorstel afschaffing samenloopvrijstelling bij aandelentransacties

Bent u geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen in de vastgoedsector op het gebied van btw en overdrachtsbelasting? Schrijf u dan nu in voor ons webinar ‘wetsvoorstel afschaffing samenloopvrijstelling bij aandelentransacties’ op vrijdagmorgen 31 maart!

Bekijk alle events over Financiering & Zekerheden

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 386

Het gevolg van een faillissement voor wederkerige overeenkomsten

Wat is de invloed van een faillissement op wederkerige overeenkomsten? Vaak wordt aangenomen dat overeenkomsten in faillissement niet nagekomen behoeven te worden. Het tegenovergestelde is echter waar. Hoe dat precies zit, bespreken wij in dit artikel.

Verrekening in concernverband? Let goed op bij het boeken in rekening-courant!

Uitgangspunt is dat binnen een concern vorderingen en schulden over en weer verrekend mogen worden. Vaak gebeurt dit door transacties in rekening-courant te boeken. Indien één van de groepsvennootschappen in de financiële problemen raakt, kan dat echter goed fout gaan. In deze bijdrage enkele tips om schade te voorkomen of te beperken.

Conceptwetsvoorstel aanpassing FGR-regime, VBI-regime en FBI-regime

De staatssecretaris van Financiën heeft op 8 maart 2023 ter consultatie een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor de aanpassing van de definitie van het fonds voor gemene rekening (FGR), de inperking van het toepassingsbereik van de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) en de versobering van de fiscale beleggingsinstelling (FBI) voor vastgoed FBI’s.

WHOA: wettelijke grondslag beleid UWV in WHOA-zaken ontbreekt

Er is geen wettelijke grondslag voor het beleid van UWV om de NOW-subsidieregeling te beëindigen als een van haar vorderingen in een WHOA-akkoord wordt betrokken. Dit oordeelde de rechtbank Amsterdam in een recent gepubliceerde uitspraak.

De Peeters q.q./Gatzen-vordering. De onrechtmatige daadsactie van de curator bij benadeling van schuldeisers.

In geval van benadeling van schuldeisers kan de curator met een beroep op de faillissementspauliana rechtshandelingen vernietigen. Zo kan bijvoorbeeld de verkoop van activa, de vestiging van zekerheidsrechten of een schenking ongedaan worden gemaakt. De curator kan echter ook schadevergoeding vorderen op grond van onrechtmatige daad. Deze vordering noemt men de Peeters q.q./Gatzen vordering. Wat houdt die vordering nu precies in?

Pauliana, faillissement en benadeling van schuldeisers

De curator kan bepaalde rechtshandelingen vernietigen die de gefailleerde schuldenaar heeft verricht in de periode vóórdat deze failliet werd verklaard, wanneer schuldeisers door die rechtshandeling zijn benadeeld. Dit heet de faillissementspauliana, ook wel de actio pauliana genoemd. In dit artikel wordt besproken wat de faillissementspauliana precies inhoudt, in welke gevallen deze kan worden toegepast en hoe deze werkt in de praktijk.

Misbruik van turboliquidatie. Wat te doen als je debiteur niet meer bestaat?

De herhaaldelijk aangekondigde faillissementsgolf blijft vooralsnog uit. Wel zijn er in 2022 maar liefst 136.310 bedrijven gestopt, waarvan een gedeelte met stille trom na een turboliquidatie. Wat kun je als schuldeiser doen als je vermoedt dat een debiteur misbruik van turboliquidatie maakt?

De inningsbevoegdheid en het frustreren van de pandhouder

Kan de uitwinning van een pandrecht op vorderingen worden gefrustreerd door af te spreken dat de verpande vordering niet-opeisbaar is en ook niet opeisbaar kan worden gemaakt? Hoe verhoudt zich dit met de innings- en opzegbevoegdheid van de pandhouder?

Volledig digitale algemene vergadering: kan dat (nog)?

Steeds vaker krijgen wij in de praktijk de vraag "kunnen we niet gewoon een digitale vergadering houden?". De coronapandemie heeft er uiteraard voor gezorgd dat digitalisering op meerdere vlakken in stroomversnelling is doorgevoerd. Echter, wetgeving heeft daar wat meer tijd voor nodig.

1 2 3 4 5 6
...
33
Terug naar alle expertises en sectoren